Japonya’nın sabık Başbakanı Shinzo Abe yaptığı açıklamada, Japonya ve ABD'nin Çin'in Tayvan'a saldırmasına seyirci kalamayacaklarını ve Pekin'in bunu bilerek adım atması gerektiğini belirtti.
Çin'in kendi toprağı olduğunu iddia ettiği Tayvan üzerindeki gerilim, Çin Başkanı Şi Jinping'in açıklamaları ile yükseldi.
Tayvan hükümeti yapılan açıklama sonrası barış istediğini ancak gerekirse kendini savunacağını belirtti.
Kuzey Tayvan'ın Taoyuan şehrinde konuşan Abe, Japonya ve Tayvan'ın özgürlük ve demokrasiyi korumak için birlikte çalışması gerektiğini söyledi.
Abe, "Tayvan'daki bir acil durum Japon acil durumudur ve bu nedenle Japonya-ABD ittifakı için bir acil durumdur. Pekin'deki insanlar, özellikle Başkan Xi Jinping, bunu kabul ederken asla bir yanlış anlama olmamalıdır." dedi.
Abe, "Daha güçlü bir Tayvan, gelişen bir Tayvan ve özgürlük ve insan haklarını garanti eden bir Tayvan da Japonya'nın çıkarınadır. Bu elbette tüm dünyanın da çıkarınadır" dedi.
Geçen yıl başbakanlıktan istifa eden Abe, iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin en büyük grubunun başkanı ve parti içinde nüfuzunu hala koruyor.
"GÜNEY ÇİN DENİZİ" SORUNU
Çin, 1947'de yayımladığı "Dokuz Çizgi Hattı" adı verilen haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Su altı kaynakları açısından zengin bölgedeki hak iddiaları başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkelerle egemenlik ihtilafına yol açıyor.
Pekin'in tartışmalı sularda inşa ettiği yapay adalar üzerinde kurduğu üsleri silahlandırdığı iddiaları, ABD ve bölge ülkeleriyle arasında gerginliğe sebep oluyor.
Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına karar vermişti.