Dolardaki kur artışları tüm sektörleri etkilediği gibi yiyecek ve içecek sektörünü de etkiledi. Enflasyon rakamlarına bakıldığında tavuk eti fiyatlarına da ceplerin hissedeceği derecede zam uygulandı.

Ardı arkası kesilmeyen zam haberlerine bir yenisi daha eklenirken, akaryakıt, ayçiçek yağı, ekmek gibi ürünlere art arda gelen zamlar sonrası beyaz et de zamlardan nasibini aldı.

 

Dönercilerin en önemli ham maddesi olan tavuk etine gelen zamlar hem esnafı hem de halkı mağdur ediyor. Tavuk eti fiyatının artmasından dolayı lokanta ve restoranların da döner dürümü fiyatına zam yapmasıyla Gaziantep’te bir dürüm 10 ile 15 lira arasında satılıyor.

Geçtiğimiz yıl dönerde kullandıkları tavuk etinin kilogramının 12 liradan 32 liraya yükseldiğini belirten lokanta ve restoran yetkilileri, tavuk etine yapılan zamları dürüm fiyatlarına yansıttıklarında halkın, yansıtmadıklarında ise esnafın mağdur olduğuna dikkat çekiyor.

Zamlar karşısında çareyi döner yapmamakta bulduklarını belirten esnaf, tavuk etinin yanı sıra tüp, yağ ve diğer malzemelere gelen zamlarında esnafı çok mağdur ettiğine dikkat çekerek, döner yerine diğer dürüm çeşitlerini satmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Tavuk fiyatlarına üst üste yapılan zamların döner satışı yapan esnafı mağdur ettiğini belirten Osman Keklik, fiyatların daha da yükseleceğini öngördüklerini ve bu durumla baş edemeyeceklerini ifade etti.

“Günlük zararla dükkan kapatıyoruz”

Tavuk fiyatlarının bir yıl içerisinde yüzde 200’ü aşan oranda arttığını belirten Keklik, “Tavuk fiyatları bu birkaç gün içerisinde artmadı, yaklaşık 3-4 aydan beri kilogramı 12 lira olan tavuk şu anda 34 lira oldu. Tavuk etini alıp işleyip, vatandaşlara döner olarak sunduğumuz için maliyetimiz ikiye katlandı. Sadece tavuk değil, yağ, tüp ve kullandığımız birçok malzemenin fiyatı aşırı bir derecede arttı. Şu anda maliyetlerle baş edemiyoruz. En azından iç piyasanın ihtiyacı olan mal fazlasını yurt dışına satmasalar gerçekten bir çözüm olacak. Şu anda şeker ile ilgili bir kriz yaşıyoruz. Artık ülkemizde yetişen ürünleri pahalıya tüketmek istemiyoruz. Vatandaşlara da pahalı ürün satmak istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Dükkanı kapalı tutsak bizim için daha kârlı olur”

Maliyetlerin yüksek olmasından yakınan Keklik, “Dükkanımızı neredeyse günlük zararla kapatıyoruz. Her şeyin fiyatı yüzde 100 arttı. Şu an kâr oranımız çok düştü. Bu dükkanda bir emeğimiz, yatırımımız olmasa ve dükkanı kapalı tutsak bizim için daha kârlı olur. Bu durum nereye kadar devam edecek bilemiyorum. Şu anda da eski fiyattan ürün satıyorum ama pazartesi gününden itibaren güncel fiyat uygulayacağız. Fiyat artışı bile bizi kurtarmıyor. Birde büyük firmalarla çalışıyoruz. Bizim için en büyük sıkıntı kuryedir ve maliyetin çoğu şu anda kurye, et, tavuk ve yağ gibi giderler olmaya başladı. Esnafın şu anda ciddi problemi var. İnşallah yetkililer bu duruma bir çözüm üretir diye bekliyoruz. Bu konuda bir destek bekliyoruz.” diye konuştu.

“Artan fiyatlar döner sektörünü etkiledi”

Dönerlik tavuğun fiyatının 12 liradan 30 lira olduğunu belirten İsmail Doğruer, “Tavuk 30 lira olunca bizde dürüm fiyatlarını 14 liraya yükseltmek zorunda kaldık. Bundan dolayı müşterilerimiz bize tepki gösteriyor. Halk tepki gösterince haliyle bizde cumartesi ve pazar günleri döner satmama kararı aldık. Sadece köfte ve kızartma satıyoruz. Tavuğun kilogramı geçen yıl 12 lira iken bu sene ise 30 lira oldu. Tavuk 30 lira olunca bizim de dürüm fiyatlarını yükseltmemiz lazım. Yükseltince de müşteri gelmiyor. Dükkan boş kaldı. Devletin bu zamlara bir çözüm bulması lazım. Devlet ağlanacak bir nokta değildir, devlet çözüm üretecek bir yerdir.” dedi.

“Bu şartlar altında dükkan çalıştırmamız imkansız hale geldi”

Tavuk başta olmak üzere kullandıkları malzemelere fahiş oranda zam yapılmasından yakınan Müslüm Yılmaz, “Döner fiyatlarını 10 lira yaptığımız zaman halk dürüm almadan gidiyor. ‘10 liraya döner mi?’ olur diyorlar. Biz dönerlik tavuğu 32 liradan alıyoruz. Günlük 320 lira tavuk, 50 lira tüp toplam 370 lira tutuyor. Sadece tavuk ve tüp değil, baharat, sebze, ambalaj, işçilik parası, elektrik, su dükkan ve ev kirasını hesaplamadığımızda esnaf ne yapacak? Esnaf olarak büyük bir çıkmazın içerisine girdik. Esnafın durumu vahim ve içler acısı. Birilerinin artık bu duruma bir el atması lazım. Bu şartlar altında da bizim dükkan çalıştırmamız imkansız hale geldi. Hiç bir ürünü artık alamıyoruz. Birileri artık Allah rızası için bu duruma bir el atsın. Bu gidişat normal değil.” şeklinde konuştu. (İLKHA)