Saadet Partisi Engelliler Koordinasyon Başkanı İsrafil Bayrakçı yaptığı basın açıklamasında, 3 Aralık Dünya Engeliler Günü olduğunu hatırlatarak öncelikle özel vatandaşların ve tüm engellilerin gününü kutladığını belirtti.
Engellilerin devasa sorunlarının devam ettiğini belirten Bayrakçı, “Bu sorunları birkaç başlık altında toplayabiliriz. Başta sağlık problemleri. Sağlık problemleri denince aslında bizim öteden beri savunduğumuz ve ortaya koyduğumuz bir husus var. Devlet öncelikle engelliliğe yol açan sebepleri ortadan kaldırmalıdır. Bunun için sağlık politikaları geliştirmelidir. Engelli nüfusu azaltılması hususunda gerekli etkin adımlar atmalı ve bu hususta çalışmalar yapmalıdır. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bu savaşta sakat kalan insanların durumunu bütün dünya milletleri gözlemlemiş ve o zaman engellilere karşı bir duyarlılık başlamış. O zaman Dünya Sağlık Örgütü bir politika başlatmış zaman zaman toplanarak engeller husussunda kalıcı kararlar almış. O kararlar doğrultusunda işte bugün 3 Aralık Dünya Engeliler Günü ilan edilmiş.” dedi.
“Türkiye’de engelliler arasında işsizlik oranı yüzde 80’leri buluyor”
Engellilerin istihdamda sorun yaşadığını belirten Bayrakçı, “Çalışan engellilerin problemleri bir yana iş bekleyen engeliler çok. Evet, ülkemizde bir işsizlik problemi var. Ancak Türkiye’de işsizlik yüzde 12’lerde seyrediyorsa engelliler arasında işsizlik oranı yüzde 80’leri buluyor. Onun için engellilerin devlet kadrolarında kotalarının doldurulması ve yetersiz sayılan kotanın da bir an evvel artırılması en az yüzde 6’lara çıkarılmasını engelliler bekliyor. Denebilir ki; ‘Mevcut kontenjanlar doldurulmamış ki artışı yapalım.’ Bizim arzu ettiğimiz açık kontenjanların doldurulması akabinde de bunun artırılmasıdır. Çünkü ihtiyaca ancak öyle cevap verilebilir. Şu an engelliler en azında bugün münasebetiyle en az 10 bin atama bekliyor. Ama iki yıldır bu tür atamalardan maalesef çok cüzi miktarda olabildi. Arkasından herhangi bir durum gelmedi.” ifadelerini kullandı.
İstihdamda engellilerin nitelikli işlerde çalıştırılmaması probleminin de olduğuna vurgu yapan Bayrakçı, “Örneğin hukuk fakültesini bitiren bir görme engelliye santral memurluğu veriliyor. Ya da yardımcı hizmetlerde çalıştırılıyor. Bu da engellinin onuruna dokunuyor. Dolayısıyla burada da bir iyileştirme ve bir pansuman gerekiyor. Dolayısıyla bu problemleri bugün halen konuşuyor olmamızdan biraz üzüntü duyuyorum ama maalesef bunlar kaçınılmaz gerçekler.” diyerek açıklamasını bitirdi. (İLKHA)