Bu yıl dünyada ve Türkiye'de küresel iklim değişikliğine bağlı olarak son yılların en kurak dönemi yaşandı. Kuraklığa bağlı olarak bazı çiftçilerin tarlalarını hasat etmeden sürmesi temel gıda maddelerinin yükselmesine ve alım gücünün düşmesine neden oldu.

Sıcaklıklara bağlı olarak Van Gölü'nde kilometrelerce su çekilmesi görülürken gölet ve barajlarda yaşanan oksijen eksikliği ise balık ölümlerinin yaşanmasına neden oldu.

Yaşanan kuraklık ve buna bağlı olarak alınan önlemleri İLKHA'ya değerlendiren Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, yaşanan kuraklıktan dolayı çiftçilere destek sağlayacaklarını ifade etti.   

"İlimiz yüzde 60-90 oranında kuraklığa maruz kaldı"

Bütün dünyada etkili olan kuraklığın Türkiye ve Van'da da etkili olduğunu belirten Görentaş, buna paralel olarak yağış miktarlarında geçen yıla oranla yüzde 75'e yakın düşüşlerin olduğunu ve yaşanan hava sıcaklığının yüksek seyretmesinin tarımda istenmeyen sonuçları meydana getirdiğini söyledi.

Tarım il ve ilçe müdürlükleri tarafından yapılan saha çalışmaları neticesinde il genelinde yüzde 60-90 oranında bir kuraklığa maruz kalındığını ifade eden Görentaş, "Bunun üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında bizden çalışma istediler. Biz de çalışmalarımızı yaptık ve Tarım ve Orman Bakanlığından gelen elemanlar tarafından çalışmalar denetlendi. Şu an o çalışmalar neticesinde parsel bazlı kıraç alanlara ekimi yapılan ürünlere dekar başına en az 30 en fazla 100 TL gibi bir destek söz konusudur. Bu oran hasar nispetinde değişecektir. Bununla ilgili son çalışmalar yapılıp askıya çıkıldıktan sonra vatandaşlarımıza ödenekleri aktarılacaktır." dedi.

"Çiftçilerimize yüzde 75 hibe desteği sağlıyoruz"

Kuraklıkla ilgili çalışmalarının aralıksız devam ettiğini hatırlatan Görentaş, "Gıda alanında herhangi bir sıkıntı olmaması için teşvik ve desteklerimiz devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bütün Türkiye'de yüzde 75 hibeli tohum desteği sağlanıyor. Öncelikle buğday, arpa, korunga, yonca tohumlarını çiftçilere yüzde 75 hibe ile vererek kuraklıktan en az etkilenmelerini amaçlıyoruz. 2022 yılı için de projeler hazırladık ve bakanlığa sunduk. Bu projelerden de yaklaşık 5 milyon TL gibi bir kaynak geldi. Bu paraları da üreticilerimize dağıttık. Ayrıca DAP projesi kapsamında sunulan projeler de onaylandı." ifadelerini kullandı.

"Çiftçilerin zararlarını en aza indirmeye çalışıyoruz"

Kırsal mahallelerde küçükbaş hayvanlar için sıvat dağıtımı gerçekleştirdiklerini dile getiren Görentaş, sulak alanlarda yem bitki ihtiyacını karşılamak için yonca, korunga ve silajlık mısır üretimi projelerinin onaylandığını, il ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından hazırlanan projeleri süratle hayata geçirerek vatandaşların bu etkilerden en az zararla kurtulmaları için ellerinden geldiği kadar uygulamaya koyduklarını ifade etti.

"Gölet ve barajlarda yaşanan oksijen eksikliği balık ölümlerine neden oldu"

Bu yılki kuraklıktan su ürünlerinin de etkilendiğini anımsatan Görentaş, şunları söyledi:

Özellikle Sarımemet ve Zernek barajlarımızda kafes balıkçılığı yapan balıkçılarımız bundan etkilendi. Su seviyesinin düşmesine bağlı olarak suda oksijen seviyesinin düşmesiyle balık ölümleri gerçekleşti. Bu ölümlerle ilgili rapor ve analizlerimizi Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesindeki arkadaşlarla beraber çalıştık. Numuneler aldık. Şu an balık ölümlerinin sudaki oksijen oranının düşmesine bağlı olduğu gözüküyor. Tabi burada bir hayli kaybımız oldu. Yıllık toplam alabalık üretim kapasitemiz 3 bin 700 ile 2 bin 700 kilogram arasında iken bu daha da aşağılara düşecek. Çünkü kafeslerimizdeki balıkların bir kısmı öldü.

"Gölet ve barajları balıklandırıyoruz"

Görentaş, "3 yıldır başlattığımız baraj ve göletlerde aynalı sazan balığı ile balıklandırma çalışması kapsamında bu sene de bir milyon yavru balık getirerek sulara bıraktık. Amacımız buradaki göletlerde ve barajlarda balık popülasyonunu arttırarak hem vatandaşlara ek bir gelir sağlamak hem de kuşların göç yolu üzerinde olan ilimizin göçmen kuşlarının geçiş güzergâhında olan noktalarına bir katkı sunmaktır. Ama asıl amacımız bu bölgede yaşayan vatandaşlarımıza gelir kaynağı arttırıcı faaliyetlerde bulunmaktır. Bu faaliyetimiz her sene devam edecektir. İnşallah bol yağış olur ve göletler ağzına kadar dolar. Bizler de bu yavru balıkları sulara bırakarak balık miktarının çoğaldığı göletler görürüz." diye konuştu. (İLKHA)