Kayseri'nin Kocasinan ilçesi, Sahabiye Medresesi içerisinde 36 yıldır kırtasiye sektöründe çalışan Ali Kemal Eğilmez, salgın sonrası ortaya çıkan ekonomik durgunluğun halen devam ettiğini belirtti.

 

"Önceki iki senede yaptığımız cironun şu anda yüzde 50'sini yakalayabildik"

Ali Kemal Eğilmez

Eğilmez, okulların açılmasıyla beraber, geçmiş dönemlere göre işlerinin daha iyi olduğunu belirterek şunları söyledi: 

"Tabii işlerimiz okulların açılmasıyla biraz daha iyi oldu. Çünkü iki sene önceki pandemide yaptığımız cironun şu anda yüzde 50'sini yakalayabildik ama son 15 yıllık ciroya bakarsak 4'te biri bile değil. Bunun nedenleri son 15 yılda ulusal marketlerin bizi çok etkilemesidir. Onlar çoğu ürünleri ithalattan direkt aldıkları için biz küçük esnaf arada sıkışmış gibi şu ana kadar gelebildik ama bundan sonra da nereye gidebiliriz bilmiyorum." 

Artan fiyatlar karışında kendilerinin de şok olduğunu belirten Eğilmez, "Fiyatlarda değişiklikler var, öğrenciler de bazen şok oluyorlar, biz de ürünleri alırken şok oluyoruz. Bu zaman dilimi içinde olumsuzlukları hep beraber yaşadık, Rabbim önce sağlık sıhhat versin, dünya işleri hallolur." dedi.

Öğrencilerin aşılama süreçlerinin tamamlanmasının ardından daha rahat olacaklarını belirten Eğilmez, "insanlar online eğitim gördükleri için bizim burada sattığımız eğitim araçları onlara internet aracılığıyla ulaştı, o da bizi etkiliyor. E-ticareti bizim esnafımızdan yapan fazla yok. Ama evden çalışanlar da var, e-ticaret yaparak alıp satıyorlar, onlar da bizi etkiliyor. Yani bizim tezgâhımıza gelip de almak istediği ürünü, eline alıp bakacak insan sayısı azaldı." diye konuştu.

"Kaynak kitaplar da aileye ekstra bir yük oluyor"

Kitap sektörünün de zorlu şartlar altında devam ettiğini ifade eden Eğilmez, "Kitap sektörü bir başka âlem. Malum, okullarda ücretsiz kitap dağıtılıyor ama içeriği sıkıntılı, çünkü konu anlatımlı kitaplar. Yardımcı test kaynaklı, soru çözmeli kitap pozisyonu yok. Kaynak kitaplar da aileye ekstra bir yük oluyor. Sektöre de yük oluyor. Çünkü çok sayıda kaynak kitap üreten yayınevleri var, yazarlar var. Herkes bazı şeyleri göğüsleyebilmek için bu yola çıkıyor. Malum, okullarımızda özel eğitim artmaya başladı, devlet bazı şeylerden elini çekiyor. Yani özelleştikçe herhalde bizim bu meslekte kaybolan meslekler arasına girecek gibime geliyor." dedi.

Salgın sürecinin yumuşamasıyla birlikte ticaretlerinin yüzde 50 artığını söyleyen Eğilmez, "Çünkü salgında öğrenci ortada yoktu. Herkes evinde belli bir yasaklar dönemini yaşadı. Bizim de mesela en uzun 17 gün kapalı olduğumuz günler oldu. Devlet bize biraz destek çıktı ama bu destek ile ev geçindirme, borç, kira, yanında eleman, devlet bir kısmını karşılasa da sigortasını ödüyorsun, böyle bir sıkıntılı süreci inşallah atlattık diye tahmin ediyorum. Bundan sonraki süreçte hep beraber sağlık sıhhat içeresinde ileriyi görmek için gayret edeceğiz. Ama Rabbimin verdiğine şükür, eve bir ekmek gitti.

"Piyasadaki online ticaretten dolayı fiyatlarda sıkıntı çekiyoruz"

Piyasadaki online ticaretten dolayı fiyatlarda sıkıntı çektiklerini söyleyen Eğilmez, son olarak şunları kaydetti:

"Aldığımız ürüne e-ticaret sitesinden bakıyoruz. X malını 10 liraya satıyor, biz de 15 liraya satıyoruz. Burada müşteriyle karşı karşıya kalıyoruz. Online aldığımız o paketten ne çıkacak, karşı satıcı ne gönderecek onu da bilmiyoruz, o da başka bir muamma. Rızık Rabbimden, yola devam ediyoruz." (İLKHA)