DİYARBAKIR- Peygamber Sevdalıları hesaba katılmadan hiçbir adımın atılamayacağı ve hiçbir çözümün hedefine ulaşamayacağı mesajı verildiği Kutlu Doğum etkinliğini düzenleyen Peygamber Sevdalıları Platformu Genel Koordinatörü Av. Abdulgani Orhan, etkinlik hakkında İLKHA`ya değerlendirmelerde bulundu. Diyarbakır`da yaklaşık bir buçuk milyon kişinin katılımıyla gerçekleşen tarihi mevlit etkinliğini değerlendiren Orhan, gerek Diyarbakır gerekse Diyarbakır`ın ilçe ve köyleri, temsili anlamda bunlara destek veren diğer illerden gelen misafirler, hatta yurt dışından 30`u aşkın ülkeden gelen temsilcinin yoğun katılımı ile Diyarbakır`ın sokak ve caddelerinin tıkandığının altını çizerek, etkinliğin yapıldığı alanın taştığını söyledi.
 
`Newroz Alanı`nda Kutlu Doğum etkinliği yapmayın diye ciddi baskılar altında kaldık`
Etkinliğin sorunsuz ve sıkıntısız bir şekilde düzenlendiğini ifade eden Orhan, "Nitekim 2006`da Danimarka`daki karikatür krizi neticesini Diyarbakır halkı güzel bir tepki ortaya koymuş ve 12 Şubat`ta `Peygambere Saygı Mitingi` düzenlenmişti. Bundan iki ay sonra Nisan ayında bir Kutlu Doğum etkinliği ilk kez büyük çaplı olarak yapılmıştı. Stadyum istenmesine rağmen oturakların tamiratı bahanesiyle verilmeyen etkinlik istasyon meydanında görkemli bir şekilde düzenlenmiş ve Allahın takdiri kabul edilerek artık açık alanlarda meydanlarda yapılmıştı. Bu seneki etkinliğimiz de maalesef son günlere kadar çeşitli kesimler tarafından ciddi baskılar altında kaldık.
 
Özellikle Newroz Alanında miting yapmayın şeklindeki baskılar söz konusuydu. Görüşmelerimiz oldu bu görüşmeler neticesinde alternatif yer bize sunulmadı biz de Muhammed`i sevda susturulamaz salavat çekmeye, Allah`ın birliğini toplu bir şekilde Müslüman halkımızla beraber yapacağız diyerek bu baskılara boyun eğmedik ve etkinliğimize son 3 gün kala alternatif yer gösterilmediği için daha önceden prosedürleri yerine getirilmiş olan yerle etkinliğimizi yaptık. Son üç gün Perşembe`den itibaren gönüllülerimiz ve destek veren STK`ların üyelerinin yoğun çalışmasıyla Diyarbakır`daki tüm esnaf kardeşlerimize ve tüm evlerin kapılarına gittik.
 
Bir bir herkesi etkinliğimize davet ettik. Bununla da yetinmedik çevre köy ve ilçelerde de bir seferberlik ilan edip insanları İslam sancağı altında buluşmaya peygamber sevdasını en gür seda olarak tek yürek tek ses olmaya davet ettik. Ve bu çağrımız da cevap verdi. Biz bu çağrımızı Türkiye genelindeki tüm İslami camialara İslami sivil toplum kuruluşlarına cemaatlere, tarikatlara özellikle bölgemizde bulunan değerli âlimlerimize yapmıştık ve bu çağrıya çok ciddi bir cevap aldık" dedi.
 
`Etkinlikte tek bir bayrak vardı`
Etkinlik alanında her türlü camia, cemaat ve tarikatken Müslümanların olduğunu ifade eden Orhan, etkinlikte tek bir bayrağın olduğunu onunda lailaheillallah bayrağı olduğuna vurguda bulunarak, herkesin bu bayrağın altında tek yürek ve tek ses olduğunu söyledi.
 
Orhan, yoğun bir katılımla yapılan kampanya ile 13 milyar salavatın çekildiğini hatırlatarak daha sonra değerlendirmesini şöyle sürdürdü: "Etkinlikte hatimler teslim edildi. Dualar teslim edildi ve etkinlik böyle güzel bir sahneyle devam etti. Özellikle toplu bir şekilde kılınan o namaz gerçekten görülmeye değerdi. Etkinlik alanına yakın cami olmadığı için etkinlik alanı bir mescide bir camiye çevrilmişti.
 
Değerli imamın arkasında değerli peygamber sevdalıları saf tutmuş, yüz binlerce insan secdeye varıp orada namaz kılmaları hep birden tek yürek olmaları, namazları ile omuz omuza, kadını erkeği yaşlısı ihtiyari hatta hastaları, hastalar diyorum ciddi rahatsızlığı olanlar bile hastaneyi terk edip alana gelmişlerdi. Oradan böyle bir aşk sergilenmişti. Tabi bu aşk bu sevda Allah-u Teala`nın da takdiri neticesinde çok güzel bir şekilde devam etmiş ve insanlar İslam`ın mesajını birlik beraberlik özgürlük ve kurtuluş İslam`dadır mesajını lailaheillallah bayrağının altında toplanmakla net bir şekilde ortaya koymuşlardı. Ve etkinlik sorunsuz bir şekilde elhamdulillah devam etti.
 
