90'lı yıllarda Diyarbakır'da gözaltına alındıktan sonra günlerce gördüğü işkenceler sonucunda Rabbine kavuşan Abdusselam İrdem, Şanlıurfa`nın Hilvan İlçesine bağlı Apaydın (Heqêç) köyündeki kabri başında düzenlenen anma programı ile anıldı.

Programa; HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, HÜDA PAR Şanlıurfa İlçe Başkanları, şehidin yakınları ve dava arkadaşları katıldı.

Program, Kur'an-ı Kerim tilaveti başladı. Kur'an-ı Kerim tilavetini Hafız İbrahim Durmaz okudu.

 Daha sonra İlahiyatçı Sinan Ünel, Şehid Abdusselam'ın şehadetinin yıl dönümü münasebetiyle ilgili bir konuşma yaptı.

"Şehadetinin yıldönümünü idrak ediyor ve kendisini yad ediyoruz"

Şehid Abdusselam'ın kim olduğunu Kur'an ayetleri ile açıklayan Ünel, "Bugün burada toplanmamıza vesile olan Şehid Abdusselam kardeşimizin mezarı başındayız. Şehadetinin yıldönümünü idrak ediyor ve kendisini yad ediyoruz. Bana 'Şehid Abdusselam kimdir?' diye sorarsanız; size Kur'an'ın diliyle cevap veririm. ' Şüphesiz ki Allah, Müminlerden canlarını ve mallarını, karşılığında cenneti onlara vermek suretiyle satın almıştır' (Tevbe 111) İşte Şehid Abdusselam, bu ticarete, bu alışverişe 'Lebbeyk' diyen kişidir." dedi.

 

"Kur'an'ın sahipsiz kaldığı, vahiy bahçesinin susuz kaldığı bir dönemdi"

Şehid Abdusselam'ın kendi canını Rabbine armağan ettiği dönemi anlamadan şehidi anlamanın mümkün olmadığını belirten Ünel, "Bizler bugün yaşadığımız imanı, İslam'ı ve Kur'an'ı bu aziz kardeşlerimizin mübarek ve aziz kanlarına borçluyuz. Şehid Abdusselam kardeşimizin kendi canını Rabbine armağan ettiği dönemi anlamadan Şehid Abdusselam’ı anlamamız mümkün değildir. Şehid Abdusselam kardeşimiz, ruhunu Rahman'a teslim ederken, canını Allah'a feda ettiği dönem; küfrün, zulmün, tuğyanın tüm zifiri karanlığını coğrafmayızı kapladığı bir dönemdi. İmanın yüreklerden sökülüp atıldığı bir dönemdi. İsmi Ali, Mustafa, Ahmet ve Hüseyin olan kardeşlerimizin sosyalizme, komünizme ve kemalizme kurban edildiği bir dönemdi. Kur'an'ın ve imanın bu coğrafyadan sökülüp atıldığı bir dönemdi. Kur'an'ın sahipsiz kaldığı, vahiy bahçesinin susuz kaldığı bir dönemdi." diye konuştu.

"Şehid Abdusselam gibileri olmasaydı biz bugün bu manzarayı yaşayamazdık"

Şehid Abdusselam'ın Kerbela Şehidi Hazreti Hüseyin gibi kendi kanıyla vahiy ağacını sulayan yiğitlerden olduğunu vurgulayan Ünel, Şehid Abdusselam; Yahya ve Zekeriya peygamber, Hazreti Hamza ve Mus'ab Bin Umeyr, Kerbela Şehidi Hazreti Hüseyin gibi kendi kanıyla vahiy ağacını sulayan yiğitlerden bir yiğitti. Eğer bugün yaşadığımız bu dönemde İslam'ı yaşıyorsak, medreselerimizde binlerce kız ve erkek öğrenci ilim tahsil ediyorlarsa, meydanlarda milyonları bir araya getiren kutlu doğum etkinlikleri düzenleyebiliyorsak, bacılarımız izzetli bir şekilde çarşaflarıyla sokaklarda dolaşabiliyorlarsa, camilerde, derneklerde ve medreselerde Kur'an talebeleri yetiştirebiliyorsak ve  oturduğumuz meclislerde Allah'tan bahsedebiliyorsak emin olun ki  90'lı yıllarda Rablerine kendini adayan Şehid Abdusselam gibileri olmasaydı biz bugün bu manzarayı yaşayamazdık." şeklinde konuştu.

"Gerekirse Şehid Abdusselam gibi bu dava uğruna canımızı feda edeceğimize söz veriyoruz"

Şehid Abdusselam'ın davasını sürdüreceklerine dair söz veren Ünel, "28 yıldır O'nun aziz davasını sürdüreceğimize dair O'na söz verdik. 28 yıl sonra yine O'nun mezarı başındayız. Bugün mezarın başında yine söz veriyorum. Bundan sonraki hayatım boyunca da bu kardeşlerimizle beraber bu davayı sürdüreceğimize, gerekirse Şehid Abdusselam gibi bu dava uğruna canımızı feda edeceğimize dair tekrardan şehidimize söz veriyoruz. " ifadelerini kullandı.

Şehid Abdusselam İrdem kimdir?

Şehid Abdusselam, 1972 yılında Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokulu memleketinde tamamladıktan sonra liseyi Diyarbakır Fatih lisesinde okuyan Şehid Abdusselam, Diyarbakır Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik bölümünü kazandı. Üniversite yıllarda yaptığı İslami çalışmalar ve fedakarlığı ile dava arkadaşlarının gönlünde yer eden Şehit Abdusselam, 1993 yılında dönemin karanlık yapıları tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alındıktan sonra günlerce gördüğü işkenceler sonucunda katledilen Abdusselam İrdem, Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesine bağlı Apaydın (Hekîce) köyünde defnedildi. (İLKHA)