Uzman Psikolog Algur, günümüzde zararlı alışkanlıkların toplumun mekanizmasını, toplumun sistemini, aile sistemini, bireylerin psikolojisini derinden etkilediğini belirtti.
Ergenlerde arkadaş gruplarının çocuğun hayatına yön vermede etkili olduğunu kaydeden Algur, bu konuda ergenle çatışmak yerine onu anlamaya çalışmanın daha uygun bir davranış olacağını ancak onların başı boş olmadıklarını kendilerine hissettirerek sürekli onlarla iletişim içinde olmak gerektiğine işaret etti.
Çocuklarının içine kapanık bir hal aldığını gören ailelerin, çocuğun arkadaş gruplarını mutlaka araştırması gerektiğine dikkat çeken Algur, "Bu konuda gerçekten ailelerin bilinçli olması ve bilinçli davranması önemli kavramlardan birisidir. Eğer çocukta bir takım davranış değişiklikleri varsa; örneğin uyku düzeni bozulmuşsa, insanlar arası ilişkilerde izole olmaya başlamışsa, yani anti sosyal ilişkiler geliştirmeye başlamışsa ve daha önceden yaptığı şeylerden zevk almamaya başladıysa ve hayata tutunacak şeyler değil de daha çok içine kapanık noktalara çocuk hayatını genişletmeye başlamışsa bu noktalarda uyanık olmak ve arkadaşlarını araştırmak çok önemli. Özellikle ergenlerde arkadaş grupları, arkadaş klikleri çok daha önemli. Ailelerin yerini onlar alıyor. Çünkü onların istediği davranış örüntüleri, onların istediği giyim şekilleri, saç şekilleri hepsini gösterebiliyorlar. O yüzden arkadaş çevresini de ergenlerde bilebilmek ve bu noktada baskı yapmamak önemli. Çünkü ergenle savaştığınız zaman kaybedersiniz, ikinci bir yolu yok. Bu yüzden dikkatli olmak, bazı davranış örüntülerine bakmak son derece önemli." ifadelerini kullandı.
"Ergenlerde en önemli davranış örüntüsü duygusal izolasyon"
Ergenlerde en önemli davranış örüntüsünün duygusal izolasyon olduğunu dile getiren Algur, "Ergenin içe kapanmaya başlaması, daha önce zevkle yaptığı şeyleri yapmamaya başlaması, durgun bir hal alması, ilişkilerinin bozulmaya başlaması, aileyle çatışma süreci içerisine girmesi... bunlar dikkat etmemiz gereken noktalardır. Bunların olması demek illa ki zararlı alışkanlıklar olacak anlamında değil ama doğru bir anlamda araştırma sürecinden geçmesi ve çocuğu doğru olarak değerlendirebilmesi son derece önemli. Ergenle o iletişim kanalı hiçbir zaman kapatılmamalı, o iletişim kanalı kapatıldığı zaman o kanalı başka şeyler dolduruyor." diye konuştu.
"Ergen her ne kadar çatışsa da aile ergen için güvenli bir limandır"
Uzman Psikolog Şeref Algur
Bir aile içerisinde ergenle çatışmanın kaçınılmaz olacağını belirten Algur, "Çatışmasız bir ergenlik dönemini ben hayatımda hiçbir zaman düşünmedim, böyle bir şey de yok ama önemli olan çatışmak ya da çatışmamak değil, o iletişim kanalının kapatılmamasıdır. Ergeni anlayabilmek, ergeni dinleyebilmek çok çok önemli. Bunu yapmadığımız zaman hayat boşluk kabul etmez. Siz o ergenin hayatında boşluk oluşturursanız o boşluğu kapatacak birçok zararlı, bazen çok olumsuz mekanizmalar da ergen içinde kendini bulabiliyor. O yüzden günümüzde bu çok büyük bir problem. Hatta daha net bir şey söyleyeyim, bunlarda uyuşturucu alışkanlıkları daha büyük bir problem halinde devam ediyor. Çünkü bunlar arkadaş gruplarında özentiyle başlıyor. Ergen her ne kadar aileyi istemese de ne kadar aile ile çatışsa da aile ergen için güvenli bir limandır. Ne olursa olsun o limana o çocuk gelecek, o sıcaklığı bulacak, hayal kırıklığı yaşadığında o limana bir şekilde sığınacak. O yüzden aile iletişim kanalını hiçbir zaman kapatmamalı." ifadelerini kullandı.
"Ergenlerde en çok yaptığımız yanlışlardan biri "
Ergenlerde en çok yapılan yanlışlardan birinin de çocuğa sadece öğüt vermekle yetinilmesi olduğuna dikkat çeken Algur, öğüt vermenin yanı sıra ergeni anlayabilmek, karşılıklı konuşabilmek, hangi duygusal ihtiyaçları olduğunu tespit edebilmenin çok önemli olduğunu söyledi.
Algur, "Biz sadece et ve kemikten yaratılmış canlılar değiliz, bizim duygularımız var, bizim hislerimiz, bizim özlemlerimiz, bizim hayal kırıklıklarımız var. Onun için bu noktada ergeni düşünebilmek çok önemli. İnsanlar ilişkiler içerisinde şifalanırlar ama ilişkiler içerisinde de hastalanmaya başlarlar. Ergenle kuracağımız ilişki onu ya şifalandıracak ya da hastalıklı bir noktaya getirecektir." şeklinde konuştu. (İLKHA)