Kuyumculuk ile ilgili yapılan yeni düzenleme ile sahte altın ve değerli ürünlerin raf ve vitrinde sergilenmesi yasaklanıyor. Ayrıca kuyumculardan yetki belgesi istenecek.
Şanlıurfa Kuyumcular Odası Başkanı İbrahim Halil Demirkol, son günlerde sıkça gündeme gelen 'piyasada sahte altın dolaşıyor' iddiaları ile ilgili İLKHA'ya konuştu.
Kuyumcudan alınan altının sahte çıkmasının söz konusu olamayacağını belirten Demirkol, altının sadece kuyumcudan alınması gerektiğini ifade etti.
Kuyumculara bırakılan altın konusuna da değinen Demirkol, yatırımcıların kendi altınlarını kendilerinin muhafaza etmesi gerektiğini belirtti.
"Halkımızın bu konuda endişe etmesine gerek yoktur"
Sahte altın konusunun iki şekilde değerlendirilebileceğini belirten Demirkol, "Kuyumcudan alınan altının sahte çıkması söz konusu olamaz. Bizim halkımızdan ricamız ne alırlarsa alsınlar yanında kartını alsınlar. Aldığın ürünün gramı, cinsi nedir? Kuyumcudan ne alınırsa alınsın kartını aldıktan sonra kendileri için endişe edilecek bir durum olmaz. Kuyumcular Odası olarak ayar düşüklüğü konusunda müşterilerimizin arkasında duruyoruz. Son günlerde ulusal basında demo altınla ilgili haberler çıkıyor. Fazla imkanı olmayan kuyumcular, vitrinde demo altın bulunduruyorlar. Bununda halkımız ile hiçbir ilgisi yoktur. Sahte altın yapanlar yalnızca kuyumcuya satabilirler. Yoldan geçerken birinden altın alabilir misiniz? Altın kuyumcudan alınır. Bu sebeple halkımızın bu konuda endişe etmesine gerek yoktur. Yetki belgesi olmayan kişiler kuyumculuk yapamazlar. Esnafımızın sahte altın satacağını zannetmiyorum. Art niyetli insanlar olsa bile Kuyumcular Odası olarak müşterilerimizin yanındayız, arkasındayız ve emrindeyiz. Bu konuda vatandaşların tereddüte mahal olmayacak bir şekilde alışverişlerine devam etmelerini tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.
"Kuyumcuya altın bırakmanın çok fazla bir mantığı yoktur"
Kuyumculara bırakılan emanet altın konusuna değinen Demirkol, "Zaman zaman altını olan yatırımcılarımız ya da ailelerimiz, evlerinde muhafaza edecek yer bulamadıklarından altınları güvendikleri bir kuyumcuya bırakıyorlar. Son zamanlarda esnafa çok miktarda altın bırakıldığını duyuyoruz. Bir insanın kendi malını muhafaza edebilmesi lazım. Eğerki ortaklık ya da herhangi bir kar marjiyla verilmemişse kuyumcuda kalmasının da bir manası yoktur. Son zamanlarda altında düşme yükselme olayından sonra ' fischer' denilen bir olay var. İnsanlar, ekran aracılığıyla yarı alma satma işlemi yapıyorlar. Bunlarda doğru şeyler değildir. Altının düşmesinden ya da yükselmesinden kar elde etmek istiyorlar. Altın yatırım ve takı aracıdır. Dolayısıyla altını satayım altın fiyatları düştükten sonra yeniden alayım diye bir mantık yok. Altın, uzun vadeli bir yatırım aracıdır. Kuyumcunun kendi öz sermayesi ile ticaret yababiliyor. Bu sebeple kuyumcuya altın bırakmanın çok fazla bir mantığı yoktur. Ticarettir, kar amacıyla bırakılabilir. Bu da bırakılan kuyumcunun güvenirliğine ve kendi aralarındaki duruma bağlıdır. Bunların çok iyi etüd edilmesi lazımdır. Bırakılan altının ne amaçla bırakıldığının değerlendirilmesi gerekir. " şeklinde konuştu.
"Altın yatırımcısını mahçup etmez "
Altın konusunda küçük yatırımcılar için tavsiyelerde bulunan Demirkol, "Altın hiçbir zaman yatırımcısını zarara uğratmayan bi yatırım aracıdır. Altın, aynı zamanda güvenli bir limandır. Altın yatırımcısını mahçup etmez. Ben onsun yükseleceğini tahmin ediyorum. Eğer Dolar'da bir düşme olmazsa altının yeni rekorları egale edeceğini düşünüyorum. 'Şu anki altın fiyatı en yüksek fiyattır ben altınlarımı satayım. Altın fiyatları düşünce alırım' düşüncesi bana göre çok doğru bir mantık değil. " diye konuştu. (İLKHA)