Ülke genelinde 2020 yılında 763 bin dekar alanda 57 bin ton kabak çekirdeği üretilirken, Kayseri’de ise 358 bin dekar alanda yaklaşık 17 bin ton kabak çekirdeği üretiliyor.

Kayseri, Türkiye'de çerezlik kabak üretimin ortalama 4'te birini karşılarken, iller arasında 2'nci sırada yer alıyor.

Ülkede çerezlik kabak çekirdeği üretiminin yüzde 29,59’unu karşılayan Tomarza ilçesinde hasat başlarken, çiftçiler ilçede tohumluklarını kendileri üreterek kullanıyor. İlçenin volkanik Erciyes Dağı’nın yıllar önce patlaması sonucu toprak yapısının tüf taşlardan oluşması bu taşlardaki gözenekler sayesinde su ve besin maddelerinin tutumunu artırıyor ve çok da zengin olmayan ilçe topraklarında çerezlik kabak tarımının yapılmasını mümkün kılıyor.

Coğrafi işaretli çekirdek

Tomarza Kabak Çekirdeği 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname’nin 12’nci maddesi gereğince 11 Temmuz 2011 tarihinden geçerli olmak üzere coğrafi işareti tescil edilmişti. (İLKHA)