Sağlık Bakanlığının Covid-19 geçiren hastaların kontrol ve takibi için açtığı “Covid-19 Takip Merkezi”ne başvuran hastaların büyük çoğunluğunun ortak şikayeti nefes darlığı başta olmak üzere tat-koku kaybı çabuk yorulma, geçmeyen öksürük, halsizlik, saç dökülmesi, baş ağrısı ve baş dönmesi oldu.
Gaziantep’te kamu ve üniversite hastaneleri bünyesinde kurulan Covid-19 Takip Merkezlerine 2 aydır hizmet veriyor.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde kurulan ve yaklaşık 10 aydır hizmet veren “Covid-19 Takip Merkezi”nde Covid-19’u atlatanlar takip ediliyor.
Hastane bünyesinde hizmet veren Covid-19 Sonrası İzlem Polikliniği’nde, Covid-19’u geçirenlerin sağlık kontrolleri ve takipleri yapılmaya devam ediliyor.
Şubat ayından bu yana hizmet veren poliklinik, Covid-19’un hastalar üzerinde bıraktığı etkileri en aza indirebilmeyi hedefliyor.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doktor Ayşe Özlem Mete, Covid-19 Sonrası İzlem Polikliniği’ne başvuranların şikâyetleriyle ilgili bilgi verdi.
Hastanede “Covid-19 Sonrası İzlem Polikliniği” adı altında şubat ayından beri hizmet verdiklerini anımsatan Mete, “Polikliniğimize izolasyon süresi dolan ve pandemi sürecinin başından itibaren hastalığı geçirmiş tüm hastalar başvurabilmektedir. Bu hastaların yaklaşık yüzde 45’i yeni ve bilinmeyen bir hastalık olması nedeniyle buna bağlı gelişebilecek komplikasyonların endişesiyle kontrol için, yüzde 25’i hastalık sonrası uzun süredir devam eden tat-koku kaybı sebebiyle, yüzde 20’si efor sonrası çabuk yorulma, nefes darlığı ve geçmeyen öksürük şikayetleriyle geri kalan yüzde 10’u ise halsizlik, saç dökülmesi, baş ağrısı, baş dönmesi gibi non-spesifik semptomlarla başvurmaktadır.” dedi.
Poliklinikte hastalardan semptom ve şikayetlerine yönelik tetkikler istendiğini ve detaylı muayenelerinin yapıldığını bildiren Mete, “Polikliniğimizde tedavileri düzenlenen hastalar gerekirse ilgili branşlara yönlendirilmektedir. Yeni ve bilinmeyen bir hastalık olması sebebiyle hastalara detaylı olarak hastalık hakkında bilindiği kadarıyla güncel bilgi ve korunma tedbirleri de anlatılmaktadır. Geçirmiş olsalar dahi tekrar hastalık bulaşma riskinin olduğu anlatılıp aşı yaptırmaları tavsiye edilmektedir.” şeklinde konuştu. (İLKHA)