Geçen yıl 50 kilogramlık bir çuval yemin fiyatının 120 lira iken bu yıl 140-160 lira arasında değişirken hayvan yetiştiricileri ise artan yem fiyatları karşısında hayvancılığın sürdürülemez duruma geldiğine dikkat çekiyor.
Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden olan Gaziantep’te hayvan yetiştiricileri, hayvancılığın devam etmesi için yem, saman ve arpa fiyatları başta olmak üzere artan girdi maliyetlerine artık bir çözüm bulunmasını istiyor.
Hayvan yetiştiricileri yem fiyatlarına yapılan zamlar nedeniyle zor günler yaşarken 2020 yılına kadar her yıl ciddi bir artış göstererek hayvan sayılarının arttığı kentte 2021 yılında gerileme yaşanıyor ve yetiştiriciler bunun sebebini ise yem fiyatlarının artmasına bağlıyor.
Küçükbaş hayvan sıkıntısı olmamasına rağmen, et fiyatlarının yüksek olması ve fiyatların düşmemesi tüketiciyi, girdi maliyetlerinin yüksek olması da hayvan yetiştiricilerini mağdur ediyor.
Bu yıl kuraklığın tarım alanlarını olumsuz etkilediği gibi hayvan yetiştiriciliğini de olumsuz etkilediğine dikkat çeken hayvan yetiştiricileri, yem, saman, arpa, elektrik, ilaç ve diğer girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle zor günlerden geçtiklerini belirtiyor.
Artan yem fiyatları nedeniyle zarar ettiklerini söyleyen hayvan yetiştiricileri, yüksek maliyetlerle baş edemeyen kentteki birçok yetiştiricinin ise hayvanlarını satıp yetiştiriciliği bırakmak zorunda kaldığına dikkat çekiyor.
Kuraklıkla birlikte yem fiyatları yüksek oranda arttığına dikkat çeken hayvan yetiştiricileri, geçtiğimiz yıl kilogramı 42 kuruşa olan samanın bu yıl kilosunun 1 TL’yi geçtiğini ve kilogramı 1,5 TL olan arpanın ise kilosunun 3 TL’ye yaklaştığını çıktığını ifade ediyor.
Yem başta olmak üzere diğer girdi maliyetlerinin fiyatın artması nedeniyle zarar ettiklerini ve çareyi hayvanlarını satmakta bulduklarını dile getiren hayvan yetiştiricileri, hayvancılığa sahip çıkılması ve zamların önüne geçilmesini istiyor.
Şehitkamil ilçesi kırsal Ülkerli Mahallesi muhtarı İsmail Yaykın, bir yıl içerisinde yem fiyatlarına yüzde 100’e yakın oranda zam yapıldığını söyledi.
Bu artışın süt fiyatlarına yansımadığına dikkat çeken Yaykın, “Yem fiyatları başını aldı gidiyor ve artık vatandaş yem fiyatlarından dolayı tedirgin. Mevsim yaz olmasına rağmen yem fiyatları başını aldı gitti, arpa fiyatları aynı şekilde yükseldi. Yem, arpa ve saman fiyatlarına güç yeteceği de yoktur. Çünkü yem konusunda vatandaş çok zor durumdalar. Artık yetkililer bu soruna bir çözüm bulurlarsa kendilerine ‘Allah razı olsun’ deriz.” dedi.
Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden olan Gaziantep’te hayvan yetiştiricilerinin, yüksek yem fiyatları nedeniyle zor günler geçirdiğine dikkat çeken Nihat Deniz ise küçükbaş hayvan sayısının her geçen gün azaldığına dikkat çekti.
