Şanlıurfa 2'inci Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Uğur Tesktil fabrikası, fabrikada bulunan 300 işçiyi, Kod-18 (Belirli bir proje, inşaat veya üretimin gerçekleşmesi amacını taşıyan işlerde amacın gerçekleşmesi ile iş de sona ermesi) gerekçesiyle işten çıkardı.
İşten çıkarılan işçiler ise anayasal hakları olan sendika üyeliğinden dolayı işten çıkarıldıklarını ileri sürerek fabrika önünde eylem yaptı. Daha sonra işçiler, Rabia Meydanında toplanarak basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasına bazı siyasi parti temsilcileri ve sendika yetkilileri de katıldı.
Basın açıklamasını DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen okudu.
Köleliğe ve insanlık dışı çalışma koşullarına karşı olduklarını belirten Türkmen, herkesi insanlık dışı çalışma koşullarına karşı ve hakları için mücadele eden işçileri yalnız bırakmamaya çağırdı.
"İşçi arkadaşlarımız, fabrikada çalışırken pek çok insanlık dışı baskıya uğradı"
Şanlıurfa'da birçok fabrikada işçilerin asgari ücretin altında ücretle çalıştığını ileri süren Türkmen, " Uğur Tekstil işçileri ve başka pek çok fabrikada işçiler hangi koşullarda çalışıyor? İşçiler neden sendikalı olmak istiyor? Çünkü Urfa'daki bütün fabrikalarda asgari ücretin altında çalışan işçiler var. Bütün fabrikalarda işçilerin güvencesi, sosyal hakları yok. İşçiler, yasal haklarını kullanamıyor. Sürekli baskı, tehdit, mobing ve tutanak terörüyle en ufak bir şeye itiraz etmeleri engelleniyor. U. Tekstil'i daha öncede basına yansıtmıştık. Urfa'da U.Tekstil'de çalışan işçi arkadaşlarımız, fabrikada çalışırken pek çok insanlık dışı baskıya uğradı. İşçi arkadaşlarımız, sendikalı olduğu için müdürler tarafından tek tek odalara çağrıldı. Fabrikada adeta 'sorgu ofası' kurularak işçiler tehdit edildi. İşçiler istifaya zorlandırıldı. Fabrikanın yönetici ve avukatları, Sanki bir suç işlemişler gibi işçi arkadaşlarımızın ailelerini arayıp tehdit ettiler. Yine fabrikadaki kadın işçilere taciz ve çirkin yönelimler oldu. Bu sebepten dolayı fabrikadan atılan yöneticiler oldu. U. Tekstil'de çalışan kadın ve erkek işçi arkadaşlarımız, köleliğe ve dayatılan onursuzluğa isyan ettikleri, insani koşullarda çalışmak istedikleri ve anayasal haklarını kullandıkları ve sendika oldukları için fabrika kapandı. Fabrikanın kapanmasıyla birlikte 300 işçi arkadaşımız, kapı önüne konuldu." dedi.
"Haksızlığa boyun eğmeyeceğiz"
Haksızlığa boyun eğmeyeceklerini belirten işten çıkarılan işçilerden Zehra Çeçan, "Haksızlığa boyun eğmediğimiz ve dimdik durduğumuz için bugün bizi kapının önüne attılar. Haksızlığa boyun eğmeyeceğiz. Uğur Tekstil'in yaptığı şey, büyük bir haksızlıktır." ifadelerini kullandı.
işten çıkarılan işçilerden Murat Çalışkan ise "Tekstil'in önünde basın açıklaması yapacaktık. Fabrikanın çevresi, öyle bir çevrilmiş ki sanki dağdan gelen bir terörist gibi orayı molotofla ve roketatarlarla havaya uçuracağız. Hayır, tam tersine biz ekmeğimizin delikanlısıyız. Ekmeğimizin peşindeyiz. Bizim davamız; ekmek davasıdır. Bunu kimseye anlatamıyoruz." dedi.
Basın açıklamasının ardından slogan atan grup olaysız bir şekilde dağıldı. (İLKHA)