Siirt Belediyesi tarafından hayata geçirilen fuar, geleceğe yapılan önemli yatırımlardan biri olarak görülüyor. Güneydoğu Anadolu bölgesinde istikrarlı şekilde sürdürülen kitap fuarı, Coronavirus salgını öncesi 45 bin kişi ziyaret etmişti. Bu yıl Siirt Kitap Fuarı'nı 75 bin okuyucunun ziyaret etmesi bekleniyor.
Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu, Covid-19 nedeni ile uzun bir süredir açılamayan kitap fuarında Siirtlilerle bir araya gelmekten dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Vali Hacıbektaşoğlu, "Binlerce yıllık tarihi mirasından aldığı ilhamla, 'Bir kitaptır Siirt 3 dilde yazılan' sloganıyla 2013 yılında kitapların dünyasına başlatılan yolculukta büyük mesafeler katletti. Siirt kitap fuarı, kutlu yolculuğa bu yılda 'Geleceğe bir kitap aç' diyerek kitapseverlerle buluşuyor. 12 bin yıllık köklü geçmişi zengin, tarihsel birikimi, doğal güzellikleri, evliyaları, inanç turizmi, hoşgörünün, sevginin barışla yoğrulduğu, içinde farklı dillerin ve kültürlerin bin yıldır bir millet olarak barış ve kardeşlik içinde yaşadığı, huzur ve kardeşlik şehri Siirt’imiz, her geçen yıl gelişerek bir kültür şehri geleneğini kazanması geleceğe emin adımlarla ilerlemesini sağlamaktadır."
"6-8 Ekim'de Siirt Kütüphanesi çocuklara yaktırıldı"
Kitap fuarı açılışına katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Eski Siirt Milletvekilli Yasin Aktay, 6-8 Ekim olaylarında ilim ve bilgiye düşman bir zihniyetin çocukların eliyle Siirt Kütüphanesinin ateşe verildiğini hatırlattı.
Aktay, "Siirt ciddi bir kitap şehridir. Medreselerin yoğun, insanların kitaplarla aşina olduğu bir şehir olmasına rağmen maalesef 6-8 Ekim olaylarında kitaplara düşman bir yaklaşım sergilendi. Kitap okumayı öğrendiğim güzelim kütüphane, benim kitap okumayı öğrendiğim yaştaki çocuklara yaktırıldı. Bu benim hayatımdaki en büyük travmalardan biridir desem yeridir. Anıları, hafızaları, okuduğumuz bütün kitaplarıyla kütüphanemiz gitti. O günden sonra ahdettik ve dedik ki 'Siirt’te kitap hiçbir zaman eksik olmasın.' çok şükür kitaba ulaşmanın çok zor olduğu Siirt’te artık kitaplar fuarlarla geliyor." ifadelerini kullandı.
"Kitap size en güzel dosttur"
Kitap fuarına katılan Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Argon Ersoy, gençlere kitap okuma tavsiyesinde bulunarak şunları söyledi: "Dedemin bir kitabı en az 20 kez okuduğu söylenir. Benim velilerden, annelerden, gençlerden rica ediyorum bol bol kitap okuyun, bol bol kitap alın, kitap size en güzel dosttur, yalnızlığınızı giderir, gidemediğiniz düşündüğünüz yerlere götürür. Bu nedenle size kitap okumayı tavsiye ediyorum."
"Bu fuarın açılması bizim için çok önemli"
6-8 Ekim olaylarında Siirt’in tek olan kütüphanesinin yakılmasından dolayı uzun bir süre çalışacak ve kitap okuyacak yerlerinin olmadığını ifade eden Mehmet Akif Çelik, kitap fuarı ile ilgili düşüncelerini şu şekilde aktardı: "Siirt’te kitap fuarının açılmasından dolayı çok mutluyum, gençlerin buradan kitap alması, okumaya meyletmeleri çok faydalı olacak. Siirt’te bu tür aktivitelere ihtiyacı var, Siirt’te yaklaşık 5-6 yıl önce kütüphanemiz yakıldı. Ne çalışılabilecek bir yerimiz ne de kitap okuyabilecek bir alanımız kalmamıştı. Şu an bu fuarın açılması bizim için çok önemli, öğrencilerin kitap alıp okuması en güzel şeylerden bir tanesidir."
Fuarın açılmasını güzel bulduğunu söyleyen Hüseyin Teymur Taş, "Bence bütün Siirtliler bol bol kitap okumalı, değişik kitaplar, kaliteli yazarların kitapları gelmiş, bazı öğrencilere kitap almaları için çek verildi ama bize çek verilmediği için biz kitap alamadık. Keşke bize de çek verilseydi." şeklinde üzüntüsünü dile getirdi. (İLKHA)