“Hayvancılığın sonu iyi görünmüyor”
Zor günler geçiren hayvan yetiştiricilerinin hayvanlarını sattığını veya kesim için kasaplara verdiğini belirten Deniz, “Geçtiğimiz yıl bir çuval yemin fiyatı 90-100 liraydı ve en yüksek fiyatı 120 liraydı. Bu sene bir çuval yemin fiyatı 150-170 lira olmuş. Bu şekilde hayvancılığı nasıl yapacağız? Herkes hayvanlarını satarsa hayvancılığı kim yapacak? Ondan sonra ‘hayvan sayısı yetersiz’ diyecekler ve hayvan ithal edilecek. Hayvan ithal edeceğimize kendi yetiştiricilerimize sahip çıksak daha iyi olmaz mı? Fakat Tarım ve Orman Bakanlığı hiç bu konuya el atmıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bu soruna ne zaman el atacak? Yem fiyatları uçtuktan sonra mı el atacaklar? Zaten yem fiyatları uçtu. Yem ucuz olsa neden hayvanlarımızı satalım? Bu sene kuraklık nedeniyle ot yok. Yem fiyatı ucuz olsa hayvancılık da yapılır. Kimse yem fiyatları ile ilgilenmiyor, ne olacak biz de bilmiyoruz? Artık bu fiyatlara bir çare bulmak lazım. Hayvan ithal ediliyorsa neden ithal edilmiyor? Bu şekilde yem, diğer girdi maliyetlerinin fiyatı yükselmeye devam ederse herkes hayvanlarını satar ve hayvancılığı bırakır. Hayvancılığın sonu iyi görünmüyor.” diye konuştu.
“Bu şekilde devam ederse hayvancılık biter”
Hayvan yetiştiricilerinin çok zor durumda olduğuna dikkat çeken Talat Deniz, “Mevsim yaz olmasına rağmen yem fiyatları çok yüksek. Yem fiyatları bu şekilde yüksek olduğu müddetçe kışın günü fiyatlar nasıl olur, hiç tahmin bile etmek istemiyorum. Yem fiyatları ve hayvanların ilaçları çok pahalı, hayvan beslemekte zorlanıyoruz. Bu sene nasıl yapacağız, bizde bilmiyoruz. Arpanın kilogramına ‘2 lira 60 kuruş’ diyorlar. Sütçülerde sütü düşük ücretten alıyorlar. Bu sene kış nasıl geçireceğiz, bilemiyoruz. Şu anda geçiminizi sağlayamıyoruz. Hayvanların hepsini yemliyoruz ve tüm masraflar cebimizden gidiyor. Hayvanlarımızın bir kısmını satmak zorunda kalıyoruz. Fakat daha önce böyle değildi. Yem, arpa, saman ve diğer maliyetler ucuzdu, yağışlar çoktu. Fakat bu sene kuraklık geçti. Bu şekilde devam ederse hayvanlarımızın sayısı azalacak. Çünkü şu anda hayvanını satan çok. Fakat hayvan olan yok. Hayvanların büyük çoğunluğu kesime gidiyor. Bu şekilde devam ederse hayvancılık biter.” ifadelerini kullandı.
“Bu şartlarda nasıl hayvancılık yapacağız?”
Hayvan yetiştiricileri olarak zamlar nedeniyle mağdur olduklarını belirten Ecevit Canpolat ise, “Mera alanlarımız yetersiz, yem fiyatları da çok yüksek. Bu şekilde devam ederse herhalde bizde hayvancılığı bırakırız. Yem alamazsak, hayvana bakamazsak hayvancılığı yapmanın ne anlamı var? Bu şartlarda nasıl hayvancılık yapacağız? Bu sene kuraklık da vardı. Hayvanlar meralarda beslenemiyor ve yem fiyatlarına güç yeteceği yok. Geçtiğimiz yıla göre yem fiyatları yüzde 50 yükseldi. Geçtiğimiz yıl 120 liraya aldığımız yemin çuvalını bu sene 160 liraya alıyoruz. Aldığımız yemleri de en uygun fiyattan alıyoruz. Çuvalı 200 lira olan yemde var. Bu fiyata da nasıl yem alacağız, nasıl hayvancılık yapacağız? Çocuklarımız çalışmazsa hayvancılıkla geçimimizi sağlayamıyoruz. Arkamızda bir yan gelirimiz olmazsa artık hayvancılığı yapmak zor. Artık yetkililerin bu yüksek fiyatlara bir çare bulması lazım.” şeklinde konuştu. (İLKHA)