Ürdün ve Suriye arasındaki Cabir Sınır Kapısı, iki aylık bir aradan sonra yeniden hizmet vermeye başladı.

Sınır kapısının sabah saatlerinde açılmasıyla çift yönlü trafik akışı yaşandı, onlarca araç geçiş yaptı.

İki gün önce Ürdün İçişleri Bakanlığı Amman ve Şam yönetimleri arasındaki normalleşme süreci kapsamında 29 Eylül'de kapının açılacağını açıklamıştı.

Arap devletleri ile 10 yıl sonra ilk bağlar

Arap devletleri, Suriye'de 2011'de başlayan ve Birleşmiş Milletler'e göre 350 binden fazla cana mal olan iç savaş sırasında Suriye ile bağlarını kesmişti.

Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de dahil olmak üzere ABD müttefiki Arap devletleri, muhalif grupları yıllarca destekledi. Şam'a ise Rusya ve İran askeri destekte bulundu.

Arap devletleri arasında Suriye ile ilk diplomatik bağları 2018'de Birleşik Arap Emirlikleri attı. 24 Eylül'de ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Suriyeli mevkidaşı Faysal Mekdad ile bir araya geldi.

Ürdün, Lübnan, Suriye ve Mısır, bu ay Mısır doğal gazının yaklaşık 20 yıl önce inşa edilmiş bir boru hattı kullanılarak Suriye üzerinden Lübnan'a gönderilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Ürdünlü işadamları, ABD'den sonra Suriye ile uğraşmaktan büyük ölçüde kaçınmıştı. 2019 Sezar Yasası, yabancı şirketlerin Şam ile ticaret yapmasını yasaklayan sert yaptırımlar getirdi.

Ürdün ve Suriye sınırı

İki ülke arasındaki ana sınır kapıları olan "Ramsa (El-Cumruk el-Kadim)" ve "Nasib (Cabir)", Suriye'nin Dera kentindeki çatışmalar nedeniyle kapatılmıştı.

Ürdün'deki Ramsa Sınır Kapısı'nın karşısındaki El-Cumruk el-Kadim çatışmalar nedeniyle tamamen kullanılamaz hale gelirken, rejim ve destekçileri tarafından ele geçirilmeden önce 3 yıl boyunca muhaliflerin elinde kalmıştı.

Nasib-Cabir geçişi Ağustos 2018 ortalarında yeniden açılsa da 2020'de önce Covid-19 salgını, 31 Temmuz'da da Dera'daki çatışmalar nedeniyle iki kez kapatılmıştı. Bu sebeple ticaret henüz iç savaş öncesi 1 milyar dolarlık seviyesine ulaşamadı.

Kaynak: Euronews