İnternet kullanımının hızla artmasının beraberinde gelen birtakım yolsuzlukların önlenebilmesinde kullanılan ve elektronik ortamda gerçekleşen imzaya E-imza adı verilir. E-imza elektronik ortamda yapılan yazışmaların ve sözleşmelerin bağlayıcılığını sağlayan ve ıslak imzayla hukuki zeminde aynı kabulü gören bir imza sistemidir.

E-imza sistemi, tüm Devlet işlemlerinde, resmi yazışmalarda, ticari / hukuki öneme haiz özel yazışmalarda, sipariş, onay, ihtar, ihbar, ibra, sözleşme, yönetim kurulu kararı, banka talimatı gibi elektronik ortamlarda yapılan tüm yazılı işlemlerde noter gücünde geçerlidir. E-imzanın sadece tören gerektiren evlenme, veraset, intikal ve emlak alım satım durumunda geçerliliği yoktur. Bunlar dışında hayallerle sınırlı her alanda ıslak imza yerine geçer.

Türkiye’nin önde gelen e-dönüşüm uzmanı EDM Bilişim, e-imza hakkında merak edilen konulara açıklık getirdi.

İşte e-imza hakkında merak edilen sorular ve cevapları:

E-İmza Nereden Alınabilir?

E- imza günümüzde elektronik ortamlarda senet sayılabilecek şekilde düzenlenen sanal sözleşmelerde kullanılabiliyor. E- imza bu şekilde kişiye bir yükümlülük arz ediyor. E-imza Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından onaylı olup, elektronik servis sağlayıcılardan alınabiliyor. E-imza sistemi ikiye ayrılıyor.

Bu şekilde elektronik ortamlarda gerçekleşen e-imza türleri mevcuttur.

Bireysel E- İmza Başvuru İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Bireysel E-imza başvuru yapacak olan kişilerin ilk olarak hukuki ehliyete sahip olabilmesi gerekiyor. Ardından bireysel başvurular için

Bu şekilde bireysel olarak Edm Bilişim tarafından sunulan E- imza hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Böylelikle kısa sürede E- imza başvuru işlemleriniz sonuçlanır.

Kurumsal E- İmza Başvurusunda Gerekli Olabilecek Belgeler

Kurumsal olarak kabul edilen İşletmelerden de E- imza başvurusu sırasında birtakım belgeler istenebiliyor. Bu belgeler sırasıyla:

Bu belgeler eksiksiz olarak E- imza başvurusu sırasında talep ediliyor. Dolayısıyla başvuru esnasında tüm belgelerinizi yanınızda hazır bulundurmalısınız.

E-İmzayı Kimler Alabilir?

E- imzayı kullanmak isteyen her insan bireysel e-imza türüne başvuru yapabiliyor. Özellikle serbest meslek işiyle uğraşan ve serbest meslek makbuzu kullanacak olan kişilerin e- imza başvurusu yapmaları gerekiyor. EDM Bilişim'in sunmuş olduğu e-imza hizmetlerinden yerinizde ve dakikalar içerisinde sizler de faydalanabilirsiniz ve anında e-imzanıza sahip olabilirsiniz.

E- İmza Nerelerde Kullanılıyor?

Ve daha birçok alanda E-imza geçerli olabiliyor. E- imza bilindiği üzere aynı ıslak imza da olduğu gibi aynı hükümlülükleri içerir. Dolayısıyla atılan her imzaya dikkat edilmelidir. Bu konuyla ilgili Pazarın lider firması EDM Bilişim’in E-İmza ve Kayıtlı Elektronik Posta Koordinatörü Kenan AKTER, tüm müşterilerine e-imzalarını ve şifrelerini kim olursa olsun paylaşmamalarını, hatta kurulumları sadece kendi bilgisayarlarında yaptırmalarını ve EDM Bilişim hizmet merkezlerinin bu konu da dahil tüm işlem ve kurumlarda müşterilerine hizmet verdiklerini iletti.