Batman Barosu İnsan Hakları Merkezi, Batman Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında 1 Haziran ile 15 Ekim tarihleri arasında yapılan tespit ve gözlem raporunu kamuoyuyla paylaştı.
İnsan Hakları Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Batman kapalı cezaevlerinden çok sayıda şikâyetler ve hak ihlallerinin yaşandığı ileri sürüldü.
“Çıplak arama yapılmakta”
Mahkûmlar tarafından iletilen şikâyetlerde, ceza ve infaz kurumlarına girişlerde tutuklu ve hükümlülerin çıplak aramaya maruz kaldığı belirtilen açıklamada, “Mahpuslar tarafından merkezimize iletilen şikâyetlerde ise çıplak aramanın ceza ve tevkif evine giriş yapan her mahpusa uygulandığı yönündedir. Yine mahpusların merkezimize ilettikleri şikâyetlerde, üst ve alt vücudun ayrı ayrı değil bütün giysiler çıkarıldıktan sonra yapıldığı yönündedir. Merkezimize iletilen şikâyetlerde bir cezaevinden başka bir cezaevine nakil durumunda da nakil olunan cezaevinde çıplak aramaya maruz kaldıkları yönündedir.” denildi.
“Kamera kaydının olmadığı yerlerde darp uygulanıyor”
Mahkûmların darp edildiği öne sürülen açıklamada, “Merkezimize iletilen şikâyetlerde ceza ve tevkif evine giriş yapan mahpusların darp edildiği yönündedir. Özelikle adli suçlar nedeniyle cezaevine giriş yapan tutuklu-hükümlülere kamera kaydının olmadığı yerlerde darp uygulandığı yönünde şikâyetler bulunmaktadır. İlimizde bulunan cezaevlerinde, Özellikle M tipi Cezaevinde darp uygulandığı yönünde şikâyetler bulunmaktadır. Kamera kaydının olmadığı ilk arama yerinde ve çıplak aramanın yapıldığı odada mahpuslara darp uygulanmaktadır.” ifadelerine yer verildi.
“Bir vantilatör yetersiz kalıyor”
Ceza ve infaz kurumlarının doluluğu nedeniyle koğuşlarda 20’nin üstünde mahkumun kaldığı ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“Yönetmelik nedeniyle her koğuşa en fazla bir adet vantilatör verilebilmektedir. Koşullar göz önüne alındığında 20 kişilik koğuşlarda tek bir vantilatörün serinletmede yetersiz kalacağı insancıl koşullarda infaz olanağının kalmayacağı kuşkusuzdur. Merkezimize iletilen şikayetlerde idari personeller tarafından dilekçelerinin alınmadığı, yasal hak olan dilekçe ve haberleşme haklarını kullanamadıkları yönündedir.”
Açıklamada, kantinlerde satılan yiyecek ve eşyaların normalin çok üstünde fiyatlarda olduğu ve bu nedenle mahkûmların ihtiyaçlarını satın almakta zorlandıkları ifade edildi.
Pandemi süreci nedeniyle mahkûmların kıyafetlerini ailelerinin kargoyla gönderdiği, cezaevi yönetimi tarafından 2-3 gün bekletildikten sonra mahkûmlara verildiği belirtilen açıklamada, Cezaevi idaresinin 2-3 gün içinde kıyafetleri mahkûmlara vermesi gerekmekteyse de, teslim sürelerinin haftaları aldığı ileri sürüldü.
Açıklamada, mahkûmlara yönelik işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin adli ve idari kurumlarca derhal soruşturmanın başlatılması gerektiği kaydedildi.(İLKHA)