Besicilerin zor günler geçirdiğini, maliyetlerin aşırı derecede arttığını dile getiren Rüzgâr, et fiyatlarının artışının biraz da bu girdilerden kaynaklandığını vurguladı.

Et fiyatlarının ileriki günlerde daha da artabileceğini kaydeden Rüzgâr, dövizle birlikte gelen zamlar durmazsa yükselişin süreceğini söyledi.

 

Gerçek besicilerden çok fırsatçıların devletten yem ve arpa desteğini aldığını söyleyen Rüzgâr, hükümetin bu fırsatçılığı önlemesini istedi.

Et fiyatlarının artışında etkili olan diğer bir sebebin ise iç piyasanın ihtiyacı olmasına rağmen hükümetin eti diğer ülkelere ihraç etmesi olduğunu belirten Rüzgâr, et ihracatının durdurulmasını talep etti.

Dövizdeki yükselişinin fiyatlara yansıdığını belirten Rüzgâr, "Türkiye'de dövizin yükselmesine paralel olarak diğer ürünlere gelen zamlarla beraber et ürünlerinde de fiyat yükselmesi söz konusu. Hatta ileriki günlerde daha da yükseleceğe benziyor. Et ve et ürünlerindeki artışın sebebi kasaplarla ilgili bir durum değildir. Sonuçta kasaplar da günlük olarak hayvan pazarından hayvanlarını alıp kesimini yapıyor ve halka tanzim ediyor. Kasap haliyle pahalıya alınca o fiyatı ete de yansıtıyor. Kasaplarda kesinlikle et stok etme gibi bir durum söz konusu bile değildir." dedi.

"Arpa fiyatı bir yılda üç kat arttı"

Et ve et ürünlerindeki fiyat artışının üreticilerden değil maliyetlerden kaynaklandığını ifade eden Rüzgar, "Fiyatların yükselmesi tamamen yem fiyatlarının yükselmesinden kaynaklanmaktadır. Hatta son zamanlarda yem fiyatlarında aşırı bir fiyat yükselmesi var. Geçen sene arpanın tonu bin 300 lira iken şu anda maalesef 4 bin 300 lira olmuş yani üç kattan fazla olmuş durumda. Yem fiyatlarının yükselmesi hayvan fiyatlarının da yükselmesine neden oluyor. Hayvan fiyatlarının yükselmesiyle et fiyatları da haliyle yükseliyor. Maalesef bu zamların neticesinde en zararlı çıkan tüketicilerdir." ifadelerini kullandı.

"Devlet arpa desteği alanları denetlemiyor"

Devletin besicilere verdiği yem ve arpa desteğini alan birçok kişinin gerçek besici olmadığını belirten Rüzgar, haksız destek alan kişilerin devletten aldığı arpayı iki katına piyasaya sürdüğünü söyledi.

Rüzgar, "Şu anda Türkiye'nin gidişatı hiç iyi değildir. Şu anda fırsatçılık yaparak haksız kazanç elde eden bir sürü insan var. Devlet hayvancılara arpa desteği veriyor fakat arpa desteğini alan kişiler gerçek hayvan sabi olmayan kişilerdir. Kişi gidip başkalarının küpelerini alıp kayıtlarını yapıp o şekilde hayvanı olmadığı halde devletten arpa desteği alıyor. O kişiler devletten arpanın tonunu 2 bin 200 liradan alıyor piyasaya 4 bin 300 liraya sürüyor. Bu bir haksız kazanç elde etmektir. Maalesef hükümet bunu görmüyor."

"Gerçek hayvan sahipleri destek alamıyor"

Hükümetin küpe sahibi olan hayvanları yerinde denetlemesi gerektiğini belirten Rüzgar, "Hükümetin adres sistemi yaparak o küpeli hayvanların o adreste bulunup bulunmadığını tespit etmesi gerekir. Şu anda kontrol edilmediğinden hayvanlarla hiçbir ilgisi olmayan insanlar haksız kazanç elde ederken gerçek hayvan sahipleri destek alamıyorlar." dedi.

"Artan zamlara karşı devlet ihracatı durdurmalı"

Beyaz et fiyatlarının kırmızı ete oranla aşırı şekilde yükseldiğini ifade eden Rüzgar, "Diğer illerde olduğu gibi Batman'dan günde 4-5 tır besili hayvan Irak'a ihraç ediliyor. Durum böyle olunca kasaplarda hayvan bulmada sıkıntı yaşanıyor. Devletin bu duruma çözüm bulması lazım ya da ihracatı durdurması lazım. Kırmızı ette ortalama yüzde 10-15 bir yükseliş geldi ama beyaz ette diyebilirim ki iki kat yükselme oldu. Çünkü beyaz et de aynı zamanda dış ülkelere ihraç ediliyor. Yakın zamanda tavuk etinin kilosu 15-16 lirayken şu anda 30 liraya ulaşmış durumda. Hükümetin bu konularda duyarlı olması lazım, çünkü artan zamlar en çok tüketiciye yansıyor. Hükümetin artık bir şeyler yaparak ihracatı durdurması lazım, diye düşünüyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)