GIDA İSRAFI İKLİM KRİZİNE DE NEDEN OLUYOR

İstegelsin’in CEO’su Sedat Yıldırım, dünyada ve Türkiye'deki gıda israfı sorununa dikkati çekerek, “Gıda israfı aynı zamanda su, toprak, enerji, iş gücü ve sermaye gibi kaynakların boşa gitmesine neden olurken, iklim krizini de besliyor” dedi.

GSMH'NİN 1,4 KATI ÇÖPE GİDİYOR

Yıldırım, "Her yıl dünyada üretilen gıdanın üçte biri tarladan perakendecilere, işletmelere ve mutfaklarımıza uzanan tedarik zincirinde çöpe gidiyor. Bu israfın değeri yaklaşık 1 trilyon dolara denk geliyor. Türkiye'nin yıllık gayri safi milli hasılasının 1,4 katı her sene çöpe atılıyor." yorumunu yaptı.

''TÜRKİYE HER YIL 18,8 MİLYON TON GIDAYI ÇÖPE ATIYOR''

İsrafın boyutlarıyla ilgili de bilgi veren Yıldırım, Türkiye’de her yıl 18,8 milyon ton gıdanın çöpe atıldığını, en çok israf edilen ürünlerin başında sebze, meyve ve ekmeğin geldiğini belirtti.

BM’NİN 2021 GIDA İSRAFI RAPORU DA ÇARPICI VERİLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARMIŞTI

2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu'na göre Türkiye'de her yıl 7,7 milyon tondan fazla gıda israf edilirken her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. Rapora göre Türkiye dünya genelinde en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında yer alıyor ve dünya genelinde her yıl toplam 931 milyon ton gıda israf ediliyor.

2019'da açlıktan 690 milyon kişinin etkilendiği tahmin ediliyordu. Kovid-19 pandemisiyle bu sayının daha da artması bekleniyor.