ABD'nin Ankara Büyükelçisi David M. Satterfield, CHP Genel Başkanı Kemal Kılçdaroğlu ziyaretinin ardından bugün de İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüştü. Satterfield'in Kılıçdaroğlu ziyaretinde seçim konusu gündeme gelmişti. Akşener ziyaretinin içeriği hakkında ise bilgi paylaşılmadı. ABD Başkanı Joe Biden ise göreve gelmeden önce "muhalefeti destekleyeceğiz" demişti. 

Kılıçdaroğlu ile seçim muhabbetti

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi David Michael Satterfield, geçtiğimiz hafta Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etmişti. Kılıçdaroğlu, Satterfield ve beraberindeki heyet ile CHP Genel Merkezi'ndeki makamında görüşmüş ve ziyaret sırasında Türkiye ve ABD arasındaki ikili ilişkiler ve Türkiye'de yerel seçimlerin sonuçları hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğu belirtilmişti.

Akşener ziyareti basına kapalı gerçekleşti

ABD Büyükleçisi'nin muhalefet turu bugün de devam etti. Satterfield, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i makamında ziyaretti. Basına kapalı görüşmenin içeriğine dair bir bilgi paylaşılmadı. 

“Muhalefetin liderlerini desteklediğimizi açık şekilde belirtmeliyiz”

ABD Başkanı Joe Biden, seçilmeden önce göreve geldiğinde muhalefeti destekleyeceğini açıkça ifade etmişti. Biden, New York Times’ı ziyareti sırasında şu ifadeleri kullanmıştı: "Bence yapmamız gereken ona (Erdoğan'a) karşı farklı bir yaklaşım izlemek. Muhalefetin liderlerini desteklediğimizi açık şekilde belirtmeliyiz. Açıkça pozisyonumuzun parlamentoda da yer edinmek isteyen Kürt nüfusun entegrasyonunu sağlamak olduğunu söylemeliyiz. Yanlış olduğunu düşündüğümüz şeyler hakkında sesimizi çıkarmalıyız. Yaptıklarının bedelini ödemeli."

“Erdoğan'ı mağlup etmeleri için cesaretlendirebiliriz”

"Ama hâlâ, geçmişte yaptığım gibi, onlarla (muhalefet) doğrudan iletişimde olup, hâlâ var olan unsurlarını destekleyip onları Erdoğan'ı mağlup etmeleri için cesaretlendirebiliriz. Darbe ile değil, darbe ile değil, seçimle."

“Bölgedeki müttefiklerimizle bir araya gelerek…”

"Çok endişeliyim, çok endişeliyim. Hava sahalarımız ve onlara erişimimiz konusunda da çok endişeliyim. Bölgedeki müttefiklerimizle bir araya gelerek onun bölgedeki faaliyetlerini tecrit etmek bizim için çok çaba gerektiren bir iş. Özellikle de Doğu Akdeniz'deki petrol faaliyetleri gibi uğraşması çok uzun süren birçok diğer konu… Ama cevabım şu; evet endişeliyim."

Biden bu açıklamaları Demokrat başkan adaylığı kesinleşmeden önce, 16 Aralık 2019'da Amerika televizyon kanalı FX'te yayınlanan The Weekly programının çekimlerinde yapmıştı. The Weekly, New York Times'ın manşetlerinin arkasındaki hikayelere odaklanan bir belgesel serisi.