ANKARA / Mehmet Sait Çelik

Darbe ürünü ve dışarıdan alınmış kanunlarla yürürlükte olan anayasa birçok kesimin kanayan yarası olarak gündemde durmaya devam ediyor. Her ne kadar son dönemlerde yeni anayasa hazırlanmasıyla ilgili çalışmalar yürütülüyor olsa da bazı kesimler anayasada bazı maddelere dokunulmaması gerektiği konusunda ısrar ediyor. HÜDA PAR yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili ortak bir kurul kurularak değiştirilemez maddeleri olmadan yeni ve adil bir anayasa hazırlanması için bastırırken bazı partiler de değiştirilemez maddelere dokunulmasın diye ısrar ediyor.

YAPICIOĞLU: YENİ BİR ANAYASA YAPILACAKSA, DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELERİ OLMAMALI

1982 darbe anayasası yerine tamamen sivil ve yeni bir anayasa yapılması yönündeki iradenin değerli olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'te temsil edilen siyasi partilerin çalışma yapması yönündeki çağrısını önemli bulduklarını kaydeden HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, "Ancak toplumsal bir sözleşme olan anayasa yapım sürecine mecliste temsil edilmeyen siyasi partilerin ve sivil toplumun da dahil olması gerektiğini düşünüyoruz.  Yeni anayasa yapmak mümkündür. Türkiye 40 yıldır darbe anayasasıyla yönetilmektedir. Bu ayıptan kurtulmak gerekir. Bunun için siyasi partiler uzlaşmalı ve ortak bir noktada bir araya gelmeye çaba sarf etmelidir. Partilerin "kırmızı çizgi"leri sürecin tıkanmasına neden olmamalıdır. Bu açıdan yeni anayasa yapım süreci ve fırsatı siyasi partiler için bir samimiyet testidir. Eğer yeni bir anayasa yapılacaksa gelecek nesillerin iradesine ipotek koymamak adına değiştirilemez maddeleri olmamalıdır" diye konuştu.

ANAYASANIN TAMAMI İSLAM HUKUKUNA UYGUN YENİDEN TASARLANMALI

17 Şubat 1926'da İsviçre'nin bir kantonundan kopyala yapıştır yoluyla Türkiye'ye getirilen ve "Türk Medeni Kanunu" diye Müslüman halka dayatılan kanunu, İLKHA'ya değerlendiren Emekli Hâkim ve Savcı Nusret Çiçek, Medeni Kanunla birlikte anayasanın tamamının İslam Hukukuna uygun yeniden tasarlanması gerektiğini kaydetti.

"MÜSLÜMANLAR İLKE OLARAK İSLAM HUKUKU'NA GÖRE DÜŞÜNMELİ"

İslam Hukukunda kadının çalışma zorunluluğunun olmadığını belirten Çiçek, "Kocası eşine bakmak zorundadır. Bütün geçimleri kocasına aittir. Araya kadın-erkek eşitliği diye bir fesat, bir fitne koyunca kadını ayağa kaldırdılar. Şimdi kadın hem çalışıyor hem gidiyor başka biriyle yaşıyor hem de kocasından yıllarca nafaka alıyor. Boşandığı zaman mağdur olmuşsa eski kocasından nafaka almasın mı? Yeni bir düzenleme imkânı elimizde olsa şöyle yaparız. Bizim düşüncemizin ilkesi İslam Hukukudur. Hiçbir zaman bunun dışında başka bir şekilde düşünme imkânımız yoktur. Biz Müslüman olarak, ilke olarak İslam Hukukuna göre düşünürüz. Boşanma halinde şayet çocuklar mağdur durumdalarsa veya geçinmeye muhtaç durumdalarsa buluğ çağına kadar baba bunların nafakasını temin etmek zorundadır. Boşanmada eğer erkeğin kabahati varsa ve kadının da bir ihmali yoksa, erkek evine bakıp gelmiyorsa ve evini geçindirmiyorsa, kadın da mağdur olmuşsa buna tazminat verilmeli, mağduriyeti giderilmelidir." ifadelerini kullandı.

"NAFAKA KONUSUNDA ADALETİ BİR ÇİZGİDE TUTMAK LAZIM"

