Salgın süreciyle birlikte başlayan ve ardı arkası kesilmeyen zam furyası, her sektörde olduğu gibi çarşı-pazar fiyatlarını da olumsuz etkiliyor.

İnsanların geçim derdine düştüğü bir dönemde ardı arkası kesilmeyen zamlar, halkı kara kara düşündürüyor. Artık ne yapacaklarını şaşırdıklarını belirten vatandaşlar, ne aldıkları emekli maaşlarının ne de çalıştıkları maaşlarla geçinemediklerini dile getiriyorlar.

 

Çarşı-pazar alışverişi için semt pazarlarına giden ve alışveriş sonrasında İLKHA muhabirine konuşan vatandaşların çoğunluğu tezgâhlardaki fiyatları pahalı bulurken kimisi de normal bulduğunu ifade ettiler.

"Hayat çok pahalandı"

Emekli maaşı ile geçinemediğini ve fiyatların çok yüksek olduğunu söyleyen Fatma isimli vatandaş, "Cumhurbaşkanın keyfi yerinde nasılsa her şey ayağına geliyor. Ben 83 yaşındayım ama daha bu sene incir bile alamadım. Kilosu olmuş 25-30 lira. Nasıl alayım? Emekliyim ve aldığım para 2 bin TL. Evimde bekâr çocuğum var. Hangisine vereyim? Hayat çok pahalandı. Cumhurbaşkanı dışarı çıkıp da bir baksın. Kendisi pirzolaları yerken biz açız aç." diye konuştu.

"Bir emekli maaşı ile nasıl geçineceğim?"

Fiyatlardan şikâyetçi olan bir hanımefendi de, "200 TL ile pazara geliyoruz ama doğru dürüst alışveriş yapamıyoruz. Eve gidip yemek yapıyoruz ancak bir sonraki gün için ne yapacağımızı bilemiyoruz. Bir emekli maaşı ile nasıl geçineceğim? Çok şükür ki evim kira değil! Yoksa geçinemezdim." dedi.

Abdullah Bağcı

"Salgın sebebiyle dünya genelinde fiyat artışları yaşandı"

Mevsime göre fiyatların pahalı olmadığını savunan Pazar esnafından Abdullah Bağcı ise şöyle konuştu:

"Yaklaşık 3-5 senedir seraların artışından dolayı artık insanlar yazlığı kışlığı karıştırmaya başladı. Benim ürünlerim tarladan. Ekim ayının sonundayız. Normalde zaten bu zamanlarda domates bulmak bile zordu. Eskiden mevsime göre meyveler sebzeler olurdu ama şimdi seralarda olan artış nedeniyle insanlar marketlerde, manavlarda her şeyi bulabiliyorlar. Haliyle pazara geldiklerinde fiyatları pahalı buluyorlar. Aslında sebze ve meyvede çok ciddi bir pahalılık yok. Son 2 senede pandemiden dolayı illaki bir artış var. Ancak dünya genelinde artış yaşandı. Sadece meyve sebze değil akaryakıt, kömür ve daha birçok kalemde zam yaşandı." (İLKHA)