Kırmızı ete göre daha uygun olan ve fiyatı nedeniyle dar gelirli ailelerin tercih ettiği beyaz ete ve protein kaynağı yumurtaya gelen astronomik zamlar dur durak bilmiyor. Bir hafta öncesine kadar 27 TL’ye satılan bir koli yumurtanın fiyatı 37TL’ye çıkarken 18 TL’ye satılan bir kilogram tavuğun fiyatı ise 28 TL’ye kadar yükseldi.
Özellikle ekonomik krizle birlikte Türkiye'de birçok ürüne fahiş bir şekilde zamlar yapıldı. Zammın yapıldığı ve son günlerde en çok konuşulan ürünlerden biri de yumurta. Son bir hafta içerisinde yumurtaya 10 TL üzeri zam yapılarak koli fiyatı yaklaşık 37 TL oldu.
Son zamanlarda yumurta fiyatlarındaki artış, tüketicilerin tepkisine neden olurken bu durum üretici ve satıcıları da memnun etmiyor. Üretici ve pazarlamacılar yumurtaya yapılan zamları girdi ve yem maliyetlerindeki artışa bağlıyor.
“Yumurta fiyatlarındaki yükselişi yemden kaynaklanıyor”
Sedat Sezer
Her hafta yem fiyatlarına zam geldiğini ve üreticilerin de bunu yumurtaya yansıtmak zorunda kaldığını ifade eden Yumurta toptancısı Sedat Sezer, şunları söyledi:
“Çiftlikler yumurta fiyatlarındaki yükselişin yemden kaynaklandığını, bu bir ay içerisinde yem fiyatına 4 kez zam geldiğini söylüyorlar. Bu durum otomatik olarak yumurta fiyatının artmasına neden oluyor. Onların bize verdiği fiyat ve kâr oranımız bellidir. Küçük boy yumurtayı toptan 28, büyük boy yumurtayı ise 31 TL’den marketlere veriyoruz. Haftalık borsaya göre fiyat ya düşer ya da artar. Bizde buna göre fiyatlar belirleniyor.”
“Yumurta stok yapılabilecek bir ürün değil”
Çiftlik sahiplerinin yem fiyatlarına neredeyse haftada bir zam geldiğini dile getirdiklerini ifade eden Sezer, “Üreticiler bu şekilde gitmesi durumunda hayvanlarını kesime göndereceklerini söylüyorlar. Üretimde bir sıkıntı yok, nereyi ararsan yumurta var ama çok pahalı. Eskiden bir tır yumurta 120-130 bin TL iken şuanda bir tıra 300 bin TL veriyoruz. Ekmek, yoğurt yumurta fakirin vazgeçilmezidir. Bunların uygun olması gerekiyor.” dedi.
“Yarı fiyatının altına olduğu için herkes kırık yumurta soruyor”
Eskiden bir bakkala 30 koli yumurta bıraktıklarını ama şimdilerde ise 15 koliye düşürdüklerini ifade eden Sezer, çiftlik sahiplerinin de kolideki yumurta sayılarını düşürmeyi, yarım koli şeklinde yumurta satmayı planladıklarını kaydetti.
Yumurta kolilerinin 15’li şeklinde satılması yönünde büyük bir talep olduğunu dile getiren Sezer, “Fiyatlar yükselmeye devam ederse bu talebi yerine getireceğiz. Fiyat o kadar yüksek oldu ki eskiden kırık yumurta soran bir iki vatandaş oluyordu ama şimdilerde günde 15 kişi kırık yumurta soruyor. Yarı fiyatının altına olduğu için herkes kırık yumurta soruyor. Vatandaş zor durumda, bir çözüm bulunması gerekiyor.” şeklinde konuştu
“Yumurta çok önemli ama maalesef çocuklarımıza yediremiyoruz”
Murat Işık
Artık geçinemediklerini ve hayat şartlarının gittikçe zorlaştığına dikkat çeken vatandaşlardan Murat Işık, “Yüksek fiyatlar sadece yumurtada değil ki sebze, meyve, giyim ve bütün gıda ürünlerinde artış var. Büyük sıkıntı yaşıyoruz, zaten asgari ücretin altında bir ücret alıyoruz ve kendimizi zor geçindiriyoruz ama çocuklarımız için yumurta çok önemli ve maalesef çocuklarımıza yediremiyoruz. Böyle giderse çocuklarımız değil yumurta, peynir bile yiyemeyecek.” dedi.
“Bir emekli olarak ben yumurta alamıyorum”
Yumurta ve tavuk fiyatlarının gerçekten çok yükseldiğini dile getiren Ramazan Uygun, “Bir emekli olarak yumurta alamıyorum. Bugünkü hayat şartları gerçekten çok zor, işsizlik de almış başını gidiyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yumurta çocuklarımız için çok faydalı ama bazılarımız alabilirken bazılarımız alamıyor. Bunu düzeltmek hükümetin sorumluluğundadır. Devletin bir an önce bir tedbir alması gerekiyor. Bizim elimizden bir şey gelmez.” diye konuştu. (İLKHA)