Konuşmasının devamında Çiçek, "Şayet kadın kendi kabahati ve kusuruyla boşanmaya sebebiyet verdiyse, aile hayatını çekilmez hale koymuş ise üstelik boşanmış ve gayri ahlaki bir hayat da yaşıyor ise buna nafaka ödemenin hiçbir mantığı, insani bir tarafı da yoktur. Nafaka konusunda adaleti bir çizgide tutmak lazım. Bugünkü uygulama hepten yanlış. Mevcut uygulamaları kaldırıp bir tarafa atmak lazım. Bugünkü uygulama bünyemizde hastalığa sebebiyet veriyor. Yetkililer bunu duysunlar. Osmanlı sistemimizde inançlara göre kişisel haklar herkesin kendi inancına göredir. Hristiyan kendi hukukuna göre mirasını taksim eder, evliliğini ve boşanmasını kendi hukukuna göre yapar. Hatta bunu mezheplere göre de uygulamak lazım. Bir zararı yok. Evlilikte, boşanmada ve mal bölüşmesinde taraflar razı olduktan sonra getirip de İsviçre Medeni Kanunu'nu dayatmanın bir anlamı yok. Yeniden bir reformla veya inkılapla bu Medeni Kanun'un değişimine ihtiyaç vardır. Sözgelimi yanlış bir evlilik yapıp evlendik, getirip evimize zehir zemberek koyduk, bunun kahrı çekilmiyor, aile sorumluluğunu taşımıyor, aileye saygısı yok ve boşandık... Ben buna niye nafaka ödeyeyim ki? Bu da erkeğe adaletsizliktir. 'Kadın hakkını koruyacağız (!)' diye burada da erkeğe adaletsizlik yapılıyor." şeklinde konuştu.

"DEMOKRASİ BİZİ ZEHİRLEDİ"

Çiçek, "Türkiye ve Müslüman ülkelerin yeniden bir reforma gitmeleri gerekir. Yeniden bir silkelenme gerekir. Bir asırdır bizim canımız yandı. Ne aile kaldı ne çocuk kaldı. Demokrasiyi alıp araya sokunca iş karışıyor. Oy verecek iktidar kazanacak, iktidar da bu yapıya uygun olacak ve kalkıp değiştirecek. Başka türlü değiştiremeyiz. 'Çamur Demokrasi' diye bir kitabım hazır. Bu konuları o kitapta işledim. Bu demokrasi bizi zehirledi. Osmanlı gibi dünya çapında akla, fikre, hürriyete ve adalete yer veren bir millet gelmemiştir. Bu güzel sistemi batır sonra da gavurun sistemini getir. Fransa'dan, İsviçre'den, İngiltere'den ve İtalya'dan bir parça yamalı bohça hukuk yaptın bu millete. Bu yürümüyor, bunun değişmesi lazım. Kendi kaynaklarımızı araştırmalı, incelemeli ve uzmanlar bir araya gelerek o arşivler ne anlatıyor, bakmalı.” ifadelerine kullandı.  

"KANUNLAR HAKKINDA AKLISELİM HUKUKÇULARA BÜYÜK BİR GÖREV DÜŞÜYOR"

Dışarıdan getirilen kanunlar yerine kendi kanunlarımızı yapabileceğimizi dile getiren Çiçek, "Bugünün aklıselim hukukçularına büyük bir görev düşüyor. Bu kanunlar değişmeli, bunlar bizim değildir. Bunları geldikleri yere göndermek lazım. Biz o kadar geri zekalı ve aptal değiliz. Biz kendi kanunumuzu da yaparız, kendi idare şeklimizi de kurarız, kendi adaletimizi de kurarız. Osmanlıya 'tarihte şu zamanda zülüm yaptın, şu zamanda başka düşüncedeki insanları dışladın' diyen var mı? Yok. O zaman başka insanlardan ne diye hak hürriyet arıyorsunuz? Kendinize gelin." şeklinde konuştu.

"İKTİDARIN MEDENİ KANUN'U ATACAK, YERİNE YERLİ YENİ BİR KANUN KOYACAK GÜCÜ YOK"

Kendi özümüze döndüğümüz zaman dünyada bizim önümüze çıkacak hiçbir engelin olamayacağını söyleyen Çiçek, "Sadece Medeni Kanun'u değil bana kalsa anayasanın tamamını kaldırır atarım. Bu anayasa kavga maddesidir. Millete kavga ettiriyor. Bir şey çözdüğünü gördünüz mü? Peki ne olacak? Osmanlı sistemine döneceğiz. Osmanlı 700 sene 3 kıtayı anayasasız yönetti. Sen yarım kıtanın yarısını yönetemiyorsun. Bugün İngiltere de Osmanlı sistemini uyguluyor. Onlarda da anayasa yok. Biz kendimize döneceğiz. Kendi şartlarımıza ve kendi özümüze döneceğiz. Döndüğümüz zaman dünyada bizim önümüze çıkacak hiçbir engel olamaz. İktidarın Medeni Kanun'u atacak, yerine yerli yeni bir kanun koyacak gücü yok. Özellikle bizi en çok üzen Kemalizm'e olan rağbeti bu devirde CHP bile yapmamıştır. Bu yıkım demektir. Öyle bir kitle var ki bu coğrafyada, havada uçsan yaranamazsın. Biz kendi işimizi yapacağız. Ancak gücümüz yetmiyor. Yetecek bir gün, bir gün yetecek. Olacak bir gün, mutlaka olacak. Bunun lamı cimi yok." dedi.