Bingöl'ün Adaklı ilçesine bağlı Doğan Kaya Sıralı Söğütler köyü sakinleri, yıllardır yaşadıkları sorunları yetkililere iletmelerine rağmen bir adım atılmadığını söylüyor.
Köye yakın baz istasyonu olmadığından köyde şebekenin hiç çekmediğinden yakınan köylüler, 2 senedir devam eden salgın nedeniyle eğitimin uzaktan yapıldığı süreçte çocukların derslerinden geri kaldığını dile getirdi.
Köyde okul olmadığından çocukların farklı köylere gitmek zorunda kaldıklarını belirten köylüler, kışın kar ve yağmurun fazla yağması ve yenilenmeyen yollar nedeniyle öğrencilerin derslerinden geri kaldıklarını belirtti.
"80 yaşındayım çocuklarımla konuşabilmek için bazen dağın başına gitmek zorunda kalıyorum"
Hasan Laçin
Köyde fahri imamlık yapan Hasan Laçin, köyde yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı:
Buraya gelenler yolumuzla dalga geçiyorlar, yolun eski öküz yollarına benzediğini dile getiriyorlar. Kaç sefer yolun durumu için gerekli yerlere başvurduk fakat ilgilenen olmadı. Köyde cep telefonlarına ulaşılamıyor. Ev telefonları var fakat onlar da sık sık kesiliyor. Arızalar 10 gün hiç tamir edilmeden öylece kaldığı oluyor. Çocuklarımız tümüyle başka şehirlerde kalıyorlar, onlarla iletişime geçmek zor oluyor. Ben 80 yaşındayım, bazen merkebe binip bir kilometre yol kat ederek dağın başında ancak onlarla konuşabiliyorum.
Laçin, "Her sene bize baz istasyonu kurulacağını söylüyorlar fakat kaç sene oldu halen bir şey yapılmadı. Bir diğer sıkıntı da, köyde okul olmadığından dolayı öğrenciler başka köylere servisle okula gidiyorlar fakat kışın kar yağdığından dolayı yollar kapanıyor, arabalar gelemiyor, köylüler kürekle karı temizleyerek yolları açmaya çalışıyor." dedi
"Bu köyde şebeke sıkıntısını çok çekiyoruz"
Fırat Öz
Köyde çok sıkıntı yaşadıklarını aktaran YKS öğrencisi Fırat Öz, imkânların çok kıt olmasından dolayı derslerinden geri kaldıklarını belirtti.
Öz, "Bu köyde şebeke sıkıntısını çok çekiyoruz, her gün bu dağlara çıkıp telefon görüşmesi yapıyoruz. Şu an havalar güzel, kışın soğuk olduğundan dolayı gelemiyoruz. Köyde olduğu yerde şebeke hiç çekmiyor ancak köyün dışına çıkıyoruz. Ev telefonları var fakat kışın zarar gördüklerinden dolayı kesiliyor. Yollarımız çukurlarla dolu… özellikle kış ayalarında yağmurun da yağmasıyla birlikte yol kullanılamaz hale geliyor. Hastalarımızı kendi imkânlarımızla hastaneye götürüyoruz." diyerek yaşadıkları sıkıntıları anlattı.
"Hayal ettiğim yeri kazanamadım." diyen Öz, "Şu anda okuyan çocuklar başka köylere gitmek zorunda kalıyorlar. Sabah erken kalkıp yola çıkıyorlar, biz o zorlukları gördük, onların da aynı zorlukları yaşamalarını istemiyoruz. 2 yıldır dersler online olarak uzaktan yapıldığından öğrencilerin internetten izlemeleri gerekir. EBA TV'den izlemeye çalışıyoruz fakat biz evde 3 kardeşiz… hangimiz izleyecek? Küçük kardeşim var, onun izlemesini istiyoruz fakat bu sefer de bizler derslerden geri kalıyoruz. Bu sene YKS'ye girdim ancak imkânsızlıklardan dolayı sağlam çalışamadım, iyi bir puan alamadığımdan dolayı da hayal ettiğim yeri kazanamadım." dedi
Aynı dönemde birlikte okula başladığımız öğrencilerden sadece 2 kişi okuyabildi
Ömer Laçin
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Bölümünü okuyan Ömer Laçin, eğitim alırken köyde çok zorluklarla karşılaştıklarını söyledi.
Laçin, "Bu köyde doğdum, ortaokula kadar burada okudum. Eğitim alırken çok zorluklar çektik. Özellikle öğrenciler çok zor şartlar altında eğitimlerini sürdürüyorlar. Benim dönemimde okula başlayan öğrenciler arasında sadece 2 kişi okuyabildik. Şu anda yine nüfus var, okuyan öğrenciler köyde okul olmadığı için farklı köylere okumaya gidiyorlar. Bu sebeplerden ötürü birçoğu köyden göç etmek zorunda kaldı. Şu anda köyde internet ve telefon şebekeleri hiç çekmiyor. Okuyan çocuklar ve köy sakinleri dağlara çıkıp arama yapabiliyorlar. Okuyan bazı arkadaşlarımız, şu iki sene online olduğu için internet sıkıntısından dolayı ya bıraktılar ya da dondurdular. " dedi.
"Yetkililere çağrımız burada okuyan öğrencilere eğitimde fırsat eşitliği sağlamaları"
"Biz o zorlukları yaşadık, bu çocukların da aynı sıkıntıyı görmelerini istemiyoruz." diyen Ömer Laçin, "Birçok yere başvurduk fakat hiçbir sonuç çıkmadı. Hala aynı sıkıntıları çekiyoruz. Çocuklar kilometrelerce yol yürüyor. Yollarımız da çok sıkıntılı. Birçok sefer yetkililere dilekçe verildi. Buraya yakın bir baz istasyonu kurulacağı söylendi, ihalesi yapılmış fakat yıllardır yapılmıyor." ifadelerini kullandı.
Son olarak yetkililere çağrıda bulunan Ömer Laçin, "Yetkililere çağrımız burada okuyan öğrencilere eğitimde fırsat eşitliği sağlamaları, okul ve internet ihtiyaçlarını gidermeleridir. Burada okuyan bir öğrenciyle şehirde okuyan öğrenci aynı sınava giriyor. Bu şekilde olması büyük bir adaletsizliktir. Buradaki çocukların da hayalleri var, bir yerlerde eğitimini tamamlayıp topluma faydalı birer birey olmak istiyorlar fakat hayallerine kavuşamıyorlar." diye konuştu. (İLKHA)