Yaklaşık 12 yıl önce HDP'li Belediye Başkanı Osman Baydemir döneminde taksi plakaları askıya alınan taksiciler, mağdur edildikleri gerekçesiyle başvuruda bulundukları mahkemelerin lehlerinde sonuçlanmasına rağmen haklarını elde edemedi.
Söz konusu sıkıntıların nihayete kavuşması, yasal sürecin takibi için dernek kuran taksicilerin başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yla görüşmelerine, başvuruda bulundukları mahkemeleri kazanmalarına rağmen 12 yıldır mağduriyetleri giderilmedi.
Mağduriyetlerini dile getirme amaçlı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen taksiciler, haklarının taraflarına verilmemesi durumunu protesto etti.
Ahmet Arslan
"914 plaka sahibi 12 yıldır mağdur durumda"
Yaşadıkları sıkıntı ve zaman içerisinde verdikleri yasal süreci aktaran Diyarbakır T Plaka Hak Sahipler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Arslan, "Diyarbakır'a resmi olarak 1992'de 2 bin 62 tane plaka verildi ve hepsi adımıza tescillendi. Buna rağmen 2009'da belediyenin aldığı UKAME kararıyla bin 149 tanesi aktifleştirildi, 914'ü yasal gerekçe olmaksızın askıya alındı. Gazete ve UKAME kararıyla bir bildirim yayınlamış, biz hak sahiplerine hiçbir tebligat gönderilmemiş. 12 yıldır mağduriyet yaşayan bizler, hakkımızı gasp edenlere karşı haklarımızın geri verilmesi adına gerek sokakta kalma gerekirse oturma eylemi yapmaktan beri durmayacağız." dedi.
Hasan Nadiroğlu
Diyarbakır'ın nüfus artışına bağlı olarak plakaların zamanla geri verileceği ve sisteme dahil edileceği yönünde belediyenin UKAME kararı olmasına rağmen plakaların verilmediğini söyleyen Diyarbakır T Plaka Hak Sahipleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Hasan Nadiroğlu, " Diyarbakır'ımızın nüfusu 2009 yılında 1,5 milyon iken bugün 2 milyonu geçmiş, yaklaşık 150 bin konut yapılmıştır. Diyarbakır, eskiye nazaran en az 30 kilometre şehir dışına doğru büyümesine rağmen o tarihte verilen bin 149 ticari taksi plakası şehrimize yetersiz olduğu gibi diğer 914 plaka sahibi 12 yıldır mağdur durumda." ifadelerini kullandı.
"Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, malımızı bize yüksek meblağda satmaya çalışıyor"
Konuya ilişkin yetkililerle yaptıkları görüşmeleri aktaran Nadiroğlu, "Sayın Cumhurbaşkanıyla bizzat görüştük, ilgilendiler, İçişleri Bakanlığı'na talimat verdiler. İçişleri Bakanı'yla görüşmemiz neticesinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesiyle irtibata geçileceği ve durum hakkında bilgi verileceği söylendi. " dedi.
Nadiroğlu, "Bunun yanında Kamu Denetçiliğine yazmış olduğumuz yazıya cevaben olarak konuyu dostane bir şekilde çözülmesini dile getirmiş olmasına rağmen o günden bu yana Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından dikkate alınmadık ve malımızı bize yüksek meblağda satmaya çalışmaktadırlar. Onların zihinlerinde geçenleri bilemiyoruz fakat bahsedilen meblağla hakkımızı alabilmemiz mümkün değildir." diye belirtti.
Mehmet Tükenmez
"Hakkımızın gasp edilmesine karşı direniyoruz"
Haksızlıkla 12 senedir ticari taksi plakalarına el konulduğunu söyleyen taksi şoförü Mehmet Tükenmez, "Hakkımızın gasp edilmesine karşı direniyoruz. Buraya gelip toplanıyor ve gerekirse oturma eylemi dahi yapacağız. Diyarbakır'da 300-400 tane korsan taksi çalışırken işini resmiyete uygun yapmaya çalışan bizlerin gasp edilen haklarının verilmesini talep ediyorum." şeklinde konuştu.
Daha önce yapılan müracaatlar neticesinde yetkililerin şu an için ihtiyaç olmadığı yönünde açıklama yaptığını söyleyen Tükenmez, "Yetkililer, 'zamanı gelince plakalarınızı size vereceğiz, tebligatları da bizde var, geri almak hakkınız, ihtiyaç halinde plakanızı alacaksınız.' dediler. İhtiyaç oluşmasına rağmen plakaları vermiyorlar. İhale ile satmayı düşünüyorlar ama ihaleyle alma durumumuz yok. Hakkımız olanı satın almayacağız." dedi. (İLKHA)