2 yıldır devam eden salgın süreci bütün sektörleri etkilediği gibi otomobil sektörünü de olumsuz etkiledi. Salgından dolayı sıfır otomobillerin üretilememesi ve arz talep dengesinin sağlanmaması ikinci el araç fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
Yüzde 200 oranında zamlanan ikinci el araç piyasasında, normal bir binek aracın fiyatı 50 bin TL civarında seyrediyor.
Artan araç fiyatlarının temel nedeninin üretimin olmaması ve artan kur fiyatlarının olduğuna dikkat çeken oto galericiler, ÖTV indiriminin ise iç piyasaya yansımadığını ifade ettiler.
"İnternet üzerinden araç satışı piyasayı kötü anlamda etkiledi"
İkinci el araç piyasasını değerlendiren Van Oto Galericiler Sitesi Kooperatif Başkanı İsa İnan, 37 yıldır otomotiv sektörünün içinde olduğunu ve internet üzerinden araç satışının yapılması ve piyasadaki araç fiyatlarının yerinde durmamasının sorunlara neden olduğunu belirtti.
İnan, "Vatandaş aracının resmini çekip özelliklerini ekledikten sonra internet sitesine koyuyor. Diğer bir vatandaş da buna bakıp diyor ki, ‘benim aracım bundan daha temiz. Adam aracına 150 bin TL fiyat yazmış. Benim aracımın da fiyatı 155 bin TL olsun.’ diyor. Bundan dolayı da çok değişik bir fiyat sıkıntısı vardır." dedi.
"Piyasadaki araç talebi karşılanamıyor"
"2 yıldır hiç durmayan bir fiyat yükselmesi var." diyen İnan, "Fiyatların yükselmesinin nedeni Covid-19, sıfır araçların üretilmemesidir. Sıfır araçlar talebi karşılamadığı için ikinci el araç fiyatları yükseliyor. Vatandaşlara sorduğunda maddi durumu çok kötü ama 500 bin TL’ye araç alabiliyor. Bu sitemize bile ne kadar araç getirilirse getirilsin, akşama kadar hepsi satılır." ifadelerini kullandı.
"Sıfır araçlar çıktıktan sonra ikinci el araçlar milletin elinde patlayacak"
Sıfır araçların piyasaya gelmesi ile ikinci el araçların salgın öncesi fiyatlarına döneceğini ifade eden İnan, "Ben galerideki arkadaşlara da söylüyorum. 150 bin TL’lik araç 300 bin TL’ye satılıyor. Bu araçlar yarın bir gün elimizde patlayabilir. Araç fiyatlarına gelen zam altına gelen zamdan daha fazladır. 2 yılda altına yüzde 30 zam geldi, araçlara ise yüzde 200 zam geldi. Sıfır araçlar çıktıktan sonra bu ikinci el araçlar insanların elinde patlayacak." diye konuştu.
"ÖTV indirimi araç piyasasında hissedilmedi"
1-6 motora kadar olan araçlarda yüzde 50’ye kadar ÖTV indirimine gidildiğini hatırlatan İnan, ÖTV indiriminden faydalanılmadığını söyledi.
İnan, "ÖTV indiriminden sonra galericilerin bütün sıfır araçları aldığı ve piyasada araç kaldığı söylendi ama biz kesinlikle böyle bir şey yapmadık. Hiçbir şekilde araç alamadık. Araç almak için gittik ama bir tane bile alamadık. Bunun nasıl bir oyun olduğunu anlamadık. Piyasada hiç araç yok, sıfır araç bulunmuyor ÖTV’yi düşürüyorlar. Olmayan bir şeyin neyini düşürüyoruz bunu da anlamadım. Oto galericilerin gidip 10’larca, 100’lerce araç aldıkları şeklindeki bilgiler yalandır. Vatandaş kendisi de bu bahsedilen araçları alamadı ve galericiler olarak bizler de alamadık. Bir yandan çipler olmadığı için araçların üretilmediği söyleniyor. Salgından dolayı dünyada her şey durduğu gibi otomotiv sektörü de durmuş durumda. Bundan dolayı talep artıyor, talep karşılanmadığı için sıkıntılar yaşanıyor ve ikinci el araç fiyatları da gittikçe artıyor. Ama ben bu gidişin böyle sürmeyeceğini, alınan araçların birçok insanın elinden patlayacağını düşünüyorum. 100 bin TL’ye sattığımız bir otomobili gidip 200 bin TL’ye geri alıyoruz." İfadelerinde bulundu.
