RTÜK`ün, Ulusal Karasal Sayısal Televizyon Yayın Lisansı Sıralama İhalesi`nin ikinci gününde, genel yayın türünde Standart Çözünürlüklü (SD) yayın yapacak 11 ulusal kanalın yayın lisansı için teklifler alınıyor.
 
Bilkent Otel`de gerçekleştirilen ve üç gün sürecek ihalenin ikinci gününde, genel yayın türünde Standart Çözünürlüklü (SD) yayın yapacak 11 ulusal kanalın ihalesi gerçekleştirilecek.

İhale Komisyon Başkanlığını Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan Yardımcısı Aslan Narin`in yaptığı ihaleye başvuru yapan ve koşulları uygun toplam 14 yayın kuruluşu katılıyor.

Bugünkü ihaleye katılan yayın kuruluşları şöyle: "NTV Radyo ve Televizyon Yayıncılığı Anonim Şirketi (NTV), Star Medya Ajans Anonim Şirketi (Karamel TV), Doruk Televizyon ve Radyo Yayıncılık Anonim Şirketi (CNN Türk), Yeditepe İletişim Hizmetleri Sanayi ve Ticari Anonim Şirketi(Ulusal 1), Göktuğ Elektronik Yayıncılık Sanayi Ticari İşletme Anonim Şirketi (Flash TV), Trakya İletişim Radyo ve Televizyon Anonim Şirketi (TV Çorlu), EKO Televizyon Yayın Anonim Şirketi (TV2), Meltem Radyo ve Televizyon Yayıncılık Anonim Şirketi (Meltem TV), Turkuvaz Televizyon ve Radyo İşletme Anonim Şirketi (ATV Avrupa), Güçlü Radyo ve Televizyon Yayıncılığı Prodüksiyon Reklamcılık Ticaret Anonim Şirketi (EM TV), Kanal Beyaz Televizyon Radyo Yayıncılığı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (Beyaz TV), Hayat Görsel Yayıncılık Anonim Şirketi (Kanal 7), Yumurcak Yayıncılık Hizmetleri Anonim Şirketi (Yumurcak TV), NET Yayıncılık Sanayi ve Ticari Anonim Şirketi (TV NET)``
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu`nun (RTÜK) tarafından hazırlanan ve lisans sürelerinin 10 yıl olarak öngörüldüğü ihale şartnamesine göre, asgari yayın lisans ücreti yüksek çözünürlüklü (HD) yayınlar için 3 milyon lira, standart çözünürlüklü (SD) yayınlar için 1 milyon lira olarak belirlendi.

RTÜK Karasal Yayın ve Sıralama İhalesi Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği`nin 20. maddesi gereğince sıralama ihalesi açık teklif usulüyle yapılıyor ve ihale sonunda kuruluşlar en yüksek artırımı teklif eden kuruluş birinci sırada olacak şekilde tekliflerin yüksekliğine göre en düşük teklifi veren kuruluşa kadar sıralanacak.

KARASAL YAYINCILIKTA LİSANSLI DÖNEM BAŞLIYOR
Ulusal karasal sayısal televizyon yayın lisansı sıralama ihalesi ile 1994 yılından bu yana geçici izinle düzenlenen karasal yayın ortamında yayın yapan kuruluşlara, 2011 yılında yapılan yasal düzenlemenin ardından 19 yıl aradan sonra ilk kez yayın lisansı verilecek.

İhale, karasal yayıncılıkta lisans dönemini başlatırken teknolojik dönüşüm de gerçekleştirilecek ve karasal sayısal yayıncılık teknolojisine geçilecek.

Türkiye genelinde karasal sayısal yayıncılığa geçiş 2 yılda tamamlanacak. Bu süre boyunca paralel yayın dönemi yaşanacak ve aynı anda hem karasal sayısal yayın hem de karasal analog yayın devam edecek. Mevcut karasal analog televizyon yayınları ise Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından 2006 yılında alınan karar çerçevesinde 2015 yılında sonlandırılacak.