Gaziantep’te üretilen zeytin, zeytinyağı, aroması ve kendine has tadıyla mutfakların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Zengin Gaziantep mutfağının vazgeçilmez zeytinyağının üretiminde kullanılan “Nizip yağlık” türü zeytinin hasadına başlanırken, zeytinde yüksek rekolte ve verim üreticileri memnun etti.

Tarıma dayalı sanayinin başkenti olan Gaziantep’te zeytin stratejik öneme sahip ürünler arasında yer alıyor.

Meyvelik alanlarda Antep fıstığından sonra en fazla yetiştirilen ürünler arasında ikinci sırada yer alan zeytin, Gaziantep’te toplam 459 bin 842 dekar alanda üretiliyor. Kentteki meyvelik alanların yüzde 21’i zeytinlik alandan oluşuyor.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü 2021 yılı zeytin rekolte çalışmalarına göre, 9 milyondan fazla meyve veren zeytin ağacının bulunduğu Gaziantep’te 82 bin ton civarında zeytin rekoltesi, yaklaşık olarak 15 bin ton da zeytinyağı üretimi tahmin ediliyor.

Zeytin üretiminin yanı sıra zeytinyağı üretiminin de istihdama önemli katkısı bulunan Gaziantep’te zeytin üretiminde Nizip ilçesi lokomotif görevi görmekle birlikte kendine özgü yağlık çeşidiyle de üretimin yüzde 50’ye yakın bir kısmını karşılamaktadır. 

Zeytinde Nizip’i Şahinbey ve Oğuzeli ilçelerinde takip ederken rekoltenin 68 bin tonunun bu 3 ilçede gerçekleşmesi öngörülüyor.

Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, son yıllarda Gaziantep'te zeytin üretiminin ve veriminin ciddi oranda arttığını söyledi.

Gaziantep'in, Antep fıstığından sonra zeytin konusunda da bölgede söz sahibi olduğunu ifade eden Karayılan, Gaziantep’te bu yıl 82 bin ton civarında zeytin rekoltesi, yaklaşık 15 bin ton da zeytinyağı üretimi beklediklerini belirtti.

Zeytinyağını her yemekte kullandığını söyleyen Karayılan, “Zeytin berekettir, şifadır. Zeytinyağı şifadır. Zaten bizim kültürümüzde zeytinyağı var. Hemen hemen bütün evlerimizde de biz şu anda zeytinyağı kullanıyoruz. Zeytinyağı şifadır; hem yemekler hem de vücudumuza sürmek hem de içmek için zeytinyağı bir şifa kaynağıdır. Zeytin Kur’an-ı Kerim'de de geçen zeytin ve zeytinyağı vardır.” dedi.

“Zeytin Gaziantep'teki meyvelik alanlarımızın yüzde 21'ini kapsamaktadır”

Bu yıl zeytinde çok bereketli bir yıl olduğunu belirten Karayılan, “Zeytin Gaziantep'teki meyvelik alanlarımızın yüzde 21'ini kapsamaktadır. Toplamda baktığımızda Türkiye’de zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 4'ü ilimizden karşılanmaktadır. Bizim zaten kendimize ait ‘Nizip yağlık’ çeşidimiz var. ‘Nizip yağlık’ çeşidinden 2,5 kilogram zeytinden 1 kilogram zeytinyağı elde ediyoruz; bu çok önemlidir. ‘Nizip yağlık’ zeytin çeşidimiz verimi yüksek olan bir zeytin çeşididir. O yüzden şu anda Nizip ilçemiz zeytinin ana merkezi olmakla birlikte özellikle Şahinbey bölgesi de zeytin konusunda iyi bir noktada olduğunu söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

“Çiftçilerimize bereketli bir hasat dönemi diliyorum”

Türkiye'nin zeytinyağı üretiminin yüzde 20'sinin Gaziantep’te üretildiğini ifade eden Karayılan, şunları söyledi:

“Şu anda hasat dönemindeyiz, çiftçilerimize bereketli bir hasat dönemi diliyorum. Bizlerde sahadayız, bugün de 66 tane işletmenin tamamı bizim özellikle gıda denetim ekipleri arkadaşlarımız tarafından denetleniyor. Zeytinyağı tesisleri ekiplerimiz tarafından tüm işlemlerde kontrol ediliyor ve zeytinyağı tesislerinde herhangi bir sıkıntının oluşmasını istemiyoruz. Aynı zamanda 165 tane ziraat mühendisimiz de özellikle şu anda zeytin hasadı yapılan bahçelerde arkadaşlarımızla birlikte çalışma yapıyorlar.”

Zeytin hasadında dikkat edilmesi hususlar konusunda çiftçilere önemli uyarılarda bulunan Karayılan, sırıkla zeytin toplamanın doğru olmadığını belirterek, zeytinin elle veya tırmıkla toplanması gerektiğini söyledi.

“Ağacı çok fazla sarsmadan hasadı yapmamız lazım”

Zeytin toplamada asırlardır sürdürülen sırıkla zeytin toplama metodunun artık terk edilmesi gerektiğini belirten Karayılan, “Belki de Gaziantep'te en büyük eksiklerimizden bir tanesi de zeytin hasadının nasıl yapılacağını çok iyi bilmemizden kaynaklanıyor. Bir ara Manisa'da incelemelerde bulundum. Manisa'da zeytin hasadının nasıl yapıldığını çok iyi biliyorlar. Zeytini bir seferde değil, üç seferde hasat ediyorlar. Zeytinlerin yetişmiş olgunluğa gelebilmesini sağlayabilmek için zeytinleri üç ayrı dönemde hasat ediyorlar. Biz ise bahçeye girdiğimizde bir seferde hasadı tamamlıyoruz. Zeytinde aslında sofralık ve yağlık olanı ayırıp, daha güzel bir şekilde zeytini değerlendirebiliriz. Sofralık olan zeytini salamura olarak hazırlayıp, sofrada kullanmamız lazım. Yağlık zeytini ise zeytinyağı yapıp kullanmamız lazım. Bunu yapmıyoruz, bunu mutlaka yapmamız lazım. Bahçeyi kesinlikle bir defada değil en az 2-3 seferde hasadına girmemiz lazım. Hatta mutlaka ağacı elle ve incitmeden, sırıkla vurmadan ve ağacı çok fazla sarsmadan hasadı yapmamız lazım.” şeklinde konuştu.

Zeytinde hasat döneminin devam ettiğini belirten Karayılan, rekoltenin yüzde 215 oranında arttığını ve bu sene zeytinyağında çok iyi bir durumda olduklarını bildirdi. (İLKHA)