Bu yıl yağışın az düşmesi hububat üretimini olumsuz etkilerken besiciler için ürün alma sıkıntısı baş gösterdi. Çiftçiler, gübre ve hububatın yükselişinden dolayı bu yıl tarlasını ekmeyi düşünmezken hayvanlarını da satmanın telaşına düştü.

Siirt'te kurak geçen yaz mevsimi nedeniyle buğday pazarı esnafı, fiyatların yüksek olmasından dolayı iş yapamamaktan yakınıyor.

 

Buğday pazarında yaklaşık 50 yıldır hububat satışıyla uğraştığını dile getiren Hamza Menekşe, kuraklık nedeni ile fiyatların çok yükseldiğini ve satış yapamadıklarını söyledi.

"Bu yıl kuraklık nedeniyle fiyatlar çok yüksek"

Yaklaşık 50 yıldır arpa, buğday, mercimek, nohut satışı yaptığını ifade eden buğday pazarı esnafı Menekşe, "Bu yıl kuraklık nedeniyle fiyatlar çok yüksek. Arpayı 3,300 TL'den satıyoruz. Devlet ofisinde ise 2,170 TL'den satılıyor. Bize de mal verilmediği için çiftçiler genelde oraya yöneliyor. Mercimeğin fiyatı 9-10 TL'den tohumluk buğdayın fiyatı 4,5 TL, arpa 3,200 TL, nohut 8 TL'ye yükseldi. Etin kilosu 40 TL'ye düştü, 1 torba yem fiyatı 180 TL'ye çıktı. Millet çok mağdur durumda. Hayvancılık öldü, kimse hayvan besleyemiyor." dedi.

Arpanın tonunun geçen yıl bin 600 TL civarında olduğunu bu yıl ise 3 bin 200 TL'ye yükseldiğini ifade eden Menekşe, çiftçilerin yaşadıkları sıkıntıyı şu şekilde aktardı:

"Hububatın fiyatı yüzde yüz  yükseldi"

Hamza Menekşe

Menekşe, "Çiftçiler gübre alamıyor, gübrenin kilosu 9 TL'ye çıktı, mazot desen o da çok yüksek, çiftçiler gübresiz ekim yapmaya başladı. Parası olanlar devlet ofisine gidiyor, parası olmayanlar ise bizim yanımıza geliyor. Bizler de bu yükü kaldıramıyoruz. Sabahtan akşama oturuyoruz ve iş yapamıyoruz. Ürün olmadığı için herkes mağdur durumda ilk kez böyle bir sıkıntı başımıza geliyor. Hububatın fiyatı yüzde yüz yükseldi. Geçen yıl bir kamyon arpa 35-40 bin TL'ye bu yıl ise 70-80 bin TL'ye yükseldi. Zaten iş yok, millet genel bir sıkıntı içinde." dedi.

"Mazot ve gübre fiyatları yüksek olduğu için tarlamı ekemeyeceğim"

Yusuf Yıldız

Çiftliğinde bin küçükbaş hayvanın bulunduğunu ve yem fiyatlarındaki yükselişten dolayı bu yılı nasıl geçireceğini bilmediğini ifade eden Yusuf Yıldız, "Şu anda hayvanlarımın yüzde 80'ini satsam yemini karşılayacak durumda değilim. Bu yıl yaşanan kuraklıktan ve yemin yükselmesinden dolayı durumumuz çok vahim. İlkbahara nasıl yetişeceğiz bilmiyoruz. Şu anda çok çaresiz bir durumdayız. Mazot ve gübre fiyatları çok yüksek olduğu için bu sene tarlamı ekemeyeceğim." dedi.

Geçen sene tarlasını ektiğini ama yüksek maliyetten dolayı zarar ettiğini ifade eden Yusuf Yıldız, bu sene tarlasını boş bırakacağını söyledi.

"Her bölgenin iklim koşulları farklı olduğu için buna uyacak politikalar yürütülmelidir"

Bu yıl tarlasını ekemeyeceğini, çünkü kendisini kurtarmadığını dile getiren Yıldız, "Bizim sonumuz ne olacak, ben de bilmiyorum. Buğday pazarına arpa almaya geldim yine zam gelmiş. Bir hafta önce 3 bin 100 TL idi şimdi ise 3 bin 300 TL olmuş. Bir hafta içerisinde 200 TL zam gelmiş. Hayvancılık ile uğraşıyoruz, bir şekilde çarkın dönmesi gerekiyor ama bu gidişle dönmeyecek gibi görünüyor. Hepimiz hayvanlarımızı satacağız. Bu sıkıntıya müşterek bir akıl ile bölgesel bir çözüm bulunmalı, Ankara'da farklı bir üretim, İzmir'de farklı bir üretim yapılmalıdır. Her bölgenin iklim koşulları farklı olduğu için buna uyacak politikalar yürütülmelidir." şeklinde konuştu. (İLKHA)