Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay’ı ziyaret etti.

Türk-İş Genel Merkezi’nde gerçekleşen ziyarette Bakan Gül ile Başkan Atalay, Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) aralarında sendikal uyuşmazlıkların çözümünün de yer aldığı yeni ihtisas mahkemelerinin belirlenmesine yönelik kararına ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Gül, Gaziantep’te şüpheli Y.G’nin, bir aylık bebeğini darp etmesini kınadı.

“Gaziantep’te minnacık bir yavruya yapılan zulmü şiddetle kınıyorum”

Şüpheli babanın tutuklandığını anımsatan Bakan Gül, “Çok elim bir hadise yaşandı. Minik bir bebeğe karşı hunharca, zalimane şekilde darp eden şüpheli nöbetçi mahkemece tutuklandı. Bu konuda Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı derhal soruşturma başlattı ve hem çocuğun ilgili kurumlar nezdinde, kanunlar çerçevesinde devlet koruması altına alınması, mağdurun yanında olunmasına ilişkin tüm tedbirler alındı. Bizzat yakından yargı makamları da takip etmektedir. Minnacık bir yavruya bu zulmü hangi evrende, hangi dünyasına sığdırdı anlamak gerçekten mümkün değil. Bu tür tablolar insanı derinden üzüyor. Bu konuda, bu görüntüler insan olarak, bir baba olarak, bir insan olarak, bir vatandaş olarak bu tür vahşetleri, bu tur şiddetleri, bu tür hadiseleri görmek hepimizi derinden yaralıyor. Yine Başsavcılık yakından takip ediyor,  kamuyla da paylaştı. Bu tür hadiseleri hiç görmek istemiyoruz, yüreğimizi dağlıyor. Bu tür hadiseleri ve faillerini nefretle, şiddetle kınıyoruz.” şeklinde konuştu.

Ziyaretine ilişkin de konuşan Bakan Gül, İnsan Hakları Eylem Planı (İHEP) çerçevesinde sendikal mücadelenin daha iyi noktaya ulaşmasına yönelik istişareler yaptıklarını, sendikal örgütlenmenin anayasal hak olduğunu söyledi.

Sendikal uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin davaların çok uzun sürdüğünü, bu konuda Türk-İş ve diğer sendikaların tespitlerini de hedef planına daha önce aldıklarını ifade eden Gül, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan HSK kararıyla sendikal uyuşmazlıklara bakacak ihtisas mahkemesinin kurulduğunu hatırlattı.

Bu mahkemelerin sadece belirlenen uzmanlık alanlarına ilişkin davalara bakacağını belirten Gül, “Böylece yıllar süren uyuşmazlıklar değil de çok daha ivedi bir şekilde bu yargılamaların erken ve uzman hakimler, yargı mensupları eliyle çözüme kavuşturulmasını hedefliyoruz. Bu uygulamayı takip edip, sonrasında ayrıca ihtiyaç olan hususları da hataya geçireceğiz.” dedi.

Asgari ücretle geçinenlerin talebinin kendileri için baş tacı olduğunu belirten Gül, o taleplerin gecikmeksizin yerine gelmesinin temel yaklaşımları olduğunu kaydetti.

İHEP çerçevesindeki adımları atmaya ve reformları sürdürmeye devam edeceklerinin altını çizen Gül, “Amacımız adliyeye yolu düşen herkesin adil karara makul sürede ulaşması, adaletin güçlenmesi ve vatandaşımızın hukukun zorlaştırıcı yönü değil, kolaylaştırıcı yönüyle muhatap olması. Bu konuda hükümetimizin, Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki hedeflerimizi uygulamaya geçirmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Türk-İş Genel Başkanı Atalay da sendikal haklara ilişkin yargılamaların çok uzun sürdüğünü ifade ederek, ihtisas mahkemelerinin belirlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. (İLKHA)