Riyad Makaev / Dış Haberler

Tacikistan’da eski bir imam olan ve Risale-i Nur talebesi Abdurrahman Naumov, hapis cezasına çarptırıldı. Naumov'un evinde Bediüzzaman Said Nursi'nin kitaplarını bulunduğu cezaya gerekçe gösterildi.

Mayıs 2007'de Moskova Koptevskiy Mahkemesi'nde Tataristan Savcılığı, Said Nursi'nin Risale-i Nur koleksiyonunun Rusça çevirilerinin aşırılıkçı olarak tanınmayan skandal bir karara imza atmıştı. 2018 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, “İbragim İbragimov ve Diğerleri / Rusya” şikayetini değerlendirerek, Said Nursi'nin kitaplarına yönelik yasakların “hukuksuz ve açıkça temelsiz” olduğunu kabul etmişti.

Abdurrahman Naumov, yaptığının suç olmadığını belirtirken, "Hiçbir zaman aşırı görüşlere sahip olmadığını veya bunları paylaşmadığını, aksine zararlı gördüğü ve İslam'ın parlak yüzünü karalayanlara karşı savaştığını” söyledi. Toplanan paraları şahsı için kullanmadığını belirten Naumov, “Çocuklara hediye ve öğrencilere yemek” için sadaka olarak kullandım. Tanıkların hiçbiri, kendileriyle aleni veya kişisel olarak herhangi bir iletişimde aşırılıkçı görüşleri vaaz ettiğimi söylemedi” dedi.

Abdurrahman Naumov, Kahire'deki El-Ezher Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra, eğitimine Kazan'daki Rus İslam Enstitüsü'nde devam etti ve 2006-2013 yıllarında İslami İlimler Bölümü'nde kıdemli öğretim görevlisi olarak çalıştı. Abdurrahman Naumov ayrıca Kazan'daki Bulgar camisinin imam hatibi olarak görev yaptı, Tataristan Müftülüğünün programı kapsamında hac ve umre gruplarını Mekke ve Medine'ye götürdü. Temmuz 2019'dan bu yana Kazan Al-İman Camii cemaatinin ikinci imamı olarak görev yapıyordu.