Babacan, ekonomide kalıcı iyileşme sağlanması için atılması gereken yapısal ve somut adımlara ilişkin önerilerini şu şekilde sıraladı;

"Türkiye'nin başarılı olduğu dönemde, ekonomide alınan karar ve uygulamalara yön veren şeffaflık, kurala dayalı bir yönetim zihniyeti, öngörülebilirlik, sorunların kök nedenlerine odaklanma, veri ve analize dayalı yaklaşım gibi temel ilkelere mutlaka dönülmeli ve uygulanmalıdır. Merkez Bankası yasası derhal değiştirilerek tam bağımsız hale getirilmelidir. Merkez Bankası üst yönetimi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kamuya açık biçimde değerlendirmeye tabi tutularak liyakat ve ehliyet sahibi kişilerden seçilmelidir. TÜİK yasası derhal değiştirilerek kurum, tam bağımsız hale getirilmelidir.

Kara delik haline gelen Varlık Fonu ve ne işlev gördüğü belli olmayan politika kurulları derhal kapatılmalıdır. Stratejik planlama ve koordinasyondan sorumlu yeni bir kurul kurulmalıdır. Kamuda yeni bina, araç, temsil ağırlama acilen durdurulmalı. Kamu Özel İşbirliği Projeleri eksiksiz biçimde Sayıştay denetimine açılmalıdır. Kaynaklar, rant projelerine değil, ülkemizin rekabet gücünü artıracak alanlarda kullanılmalıdır. Bu çerçevede Kanal İstanbul Projesi de bir an önce gündemden düşürülmelidir."