Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, kar ve yağmur sularının boşa gitmeyip tarım ile hayvancılıkta kullanılması için mera alanlarına açmaya başladığı göletlerle kuraklık riskinin yaşandığı bugünlerde tarıma ve meralarda otlayan hayvanların içme suyuna katkı sunacak.

Küçükbaş hayvanların su ihtiyaçlarını karşılamak üzere “Hayvan İçme Suyu Gölet Projesi”ni devreye koyan Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, kentin bazı köylerindeki mera alanlarına gölet için çalışmalara başladı.

Çalışmalar kapsamında ilk etapta Yavuzeli ilçesinin Yeniyurt ve Höcüklü köyleri ile Şehitkamil ilçesinin Köksalan köyünde birer adet olmak üzere 3 adet gölet yapımının yanı sıra Karakesek köyü Köreller mezrasında ise mevcut göletin temizlenmesinin yapımına başlandı.

Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, çalışmalarına başlanan göletler ile kentteki binlerce hayvanın içme suyu ihtiyacının karşılanacağı proje ile ilgili bilgi verdi.

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak üyelerine ait hayvanların su ihtiyacını karşılamak için meralarda gölet yapımına başladıklarını belirten Türkman, “Bu kapsamda ilk etapta Yavuzeli ilçemize bağlı Yeniyurt ve Höcüklü köyleri ile Şehitkamil ilçemize bağlı Köksalan köyünde birer adet olmak üzere 3 adet gölet yapımı, yine Karakesek köyü Köreller mezrasında ise mevcut göletin temizlenmesinin yapımına başladık.” dedi.

Göletlerle hayvanların içme suyu sıkıntısını gidereceklerini belirten Türkman, “Bölgemiz sıcak ve kurak bir bölge olduğundan üyelerimiz meralarda hayvanların su ihtiyacını karşılamak için bazı bölgelerde tankerler ile su taşıyıp hayvanların su ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyorlardı. İlimizde mevcut su sorununun çözümü için Gaziantep Valiliğimizin, Gaziantep Büyükşehir Belediyemizin, Şahinbey Belediyemizin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, Tarım ve Orman Bakanlığının, GAP İdaresinin destekleri ile meralarda 43 adet güneş paneli ile çalışan su kuyusu ve suluk sistemi yapılmıştı. Geçen günlerde Şehitkamil ilçemize bağlı Ülkerli köyünde tüm masrafı birliğimiz tarafından karşılanarak yapılıp üyelerimizin hizmetine sunulan güneş paneli ile çalışan su kuyusu ve suluk sistemi ile ilimizde meralarda mevcut su kuyusu sayısı 44 oldu.” ifadelerini kullandı.

Türkman, su problemi olan ve su kuyusu yapamadıkları bölgelerde ise birliğin imkanları ölçüsünde gölet yapmaya çalıştıklarını bildirerek, “Yapımına başladığımız 3 göleti inşallah bu ayın sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. İnşallah bu yıl bol yağışlı bir yıl olur. İnşallah hem göletler su dolar hem de meralarda yaylım çok olur. Emeği geçen herkese teşekkür ederim, üyelerimize hayırlı olsun.” diye konuştu. (İLKHA)