1990'lı yılların karanlık güçleri tarafından kumpaslarla cezaevine atılan İbrahim Halil Göv ve Abdullah Zengin, geçirdikleri 29 yıldan sonra denetimli serbestlik kapsamında özgürlüğüne kavuştu.

Sabahın erken saatlerinde Diyarbakır D Tipi Cezaevi önüne gelerek hasretle bekledikleri evlatlarını karşılamak isteyen aileler, buluşma anının gerçekleştiği saat 13.50'ye kadar heyecanla bekledi.

Evlatlarına kavuşacakları anı özleme bekleyen ailelerden Abdullah Zengin'in babası Molla Hamdin Zengin, "Oğlum 29 seneden beri cezaevindedir. Allah'a şükürler olsun şimdi de onun çıkmasını bekliyoruz." dedi.

Cezaevi ziyareti dönemlerinde çektikleri sıkıntıları aktaran baba Zengin, "Oğlumun ziyaretine geldiğimizde çok zorluklar çektik. Şanlıurfa'dan Diyarbakır'a görüşmeye gelmemiz çok mu kolay? Kolay değildir. Oğlum; Bingöl, Şanlıurfa, Adıyaman, Adana, Elbistan ve en son olarak Diyarbakır cezaevinde kaldı." ifadelerini kullandı.

"30 yıl boyunca cezaevleri yollarındaydık, çok zorluklar çektik"

Yaklaşık 30 yıldır kar-kış demeden uzun yollar kat edip evlatlarını ziyaret ettiklerini dile getiren İbrahim Halil Göv'ün babası Mehmet Göv, "Karda, soğukta ve uzun yollardan yaklaşık 30 senedir görüşe geliyorduk. Oğlum; Diyarbakır, Bingöl, Gaziantep, Adana ve Adıyaman cezaevlerinde kaldı. Ayda bir veya 15 gün aralıklarla sürekli cezaevleri yollarındaydık ve çok zorluklar çektik. Onun yakalanmasındaki tek suçu ise sadece Kur'an okumak ve İslam'ı anlatmaktı." şeklinde konuştu.    

29 yıl cezaevinde kalan bu insanların 90'lı yıllardaki karanlık güçlerin kurbanı olduğunun altını çizen aile yakınlarından Osman Gülebak, "Abdullah Zengin ve İbrahim Halil Göv kardeşlerimiz, 90 yıllarda İslam'i kimliğe sahip olmaları nedeniyle ötekileştirilme ve ortadan kaldırılmaya çalışıldığı o dönemin kurbanlarıdır. Yaklaşık 30 yıl önce bilinçli olarak, hiçbir suç işlemedikleri halde cezaevlerine konuldular. Dosyaları çelişkililerle doludur. Dosyaları mahkemeye çıkmış olsa beraat edecek insanlardır. Bunlara bilinçli olarak ceza verildi, dosyaları kapatıldı ve yaklaşık 30 yıldır suçsuz bir şekilde yattılar." diye belirtti.

"İçerde halen 28 Şubat mağduru Yusufi kardeşlerimiz var"

Söz konusu Yusufilerle beraber ailelerin de cezalandırıldığına dikkat çeken Gülebak, "Türkiye'nin farklı şehirlerindeki cezaevlerine gönderildikleri için aileleri çok ciddi anlamda sıkıntılar yaşadı. Yaklaşık 30 yıl cezaları vardı ve alınlarının akıyla bitirdiler, mutluyuz." ifadelerini kullandı.

Gülebak, "Bu kardeşlerimiz çıkıyor ama şu anda cezaevinde 90'lı yılların karanlık ve derin yapıları olan JİTEM, Ergenekon ve 28 Şubat süreci mağduru olmuş Yusufi kardeşlerimiz hala var. Gönül isterdi ki bu kardeşlerimiz de çıksaydılar. Haksız ve suçsuz yere yatmasınlar. Adaletin tecelli etmesini bekliyoruz. Umuyoruz ki adalet bir an önce yerini bulur, kalan Yusufi kardeşlerimiz de suçsuz yere zindanda yatmaktan kurtulurlar."dedi. (İLKHA)