Ulaşılabilirlik noktasında büyük sıkıntılarla karşılaştıklarını, birilerinden destek almadan istedikleri yerlere gitmek istediklerini belirten engelliler, vatandaşlara duyarlılık çağrısında bulundu.

Erişilebilirlik, istihdam, eğitim ve evlilik gibi sorunları olduklarını dile getiren engelliler, bu sıkıntıların kendileri için büyük bir mağduriyet oluşturduğunu ifade ettiler.

 

Yılın sadece bir günü değil her gün hatırlanmak istediklerini ifade eden engelliler, yaşadıkları sorun ve sıkıntıları İLKHA muhabirine anlattılar.

"Firmalar engellileri işe almıyor"

Yahya Sağlam

Toplumda engellilerin sıkıntılarının; erişilebilirlik, istihdam ve eğitim olduğunu dile getiren Yahya Sağlam; "Erişilebilirlikte çevresel ve fiziksel engellerle karşılaşıyoruz. Eğitimde de bazı binaların fiziksel özelliklerinden dolayı okula gidemeyen, yarım bırakan arkadaşlarımız var. İstihdamda ise çalışmak isteyen engelli kardeşlerimiz var ama devletin ayırdığı kontenjana rağmen firmalar veya işe alacak şirketler bir şekilde işe almıyorlar. Sebep olarak çalıştırılacak ortamların engellilere müsait olmadığı şeklindedir." dedi.

"Engelliler günü kutlanılacak bir gün değil"

Engellilerin bir gün ya da hafta değil her gün hatırlanması gerektiğinin altını çizen Sağlam, " Engelliler her gün hatırlanması gerekiyor ve bugünlerin de kutlama değil engellilerin sorunlarına çözüm odaklı projeler, sunumlar, faaliyetler yapma günü olması gerekir." şeklinde konuştu.

"Bizim için en büyük sorun kaldırımlara park edilen araçlardır."

İsmail Türkmen

Doğuştan görme engelli olduğunu 20 yaşından sonra ise görme yetisi tamamen kapanan görme engelli İsmail Türkmen ise yaşadıkları sorunları şu şekilde sıraladı:

Bizim için en büyük sorun kaldırımlara park edilen araçlardır. Görme engelliler için ağaçlar, kaldırımlardaki direkler, kaldırımlara dikilen ağaçların etrafındaki demirler bizim için tehlike arz ediyor. Kimse görme engellilerle iletişim sağlayamıyor. Toplumumuzda görme engellilere yaklaşım daha değişik oluyor. Bu konuda bilgiler olsa daha güzel olur. Yetkililere söylemek istediğimiz, görme engelliler için kaldırımlar çok önemlidir. Park edilen araçlar, direkler, dikilen ağaçlar var. Sarı bantlar çoğu yerde yok. Trafik ışıklarının sesli olmasını istiyoruz. Bir engelli trafik lambasının yanına geldiğinde sesli olursa daha iyi olur. Bunları istiyoruz.

"Evlilik konusu çok önemli bir konu, bu konuda iyileştirmeler istiyoruz."

Başaran Sağlam 

Her engellik durumunun kategorisine göre çok çeşitli erişim sorunu olduğunun altını çizen Başaran Sağlam, "Görme engelliler ve ortopedik engelliler hayatın içerisinde çok sıkıntı yaşıyor. Bizim engelliler olarak genel kanaatimiz, önümüzdeki engeller kaldırıldığı zaman, evden çıktığımızda gitmemiz gereken noktaya herhangi bir sorun yaşamadan gittiğimiz zaman zaten kendimizi engelli olarak görmeyiz. Bu konuda altyapı olarak sıkıntılarımız çok. Hepsini böyle tek tek anlatmaya gerek yok. Mesela kaldırımlarda, yollarda, görme engelliler için sesli sistemlerde, alışveriş merkezlerinde ve kamu kurumlarında bu tür fiziki sorunlarımız var. Gelir konusunda engellilerin maaşlarla alakalı gelir seviyesi arttıkça daha çok sosyalleşme ihtiyaçları duyuyorlar. Evlilik konusu çok önemli bir konu, bu konuda iyileştirmeler istiyoruz. Ailelerin ekonomik durumlarına bağlı olarak engellinin kişisel bir gelir durumu, refah seviyesi daha yüksek olduğu zaman evlenme talepleri daha fazla oluyor. Gelir düzeyi evlilik konusunda bir engel bu konuda da iyileştirme yapıldığı zaman ben inanıyorum ki engelli çiftlerin evlenmesinin önü açılacaktır." diye konuştu.

Ömer Urumca

Doğuştan görme ve bedensel engelli olduğunu elinden geldiğince Kuran-ı Kerim'i ezberlemek için gayret gösterdiğini belirten bir başka görme engelli Ömer Umurca, "Engelliler olarak engellilerin sadece tek bir günde hatırlanmasını istiyoruz. Toplumun engellilere bakış açısı, rahatsızlık duyduğum bir konu yok. Sadece sıkıntı yaşadığımız konu bizim gezebileceğimiz şekilde kaldırımların olmaması bunun düzeltilmesini rica ediyorum." ifadelerini kullandı.

Engellilere verilen maaşın gözden geçirilmesi gerekiyor

Ahmet Urumca

Oğlu Ömer Urumca hakkında bilgiler veren baba Ahmet Urumca engelli ailelerinin yaşadığı sorun ve sıkıntıları dile getirdi.

Urumca, "Doğumunda sezaryenle doğum şartı konmuştu. Vakumla doğurma esnasında çocuğa görme yürüme yeteneğini kaybettirdiler, spastik oldu. Şu 19-20 sene çok büyük bir ilerleme kaydedildi ama ben çocuğumu okula götürürken kucağımda, sırtımda götürürdüm. Bu arada devletin engelliler konusunda belirlediği maaşlar konusunda konuşayım. Kaldırımlar, duraklar bilinen şeylerdir. Ben emekli bir insanım, bir emekli maaşıyla birde bakım parasıyla geçiniyoruz. Bunların gözden geçirilmesi gerekir ayrıca diğer engelli kardeşlerimizin de belli bir limitleri var eve giren maaşa bakılıyor. Gelire göre maaş bağlanıyor. Eve 10 lira fazla para girdiği için bir kardeşimizin maaşını kestiler. Bunların tekrar gözden geçirilmesi çok güzel olur." şeklinde konuştu.

Son olarak, İBB'nin otobüs şoförlerinin son günlerde engellilere bakış açısının değiştiğini iddia eden Urumca, "engelli vatandaşın otobüse binmesi için orta kapıyı açmaları lazım ama umursamıyorlar" şeklinde tepkisini dile getirdi. (İLKHA)