DOĞRUHABER / Hasan Işık
Ankara Üniversitesi’nde açılan ve kısa adı Agrigenomik Hub olan Hayvan ve Bitki Genomik Araştırma İnovasyon Merkezi Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Ankara Üniversitesi Teknokent’te inşa edildi. Sürdürülebilir tarım ve gıda endüstrisi için verimliliği artıran fırsatları desteklemek amacıyla kurulan AgriGenomik Hub’ın açılışını bakanlar Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli gerçekleştirdi. Açılış töreninde konuşan Bakan Varank, özetle şunları söyledi:
AYNI ZAMANDA KULUÇKA MERKEZİ
“Agrigenomik uygulama dediğimiz şey aslında bitki ve hayvan genlerinin tanımlanarak birbirleri ve çevresi ile etkileşimlerinin araştırılması demek. Bu araştırmalar sayesinde bitki ve hayvanların fizyolojik süreçlerini daha iyi anlayarak daha verimli ve kaliteli yeni ürünler geliştirmek mümkün. İşte bu merkez de bu alanlarda çalışan KOBİ'lerimize teknoloji tasarım, prototip üretim ve test gibi konularda disiplinler arası bir akademi desteğiyle hizmet sunacak. Tesisimiz ayrıca bir kuluçka merkezi fonksiyonu görecek ve başta bu alanda çalışan akademisyenlerimiz olmak üzere tüm girişimcilere mali ve teknik destekler sağlayacak.”
800 MİLYON AVRO DESTEK
Açılışını yaptığımız merkezin finansmanını sağlayan AB Katılım Öncesi Yardım Aracı IPA da bu alanda kullandığımız önemli araçlardan birisi. Bugüne kadar IPA kapsamında yürütülen projelere 800 milyon avro destek verdik. Bu projeler, oluşturdukları ekonomik katkının yanında ülkemizin AB mevzuat ve standartlarıyla uyumuna da önemli katkılar sağladı. AB kaynaklarının yanında kendi kaynaklarımızla geliştirip uyguladığımız birçok proje ve desteğimiz de bulunuyor. KOSGEB, TÜBİTAK ve kalkınma ajanslarımız da tarım sektöründe katma değerli üretimin artırılmasına yönelik olarak sayısız program uyguluyor.” Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:
İNOVASYON MERKEZİ
“Açılışını yaptığımız bu inovasyon merkezi gıda güvenliği anlamında bizler için çok değerli. 6 laboratuvardan oluşan bu merkezdeki teknolojiler, üretimde verimliliği ve kaliteyi sağlayacak alt yapıya sahip. Yine bu teknolojilerin, çiftçiler ve diğer faydalanıcıların ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte olması da, teknoloji ve üretimin doğrudan buluşması açısından ayrı bir önem taşıyor.”
EK TOHUMUN HASINI
“Bu merkezdeki çalışma konuları içerisinde yer alan ve bizim de bakanlık olarak üzerinde özellikle durduğumuz hayvan ve bitki yetiştiriciliğinde ıslah çalışmaları, tarımsal üretimin gelişmesi için büyük önem taşımaktadır. Atalarımız da kuralı baştan koymuş zaten. Ne demişler; ‘Ek tohumun hasını, çekme yiyecek yasını!’ İşte, Ar-Ge teknolojilerimiz sayesinde tohumun hasını geliştiriyor, bugünün değil yarının gıdasını da garanti altına alıyoruz.”
TARIM VE TEKNOLOJİNİN BULUŞMASI
“AgriGenomik Hub, Türkiye’deki biyoteknoloji Ar-Ge çalışmalarında, laboratuvar analiz hizmetlerinde ve projelerinde yeni bir dönem başlatmayı hedefliyor. Hub, tarımsal gıda alanındaki projelere, prototip ürünler geliştirilmesi için iki ana bölümde kullanıcı merkezli hizmetler sunacak. Birinci bölüm, veri güvenliği sağlayarak sorunlar ve çözümleriyle genomik biyoteknoloji alanında inovatif buluşlar yapacak araştırmacılar için proje geliştirme ve analiz laboratuvarlarından oluşuyor. İkinci bölüm de, disiplinlerarası proje geliştirme ekibinin desteğiyle, filiz işletmelere (start-up), girişimcilere ve KOBİ'lere yönelik ortaklık ve iş kapasitesinin geliştirilmesi faaliyetleri sunacak. Böylelikle AgriGenomik Hub, biyoteknoloji alanında araştırma ve iş fikirlerini ticari hizmetlere veya ürünlere dönüştürme fırsatı yaratacak.”