"Herkes kendi işini yaparsa piyasa eski haline döner"
İkinci el araç fiyatlarında yaşanan artıştan dolayı herkesin bu sektöre yönelmesine neden olduğuna dikkat çeken İnan, şu tavsiyelerde bulundu;
İnsanlara tavsiyem herkes kendi kulvarında ticaretine/işine devam etsin. Galerici otomobil satsın. Kasap kasaplık yapsın. Berber berberlik yapsın, çiftçi çiftçilik yapsın. Herkes işini bırakıp da otomotiv sektörüne saldırmasın. Bu sektörü bilmediği halde bu işi yapmaya çalışan ve dolandırıcıların tuzaklarına düşen insanlar var. Kendi işini bırakıp bu sektöre girenler, dolandırıcıların yemi haline gelebiliyor. Herkes kendi işine dönsün ve işini yapsın. Araç satıcıları da kendi işini yapsın. Türkiye’de yetki ve yeterlilik gibi bir mekanizma geliştirildi. Oto galerici arkadaşlarımıza bu yetkiyi verdik. Pandemi biterse ve herkes kendi işine dönerse araç fiyatları da düşecektir. İnsanlar da araç alabileceklerdir. 2 yıl önceye kadar herkes bir şekilde bir araç alıp bine biliyordu. Şuan en kötü aracın fiyatı 60 bin TL olmuş. 2 yıl önce o araç 15-20 bin TL idi ve herkes alabiliyordu ama şuan öyle bir şey söz konusu değil. Pandemi bittikten sonra herkes kendi işini yapacak ve piyasa da eski haline dönecek inşallah.
"Araç fiyatlarındaki artışın nedeni kurların artması ve sıfır araçların stoklanmasıdır"
Araç fiyatlarının kurlara bağlı olarak yükseldiğine değinen Oto Galerici Azat Aslan Karaaslan ise "Araç fiyatlarının yükselmesinde galericilerin ve binicilerin herhangi bir etkisi yok. Kurlar yükseldikçe araç fiyatları da buna bağlı olarak yükseliyor. Araç fiyatlarının daha fazla yükseleceğini düşünüyoruz. Çünkü kur fiyatları günden güne artıyor. Bunun yanında bazı bayilerin sıfır araçları stoklaması araçlarda fiyat artışlarına neden olmaktadır. Stoklanan bu araçları kıştan sonra piyasaya sürerek daha yüksek fiyattan satmayı planlıyorlar." dedi.
"Satacak araç bulamıyoruz"
Aratan fiyatlara rağmen talepleri karşılamada zorluk yaşadıklarını ifade eden Karaaslan, "Herkesin kendine göre bir alım gücü var. Alım gücü olmayanlar da kredi çekip araç alıyor. Eski model araçların fiyatlarının artmasının nedeni de budur. Ulaşım bir temel ihtiyaç olduğu için insanlar araç almaktan vazgeçmiyor. Şuanda bile satmak için araç bulamıyoruz. Geçen hafta 10-12 tane satılık aracımız vardı. Bu hafta 4-5 tane araç var. Bunların da yarısı satılmış durumda. Yeni bir araç getirip kapının önüne koyamıyoruz. Biz aracı 100 bin TL’ye satıyoruz. Alıcı bunu bir ay kullandıktan sonra 110-115 bin TL’ye satmaya çalışıyor. İkinci el araç bulamıyoruz." şeklinde konuştu.(İLKHA)