Aklınızda harika bir iş fikri var ama bir türlü emin olamıyorsunuz. Riskli mi? Yaptığınız yatırıma değecek mi, hatta daha önemlisi bu iş tutacak mı? Girişimcilerin ve girişimci adaylarının en çok merak ettiği bu sorulara artık teknoloji yanıt verecek.

YÜZDE 10’U BAŞARISIZ

Sektör ayrımı olmaksızın, ister teknoloji girişimleri ister perakende yatırımları olsun, tüm girişimlerin yaklaşık yüzde 10’u her yıl başarısız oluyor.

İş girişimlerinin başarısızlığı, çoğunlukla ikinci ila beşinci yılında belli oluyor. Bu alandaki son araştırmalar gösteriyor ki, başarısız girişimlerin yüzde 42’si piyasa talebini yanlış okumaktan kaynaklanıyor. Ayrıca başarısız girişimlerin yaklaşık yüzde 82’sinde başlangıçta nakit akışlarında bir sorun yaşanıyor. Peki, bir girişimin başarılı veya başarısız olacağını önceden bilerek hareket edebilseydik her şey değişmez miydi?

Bunun kesin bir cevabı yok fakat ABD’de faaliyet gösteren teknoloji şirketi Fast, girişimcilerin ve yeni iş girişimlerinin başarı ihtimalini yüzden 90 doğrulukla hesaplayan bir yapay zeka programı geliştirdiğini duyurdu. Yapay zekanın makina öğrenimi modelleri, Crunchbase adlı çok sayıda şirket hakkında bilgi yayınlayan bir platformdan gelen verilerle eğitildi.

UMUT VERİCİ

Araştırmacılar, ayrıca elde edilen verileri ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’nin patent bilgileriyle eşleştirdi. Yeni başlayanların başarı oranını tahmin edebilen yapay zekanın araştırma testinin sonuçları umut verici. Araştırmacılar, Crunchbase’in devasa kitle verilerinin içindeki bazı şirketler hakkındaki ayrıntılarının eksik olduğu için araştırma boyunca zorlandıklarını ve bu eksik verilerin yokluğunda tahmin yapabilmenin zor olduğunu belirtiyor. Çalışmanın ayrıntıları Veri Bilimi Dergisi’nde yayınlandı.

Yazının başında sorduğumuz sorunun kesin bir cevabı olmasa bile yapay zeka sayesinde her 10 girişimden 9’unun geleceğinin doğru bir şekilde artık değerlendirilebileceğini söyleyebiliriz. Yapay zekanın veriler ile öğrenmeye devam ettiği göz önüne alındığında, yüzde 90’lık bu oranın zaman geçtikçe büyüyeceğini öngörebiliriz.

Kaynak: İTO