Bakan Adil Karaismailoğlu, bakanlık olarak erişilebilirliği ulaşıma yönelik tüm uygulamaların odağına koyduklarını belirterek, ulaşımda erişilebilirliği sürdürülebilir hale getirmek ve farkındalığı artırmak için erişilebilirlik eğitimleri düzenlediklerini aktardı.
Ulaşımda Erişilebilirlik Farkındalık Eğitimine Yönelik Dijital Platform oluşturduklarına vurgu yapan Karaismailoğlu, bir diğer hizmetin de “Herkes İçin Hareketlilik Mobil Uygulaması” olduğuna dikkati çekti. Karaismailoğlu, “Bu çalışma, hareket kabiliyeti kısıtlı bireylere erişilebilir ve emniyetli ulaşım hizmeti sağlanmasını teminen geliştirilen bir mobil uygulama projesidir” dedi.
Bu çalışmalarda özellikle hareket kabiliyeti kısıtlı vatandaşların ulaşım ve iletişim ihtiyaçlarını zorluk çekmeden gidermelerini hedeflediklerini kaydeden Karaismailoğlu, “Erişilebilir Ulaşım Strateji ve Eylem Planı’ndan” faydalanacak yaşlı ve engelli nüfusun hiç de azımsanamayacak büyüklükte olduğunu söyledi. 65 ve üzeri “yaşlı” nüfusunun son 10 yılda yüzde 49 oranında arttığını vurgulayan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, nüfusun yüzde 9,5’inin yaşlılardan oluştuğunu ifade etti. Yaklaşık her dört haneden birisinde en az bir yaşlının bulunduğunu aktaran Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Halen dünya ortalaması seviyesinde olan yaşlı oranımızın; 2025’de yüzde 11’e, 2040’da yüzde 16,3 ve 2080’de de yüzde 25’in üzerine çıkacağı öngörülüyor. Erişilebilir Ulaşım Stratejsi ve Eylem Planı’nın hitap ettiği bir diğer kesim de ‘engellilerimiz’. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i, Türkiye’nin ise yüzde 12’si engelli bireylerden oluşuyor. Yaklaşık iki yıldır tüm dünya ile birlikte ülkemizde de yaşanan pandemi sürecinde engelli kardeşlerimiz ve yaşlı büyüklerimiz çok sıkıntı çektiler. Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planımız, yaşlı ve engelli, hareket kabiliyeti kısıtlı vatandaşlarımızın önündeki engelleri kaldırmak, hayata katılımlarını teşvik etmek ve ülkemizin geleceği için son derece kritik önemde. Tüm toplumumuzun, farklı ihtiyaçlara sahip tüm vatandaşlarımızın, kendilerine uygun tasarlanmış hizmetlere ve erişilebilirlik olanaklarına sahip olmasını gelişmişlik düzeyimizin bir göstergesi olarak kabul ediyoruz.”
Ulaşım sistemlerinin erişilebilirliğiyle ilgili karşılaşılan sorunlara değinen Karaismailoğlu, hareketleri kısıtlı bireylerin ulaşımda erişilebilirliğe yönelik yaşadığı sorunlar hakkında ülke genelinde farkındalığın az olmasıyla birlikte, ulaşımda erişilebilirlik amaçlı faaliyetlerin yürütülmesinde yönetişim ve koordinasyon eksikliği yaşandığını söyledi. Düzenleme ve denetimlerinin de yeterli düzeyde olmadığını ifade eden Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, ulaşımda erişilebilirliğe yönelik kurumsal kapasitenin ve teknolojik yeniliklerinin uygulamalara adaptasyonunun yeterli düzeyde olmadığını kaydetti.
Öncelikli ihtiyaçları göz önüne alarak 6 temel stratejik amaç belirlediklerini aktaran Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, ulaşımda erişilebilirlik konusunda farkındalığı artıracaklarını, yönetim yapısı ile düzenleme ve denetlemeyi güçlendireceklerini, kurumsal kapasiteyi geliştireceklerini, ulaşım altyapıları ile toplu taşıma araçlarının erişilebilirliğini sağlayacaklarını ve kara, hava, demir, deniz ve kent içi ulaşım türleri ile birlikte yeni gelişen tüm ulaşım türlerinin entegrasyonunu güçlendireceklerini kaydetti.
Stratejik amaçlar doğrultusunda belirlenen temel hedeflere de değinen Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Öncelikle, erişilebilir ulaşım konusunda toplumumuzun tüm kesimlerinde farkındalığı artıracağız. Ulaşımda erişilebilirlik konusunda koordinasyonu diri tutacağız. Yapılan çalışmaların izlenip, değerlendirilmesini sağlayacağız. Bu konuda gereken yasal ve idari mevzuatı geliştireceğiz. Ulaşımda erişilebilirlik yönündeki verinin tespitini sağlayacağız. Araştırma-Geliştirme kapasitemizi geliştireceğiz. Ulaşımda erişilebilirlik konusundaki farkındalık eğitimlerinin bir plan dahilinde sürekliliğini sağlarken, mesleki yeterliliğin bir unsuru haline gelmesini de sağlayacağız. Erişilebilir ulaşımda hizmet kalitesi kavramını önceleyeceğiz. Bu konudaki evrensel tasarım ve yenilikleri destekleyeceğiz. Ulaşım yapılarının terminal ve istasyon erişilebilirliğini sağlayacağız. Biletleme sistemini de kolay ve etkin hale getireceğiz. Tüm ulaşım modlarında entegre, kesintisiz ve erişilebilir seyahati sağlayacağız. Bütün bu katılımlı ve titiz çalışmalarımızda, sadece hedef ve stratejileri belirleyip bırakmayacağız. Bakanlıklarımız öncülüğünde, sorumlu ve iş birliğinde yer alan kurum ve kuruluşların katılımı ve katkılarıyla ilerleyeceğiz. Eylem adımları, yine bakanlığımız tarafından elektronik ortamda düzenli olarak izlenerek değerlendirilecek.”
Bir diğer hizmetin de “Herkes İçin Hareketlilik Mobil Uygulaması” olduğuna dikkati çeken Karaismailoğlu, “Bu çalışma, hareket kabiliyeti kısıtlı bireylere erişilebilir ve emniyetli ulaşım hizmeti sağlanmasını teminen geliştirilen bir mobil uygulama projesidir. Herkes için Hareketlilik Mobil Uygulamamız; seyahat planlamadan biletlemeye, canlı destek modülünden refakatçi modülüne kadar hareket kabiliyeti kısıtlı bireylerin ulaşım sürecine ilişkin tüm ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen bütünsel bir mobil uygulama olacak. Ayrıca, uygulamamamızı hizmetlerimizi geliştirmek, denetlemek ve daha iyisini sunabilmek için de kullanacağız. Uygulamadaki ‘geri bildirim butonu’ ile ulaşım altyapı, tesis ve araçlarında hareket kabiliyeti kısıtlı bireylerin kullanımına uygun olmayan tasarımların bildirilmesine olanak sağlıyor. Bu sayede gerekli inşaat, bakım, onarım faaliyetleri yapılacak; ‘evrensel tasarım kriterlerine uygun’ erişilebilir bir ulaşım altyapısı oluşturmaya yönelik çalışmalar da hız kazanacak” ifadelerini kullandı.(İLKHA)