Bal üretimi için ideal olan zengin bitki örtüsüne sahip Ağrı'da bal hasadının ardından arıcılarda hummalı kışlatma dönemi başladı. Kışlatma dönemine kasım ayı başında başlayan arıcılar, bal üreticileri bu ayı kışlatma yaparak geçiriyor.

Kış mevsimini kayıpsız geçirebilmeleri için kışlatma çalışması yapan arıcılar, bunun için işlemlerini dikkatli bir şekilde yürütüyor.

 

Kışlatma öncesi arıyı sıkıştırdıklarını yani petek sayısını kademeli düşürdüklerini belirten bal üreticisi Cihan Altın, arının açlık kontrolleri, yiyecek kontrollerini yaptıklarını söyledi.

Cihan Altın, kışlatma öncesi arıcıların üretilen balın hepsini kovandan almalarının problem oluşturduğunu, üretilen balın en az yarısının kovanda bırakılması gerektiğini söyledi.

Bu yıl yaptıkları kışlatmada 2022 yılının kış mevsimine sağlıklı girebilmek için çalıştıklarını hatırlatan Cihan Altın, "Kasım ayı kışlatmaya hazırlık yaptığımız aydır. Bizim öncelikle arıcılık faaliyetlerimizde yaptığımız işlemle varroa mücadelesi, kışlatmaya salmadan önce arıyı sıkıştırmak, arının açlık kontrollerini sağlamak. 2022 yılının kışına daha sağlıklı, varroa'dan arınmış stokunu kontrol etmemiz, yiyecek kontrollerini sağlamak gibi hazırlıklar yapıyoruz. Arıcılık faaliyetlerimiz bitti şimdi 10 çerçeveden 6 çerçeveye, 6 çerçeveden 4 çerçeveye artık mevcuduna göre bunun sıkıştırmalarını, yandaki straforlarını, yiyecek ve keklerini bırakarak kışlatmaya hazırladık. Kasım aylarında hava sıcak olması bize dezavantaj sağlıyor çünkü arı sıcak nedeni ile uçuşa geçiyor. Her uçuşa giden arının geri dönüşü sağlanamıyor. Buda mevcut arı kaybına yol açıyor. Şimdi arıların dinlenme pozisyonunda olması lazımdı, su ihtiyacı için çıkması gerekiyor ama bilindiği gibi sıcaklıklar mevsim normalleri üzerinde gittiği için arılarda mevcut düşüklüğüne yol açar. Yani şu dönemlerde havanın soğuk geçmesi arıcılar için daha iyi olur." dedi.

Kışlatma sırasında arıcıların dikkat etmeleri gereken hususları sıralayan Altın şunları söyledi:

"Kışlatmada en büyük zaiyatlardan birisi varroa. Herkes balı aldıktan sonra kovanı terk ediyor. Asıl işlem kolonide balı aldıktan sonra varroa mücadelesi yapılmadığı için arı kayıpları, arı sönmeleri gerçekleşiyor. Gerçekten iyi ana arı ırkı ile sağlıklı bir ana arı ırkı ile çalışmadıkları için bu kış için büyük bir zaiyat ve risk oluşturur. Üretici arının ürettiği 10 kilogram balın tamamını arının altından aldığı zaman bunu ölüme terk ediyor. Arı önce kendine bal yapar daha sonra üreticiye verir, bırakır. Yani bal 10 kilogram ise 5 kilogram bırakmak lazım. Zaten kışlatmada bir kolonide en aşağı 15 kilogram olması lazım bizim Ağrı ilimizde. Ama tabi sıcak illerde 10 kiloya kadar olabilir. Balı eksik olan kovanlarımızda üreticinin kovana kek bırakmasını tavsiye ederiz buda en azından bal olmadığı zaman arı bununla uğraşıyor. Bununla uğraştığı zaman orada hava sıcaklığı, içerdeki koloni sıcaklığını elde edebiliyor. Bal olmadığı zaman ölüme terk ediliyor." (İLKHA)