Antik kentte yer alan Roma Çeşmesi yanında yapılan kazılar sonucunda daha önce ortaya çıkan bin 500 yıllık insan iskeletlerinin yanı sıra künk denilen bin 600 yıllık su boruları ve birçok mezar odası ve aile mezarlığı ortaya çıkarılmıştı.
Yapılan son kazılarda 6'ıncı yüzyıla ait yörenin sivil mimarisini yansıtan konutun dönemin Somosat kentinden meydana gelen depremden etkilenerek yıkıldığı tahmin edilmektedir.
Konuya ilişkin açıklama yapan Müze Müdürü Mehmet Alkan, "Bugün kazımızda üç yeni alan açtık bu alanlarda yapılan kazıda karşımıza çıkan konut yapısının duvarları düzgün olmayan taşlardan meydana gelmektedir. Gösterişten uzak bu yapının çamur harçla örüldüğü görülmektedir. Üst örtü çatı kiremitleriyle örülmüş olan yapının 6'ıncı ve 7'inci yüzyıla ait Perre Geç Antik Çağına ait önemli bulgularındandır. Burada tespit ettiğimiz bulgular arasında milattan sonra 6'ıncı ve 7'inci yüzyılda Kuzey Mezopotamya'da meydana gelen bir depremin Somosat'ı vurmasıyla beraber Perre Antik Kenti'nide etkilediği düşünülmektedir. Buradaki yoğun çatı örtüsünün yıkılması sonucu deprem izlerinin burada olduğunu görüyoruz. Burada Pompei tipi değirme taşına denk geldik. Birden çok Pompei tipi değirme taşına denk gelmiş olmamız Perre Antik Kent'inde bağcılığın yanı sıra evlerin ihtiyacını karşılayacak şekilde küçük ölçekli tahıl üretiminin de yapıldığını görmekteyiz. Burada ortay acıkan yapı bundan 2 yüzyıl önceki Adıyaman evlerinin yapı şeklini yansıttığı gibi Perre Antik Kentte ortaya .ıkan yapı daha önceki yapılarda da görülmüş olabilir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)