Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, 2020/21 sezonunu geride bıraktıklarını, 2014 yılında yakalanan 76 bin 901 ton’luk ihracat seviyesinden sonra en başarılı ikinci sezona imza attıklarını dile getirdi.

Dünya kuru incir ihracatının yüzde 60’ını tek başına gerçekleştiren Türkiye’nin 2019-20 sezonundaki kuru incir ihracatı 69 bin 786 ton karşılığı 241 milyon 857 bin dolar olmuştu. Kuru incir ihracatı miktar bazında yüzde 3 artarken, döviz gelirindeki artış yüzde 6’ya ulaştı. Kuru incirin ihraç fiyatı ton başına 110 dolar değerlendi.

Kuru inciri Türkiye’nin prestij ürünlerinden biri olarak tanımlayan İhracatçılar Birliği Başkanı Celep, 2020/21 sezonunda 85 bin ton olan rekoltenin yüzde 85’ini ihraç ettikleri bilgisini verdi.

Celep, "Türkiye'nin incirini 114 ülke insanına ulaştırdık. Dünya’nın en büyük gıda ithalatçısı Amerika Birleşik Devletleri’nde Türk gıda ürünlerinin daha fazla tüketilmesi amacıyla, Türk gıda ürünlerini tanıttığımız TURQUALITY Projesi yürütüyoruz. Bu sezon ABD’ye kuru incir ihracatımız yüzde 14’lük artışla 33 milyon dolardan, 38 milyon dolara yükseldi. ABD en çok kuru incir ihraç ettiğimiz ülkeler sıralamasında üçüncülükten birinciliğe yükseldi. Önümüzdeki yıllarda ABD’ye kuru incir ihracatında 50 milyon doları geçmeyi hedefliyoruz." dedi.

2016-2020 yılları arasında Japonya, Güney Kore ve Çin’i kapsayan bir TURQUALİTY Projesi yürüttüklerini hatırlatan Celep sözlerini şöyle sürdürdü:

Kuru incir ihracatında hedef pazarlarımızın başında dünya nüfusunun yüzde 40’ını barındıran ve yeni lezzetleri tatmaya istekli Uzakdoğu geliyor. 2020/21 sezonunda Japonya’ya yaptığımız kuru incir ihracatı yüzde 22’lik artışla 7,4 milyon dolardan 9,1 milyon dolara, Çin’e yaptığımız kuru incir ihracatı yüzde 10’luk artışla 5,8 milyon dolardan 6,4 milyon dolara, Güney Kore’ye yaptığımız kuru incir ihracatı da yüzde 27’lik artışla 1,8 milyon dolardan 2,4 milyon dolara çıktı. Uzakdoğu’da kuru incirimizin daha fazla tüketilmesi için tanıtım çalışmalarımıza bundan sonraki süreçte devam edeceğiz.

Türk kuru incirinin geleneksel ihraç pazarının Avrupa olduğunu hatırlatan Başkan Celep, 2019/20 sezonunda AB ülkelerine 109 milyon dolar olan kuru incir ihracatımızın 2020/21 sezonunda 115 milyon dolara yükseldiğini, AB’nin kuru incir ihracatımızda yüzde 45 pay aldığını Almanya’nın 37 milyon dolarlık taleple ilk sırada olduğunu, Fransa’ya 35 milyon dolarlık, İtalya’ya ise; 11 milyon dolarlık kuru incir ihraç ettiğimizi dile getirdi.

Kuru incirde 2021/22 sezonunda rekoltede yüzde 12’lik düşüş beklediklerini belirten Celep, yeni sezonda 65 bin ton kuru incir ihracatı hedeflediklerini sözlerine ekledi.  (İLKHA)