DENİZLİ - Çocuklarda artan üst solunum yolu hastalıkları ve alerjik rahatsızlıklar konusunda dikkatli olunması için aileleri uyaran Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Halil Mıhçı, çocukların bu tür rahatsızlıklardan korunması için yapılması gerekenlere dikkat çekti.


Mıhçı, "Bahar aylarının gelmesi ile birlikte ısı ve nem değişiklikleri söz konusu olur. Bu dönemde Rhinovirüs, RSV, Influenza ve Adenovirüsler gibi çeşitli virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonları görülmektedir. Bu virüsler genellikle burun akıntısı, hapşırık, öksürük, halsizlik, hafif ateş şeklinde belirtilerle seyreden üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. Psödokrup (yalancı difteri) diye adlandırılan klinik tabloya yol açarak, ses kısıklığı, kuru ve boğuk tarzda öksürüklere neden olabilen Parainfluenza tiplerine de rastlanabilir. Allerjik hastalıkların bir kısmı (saman nezlesi gibi) bahar aylarında artış gösterebilir. Çocukları bu üst solunum yolu enfeksiyonlarından korumak için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hasta kişilerle temasın önlenmesidir. Bu amaçla kapalı ve kalabalık ortamlara girilmekten kaçınılmalıdır. Okul içinde bulaşmayı en aza indirmek veya önlemek amacıyla hasta çocuğun okula gönderilmemesinde büyük yarar vardır. Sınıfların düzenli havalandırılması, çocukların ortak kullanım alanlarında hijyen koşullarına dikkat edilmesi önemlidir. Tüm hastalıklardan korunmada el yıkamanın çok önemli rolü vardır. Doğru el yıkama bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşmasını önemli ölçüde azaltır" diye konuştu.


Baharla gelen alerjik rahatsızlıkların tedavisinde öncelikle çocuğun neye karşı alerjisi olduğunu saptamanın önemine değinen Uzm. Dr. Halil Mıhçı, ebeveynlerin, çocuklarını genel anlamda en az 6 aylık periyodlarda doktor kontrolünden geçirmeleri gerektiğine vurgu yaptı. (Necmi Durmazer-İLKHA)