PKK`nın Kandil`deki tepe isimlerinden Duran Kalkan, örgütün çekilme konusundaki taleplerinin birçoğunun karşılandığını belirterek çekilme kararının alındığını açıkladı. Kalkan, konuyla ilgili asıl açıklamanın yakın zamanda yapılacağını söyledi.

Vatan gazetesinden Ruşen Çakır`a önceki gün Irak`ta konuşan Duran Kalkan, çekilme konusunda herhangi bir sorun olup olmadığı konusunda, "Yoktur, bizden yana ciddi sorun olacak bir durum yok. Fakat tabii ki koşulların oluşması, pratikleşmesi gerekiyor. Çekilme bir saatlik, bir günlük iş değil" dedi.

Kalkan, "Daha önce “yasal güvence” gibi talepler vardı. Bu tür sorunlar bitti mi?" şeklindeki bir soru üzerine ise "Önemli ölçüde bittiği kanaatindeyim. Ama bu konudaki açıklamayı birkaç gün içinde yönetimimiz yapacak. Sanmıyorum ki sorun olsun. Fakat yönetimimizin bazı görüşleri, önerileri, talepleri olabilir." cevabını verdi.

Öcalan`ın son mektubunu görüp görmediği ve tatmin olup olmadığı sorulan Duran Kalkan, "Gördüm, evet tatmin etti." diye cevap verdi.

Kalkan, "Son dönemde sizin de dahil olduğu üst düzey yöneticilerin yaptıkları açıklamalarda hep bazı tereddütler vardı, anlaşılan bunlar kalmamış." sorusuna ise şu cevabı verdi: "Evet, kalmadı. Aslında bizim o açıklamalarımız gerillanın ikna edilmesine dönüktü. Yıllardır oluşmuş bir sistem, bir çalışma ve mücadele var. İnsanlar oralara kolay gitmemişler, boşa gitmemişler, bir amaç uğruna gitmişler. Bunu tersine çevirmek bir anda, öyle kolay olacak bir iş değil. Bir de anlamaları gerekiyor. Salt kuru bir emirle de olmuyor. Askerdirler tabii ama bir amaç uğruna mücadele ediyorlar, yani mecburi askerlik yapmıyorlar. İknaları bu bakımdan önemli. Onları ancak Önder Abdullah Öcalan ikna edebilirdi. Bu nedenle biz “İmralı’dan daha çok çağrı, mesaj gelmeli” dedik; bunlar yerine geliyor."