Yerel basında yer alan habere göre askeri uçak başkent Bamako'ya indikten sonra Mali savunma bakanı yaptığı açıklamada, "Mali bu helikopterleri, her zaman çok verimli bir ortaklık sürdürdüğü dost ülke Rusya Federasyonu'ndan satın aldı" dedi.

Al jazeera'nin haberine göre Silah ve mühimmatın Rusya'dan hediye olduğu karşılık olarak maddi talep istenmediği iddia edildi.

Fransa'nın bölgedeki askeri misyonunu yeniden şekillendirirken Mali'nin kim oldukları belli olmayan Rus paralı askeri grubundan askeri destek aldığını açıklamasının ardından gerilen ilişkilerin arasında gelmesi dikkatlerden kaçmadı.  

Diplomatik ve güvenlik kaynakları, haber ajanslarına Mali'nin askeri ağırlıklı hükümetinin tartışmalı Rus para askeri grup olan Wagner’i işe almaya yakın olduğunu söyledi. Fransa, böyle bir düzenlemenin devam eden Fransız varlığıyla bağdaşmadığını söyleyerek bunu engellemek için diplomatik bir girişim başlattı.

Barkhane misyonu kapsamında Sahel bölgesinde 5 binden fazla asker konuşlandıran Paris yönetimi daha önce de askerlerinin büyük bir kısmını o bölgeden çekeceğini söylemişti.

Fransa, Mali'yi Wagner savaşçılarını işe almanın ülkeyi uluslararası alanda izole edeceği konusunda uyardı.

İki ülke arasındaki ilişkiler, Ağustos 2020'den bu yana Bamako'da gerçekleşen iki askeri darbenin yanı sıra Fransa'nın bu yılın başlarında bölgedeki askeri operasyonlarını yeniden tasarlama kararının ardından keskin bir şekilde kötüleşti.

Mayıs ayında, Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'yı devirdikten sonra iktidarı sivillerle paylaşmayı kabul eden Malili albaylar, sivil politikacıları gözaltına aldı ve ülkenin kontrolünü yeniden ele geçirdi.

Mali'de de askerleri bulunan Almanya, Mali hükümetinin Wagner ile bir anlaşma yapması halinde konuşlandırmayı yeniden gözden geçireceğini söyledi.

AFRİKA'DA DARBELERİN SONU GELMİYOR

Gine'deki darbenin ardından yeniden askeri müdahalelerle gündeme gelen Afrika'da son yıllarda çok sayıda başarılı ya da başarısız darbe girişimi yaşandı.

Gine'de 5 Eylül'de düzenlenen askeri darbe öncesinde komşu Mali'de son bir yıl içinde iki darbe yapılırken, 2019'da Sudan'da ve 2017'de Zimbabve'de askerler iktidarı ele geçirdi.

Bu yıl Nijer'deki darbe girişimi başarısız oldu, 2019 yılında da Gabon 1964 yılından bu yana ilk kez karşılaştığı darbe girişimini savuşturmayı başardı. Aynı yıl, Etiyopya'nın en büyük eyaletlerinden Amhara'da da yerel yönetim darbeyle ele geçirilmeye çalışıldı ve ülkenin genelkurmay başkanı suikast sonucu öldürüldü.

Çad'da Cumhurbaşkanı İdris Deby Itno'nun Nisan 2020'de ölümü sonrası yönetimi Muhammed İdris Deby'nin devralması muhalefet tarafından darbe olarak tanımlandı.

En fazla darbe Sudan'da görüldü

Central Florida Üniversitesi ve Kentucky Üniversitesi araştırmacılarının derlediği verilere göre, kıta tarihinde en fazla askeri darbeyle karşılaşan ülke 5'i başarılı 15 girişimle Sudan olurken, bu ülkeyi 11 girişimle Burundi, 10 girişimle Sierra Leone ve Gana, 9 girişimle Komorlar Birliği izledi.

Askeri müdahalelerin farklı boyutlarda 8 kez yaşandığı Nijerya, Mali, Burkina Faso, Gine-Bissau'yu kıtadan Çad ve Nijer gibi ülkeler takip etti.