HABER MRK - İmkan-Der Genel Başkanı Murat Özer tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye`de devlet eliyle mültecilere yönelik gayri-insani tutuma bir yenisi daha eklenmiş bulunuyor. Çeçen bir babaanne ve birisi akıl hastası üç yetim torunu hakkında verilen kararda Türkiye`yi terk etmesi, aksi halde sınır dışı edileceği ifade edilmektedir" ifadeleri kullanıldı.
 
Özer açıklamanın devamında, Türkiye`de 1 yılı aşkın bir süredir yaşamını sürdürmekte olan ailenin evine polis memurlarının giderek "çocuklar" için ikamet izni talebinde bulunmalarının tebliğ edildiğinin altını çizerek, "Babaanne Khava Dzhabrailova ve çocuklar Umar, Dzhabrail ve Magomed Khalimov ise 08.04.2013 tarihinde ikamet başvurusunda bulunmuşlardır. Aile 22.04.2013 tarihinde İstanbul Emniyeti`ne çağrılarak sonucun kendisine bildirileceği ifade edilmiş ve TÜRKÇE bilmeyen Khava Dzhabrailova`ya sınırdışı kararı "yabancı uyruklu şahıs Türkçe bildiğinden tarafına okunup-doğruluğu anlaşıldıktan sonra birlikte imza altına alınmıştır" şeklindeki ibareyle birlikte imzalanarak tebliğ edilmiştir. Şu anda bu ailemizin yaşadığı sorunu aynı şekilde yaşayan başka aileler de mevcuttur. 2001 doğumlu yetim Valid Yandarbiyev`e de benzer gerekçelerle ikamet izni verilmemiştir" şeklinde konuştu.
 
Çeçen ailenin yaşadığı sürecin Türkiye`deki başta Kafkasyalılar (Çeçen-İnguş-Dağıstanlı-Çerkes-Tatar) olmak üzere tüm mültecilerin yaşadığı dramı çarpıcı bir biçimde ortaya koyduğunu vurgulayan Özer, "Türkiye`de 1994 yılından bu yana herhangi bir hukuki statü sahibi olmadan yaşayan Kafkasyalı mülteciler, kimi zaman ikamet izinleri uzatılarak, kimi zaman iptal edilerek tamamıyla keyfi bir uygulamaya maruz bırakılmakta, topraklarını işgal eden Rusya`ya gönderilme tehlikesini her an yaşamaktadırlar" dedi.
 
Türkiye`de yaşamlarını zor şartlar altında sürdürmeye çalışan Kafkas mültecilerin yaşadıkları soruna kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini belirten Özer, "Mülteciler, mevzuatlara, kanuni düzenleme eksikliklerine ya da uluslararası çıkar hesaplarına kurban edilmemelidirler. Türkiye Hükümeti`nden 23 Nisan Bayramı sebebiyle tüm dünya çocuklarının ülkemize davet edildiği bugün, Kafkasyalı çocuklarımıza ev sahipliği yapmasını, eğitim ve sağlık hizmetlerinden tamamıyla mahrum olan bu çocuklarımızın yaşadığı drama kayıtsız kalmamasını, başta çocuklarımız olmak üzere tüm Kafkasyalı mültecilere yaşamlarını sürdürdükleri bu topraklarda hukuki bir statü verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu. (Murat Burtaş - İLKHA)