BATMAN - Batman Üniversitesi Konferans Salonu`nda "Temel Çevre Sorunları-Küresel İklim Değişikliği Nedenleri, Sonuçları" konulu konferansta konuşan Tema Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi M. Sait Köse, 2030 yılında Türkiye`deki nüfusun 100 milyonu bulacağını ve bu yüzden su fakirliği yaşayacaklarını söyledi.
 
Konferansta küresel ısınmayla birlikte yaşanan çevre değişikliğine dikkat çeken Köse, "Dünyada nüfus artışı 1950 yılında 2,5 milyar iken, 2000 yılında 6,1 milyar olurken, 2050 yılında ise bu sayı 9-11 milyar düzeyine ulaşacaktır. Her yıl nüfus artışı 1 milyon insana denk düşüyor, böylelikle daha fazla gıda ihtiyacı ve daha fazla tarım arazisine gereksinim doğarken, daha fazla da orman tahrip ediyoruz. Türkiye`de erozyon ve buğday kaybının maliyeti ise yılda 100 milyon ekmek, günde 274 bin ekmeğe denk düşüyor. Ne yazık ki içme suyu alanlarımızı kirletiyoruz. 1 litre motor yağının 800 bin litre içme suyunu, 3,7 litre benzinin 3 milyar litre içme suyunu kirletmekte olduğunu unutuyoruz. Su zengini miyiz diye sorarsanız, 2030`da nüfusumuz 100 milyon kişi olacak ve kişi başına düşen su ise 1000 metreküp olacak, sonrasında ise su fakiri olacağız. Kişi başına düşen yıllık su miktarının 1000 metreküpün altına düşmesidir. Suyun değerini su kuyusu kuruduğu zaman anlamak yerine şimdiden anlamalıyız" ifadelerini kullandı.
 
Konferans sonunda Üniversitenin Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Çoban tarafından, Köse`ye teşekkür plaketi verildi. (M. Fatih Akgül - İLKHA)