Nihayetinde değerli hocalarımızın Resulullahs.a.v`in davetiyle alakalı sunumları, değerli ilahi ve marş söyleyen küçük kız çocukları ve ağabeylerimizin peygamberimizi öven ilahileriyle devam etti. En sonda da değerli hocamızın hayır dualarıyla etkinliğimiz nihayete erdi."
 
`Herkesin dilinde Allah`u Ekber, kelime-i tevhit ve salavat cümlesi vardı`
Kalabalığın dağılışının ise gerçekten görülmeye değer olduğunu dile getiren Orhan, kalabalık dağıldığı zaman da tüm cadde ve sokakların araba seli ile dolduğunu belirterek, "Çünkü Sur ilçesinde oturanlar Şehitlikte ve Yenişehir`de oturanlar bile yürüyerek Kutlu Doğum`un yapılacağı alan gelmişlerdi ve geri dönüşleri yine yürüyerek oldu. İşte bu şekilde halkımız Muhammed`î sevdaya gelmişlerdir. Herkesin yüzünde ve dilinde Allah`u Ekber, kelime-i tevhit ve salavat cümlesi vardı. Herkes tek ses tek yürek olmuştu. Bu bizim için şükredilecek bir durumdur. Biz bunu övülecek bir şey olarak görmüyoruz. Çünkü bu Allah`ın bir lütfüydü bu nedenle biz sayılarla ve çeşitli hesaplarla uğraşmıyoruz" şeklinde ifadelerde bulundu.
 
Muhammedi sevda nerede varsa kimin vasıtasıyla ortaya konulmuşsa orada olduklarını açıklayan Orhan, "Başı açık bacılarımız da başörtülü bacılarımız da Kutlu Doğum etkinliğine geldiler baş açık bacılarımızın orada örtünmelerini görmek ayrı güzelliktir. Namaz kılmayan kardeşlerimizin etkinliğe gelip cemaatte katılıp cemaatle namaz kılıp alınlarını secdeye koymaları gerçekten görmeye değer manzaralardı. Daha küçük yaştaki ve konuşmasını bilmeyen çocukların topluluğa uyup mırıldanmaları ayrı bir güzellikti. 80 yaşındaki nine ve dedelerimizin ayakta, sonuna kadar etkinlik programına iştirak etmeleri ayrı bir güzellikti" ifadelerine yer verdi.
 
Bu yıl Türkiye geleninde 220 etkinlik yapacaklarını ifade eden Orhan, yurt dışında 30`u aşkın ülkede Peygamber Sevdalıları Platformu olarak bu etkinlikleri düzenlemeye başladıklarının altını çizdi.
 
`Her cemaat, tarikat ve kuruluş Kutlu Doğum etkinliklerini çoğaltsın`
Kendilerinin dışında Türkiye ve Türkiye dışında da ve bir çok İslami ülkede de bu tür etkinliklerin yoğun bir şekilde yapılması olmasının kendilerini çok memnun ettiğini söyleyen Orhan değerlendirmesin devamında, "Ne kadar çok bu etkinlikler cemaat, camia ve kuruluşlar tarafından yapılırsa insana o kadar çok ulaşılacaktır. Bunun için biz Peygamber Sevdalıları platformu olarak her türlü kuruluşa her türlü camiya ve her türlü yapıya sesleniyoruz: Allah rızası için Muhammed`i sevdayı işleyin mevlitleri çoğaltın insanların daha çok katılabilmesi için güzel imkânlarınızı kullanarak bu etkinlikleri yaygınlaştırın" çağrısında da bulundu.
 
`Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz`
Orhan etkinlikte Diyarbakır halkının çok ciddi bir şekilde emek sarf ettiğin altını da çizerek özellikle Diyarbakır halkına teşekkürlerini bildirerek: " Bunun yanında esnaf ve zengin kardeşlerimizin verdiği desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Peygamber sevdasını işleyen CD dağıtımını sağlayanlara teşekkür ediyoruz. Araçlarını seferber eden araç sahiplerine, etkinlik afişlerini işyerlerine, evlerine ve arabalarına asan herkese teşekkür ediyoruz. Etkinliğe halkın katılımını sağlamak için ev ev, dükkan dükkan dolaşan kardeşlerimize teşekkür ediyoruz. Etkinlik alanında kermes açan abla ve ağabeylerimize teşekkür ediyoruz. Ayrıca alanda ki rahatsızlıklara müdahale etmek için hastanesinin tüm personelini seferber eden Sultan Hastanesi, diğer ilçe ve hastanelerde çalışan doktor ve sağlık personeline göstermiş oldukları fedakarlıktan dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.
 
Orhan son olarak, etkinliğe gelirken yolda trafik kazası geçiren ve tarlada elektrik çarpması sonucu yaralanan, kalp krizi geçiren vatandaşlara da geçmiş olsun dileklerini illeti. (Osman İçli-İLKHA)