Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde gerçekleştirilen "Taş Tepeler" adlı tanıtıma; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, yerli ve yabancı akademisyenler, bilim adamları, basın mensupları ve davetliler katıldı.

Programda bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Göbeklitepe ile birlikte neolitik döneme ait 12 taş tepenin yedisinde kazı çalışmalarının devam ettiğini, diğer beş kazı alanında ise en kısa sürede çalışmalara başlanacağını bildirdi.

Konuşmasında, "Anadolu'nun insanlık tarihine yaptığı katkının bilinmeyen hikâyelerine tercüman olacağız." diyen Bakan Ersoy, Şanlıurfa'da halen Göbeklitepe, Gürcütepe, Karahantepe, Sayburç, Çakmaktepe, Sefertepe ve Yeni Mahalle Höyüğünde arkeolojik kazı çalışmalarının sürdüğünü, Ayanlar, Yoğunburç, Harbetsuvan, Kurt Tepesi ve Taşlı Tepe'den oluşan beş alanda ise yakında kazı çalışmalarını başlatacaklarını söyledi.

Göbeklitepe ile birlikte arkeolojiyle ilgili bilinenlerin güncellendiğini belirten Bakan Ersoy, kazı alanı sayısının 20'nin üzerine çıkacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Dünya ve insanlık tarihi açısından büyük önem taşıyan Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesine yurt içinden 8 üniversite, 12 kurum kuruluş ile beş ayrı ülkeden 8 farklı üniversite, 4 uluslararası akademi, enstitü ve müzeyi de dahil ettiklerini kaydeden Bakan Ersoy, Japonya, Rusya, Almanya, İngiltere ve Fransa ile geniş bir uluslararası yelpaze oluşturduklarını söyledi.

 

"Dünya bu toprakların kültürel değerlerine vakıf olacak"

"Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi"nin bugüne kadar Türkiye'de yapılmış en büyük ve en kapsamlı arkeoloji projesi olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, "Başta Uluslararası Dünya Neolitik Kongresi olmak üzere çok sayıda uluslararası bilimsel toplantı ve etkinliklerin yanında, ziyaretçi karşılama ve tanıtım merkezleri, sergi ve çevre düzenleme projeleri, ulaşım ve altyapı düzenlemeleri gibi bir dizi uygulamayı da hayata geçireceğiz. Bütün bunlar için cari ve personel giderleri hariç 127 milyon lira tutarında bir kamu yatırımı öngörülmektedir. Bu rakam da projenin değeri ve önemi noktasında ciddi bir fikir vermektedir diye düşünüyorum. Ayrıca proje sürecinin ve çıktılarının güncel olarak paylaşılacağı bir web sitesi tasarlandı. Dünya bu toprakların rakipsiz kültürel değerlerine vakıf olacak ve tarihin akışını değiştiren dönüm noktalarına bizlerle birlikte şahitlik edecektir." diye konuştu.

"Şanlıurfa'nın potansiyelini ve zenginliğini tekrar keşfettik"

Şanlıurfa'ya ilgi ve desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a teşekkür eden Vali Abdullah Erin ise, Şanlıurfa'nın bir açık hava müzesi olduğunu belirterek dünyanın ve Türkiye'nin sayılı zengin tarihi ve kültürel potansiyeline sahip bir şehir olduğunu söyledi.

Şanlıurfa'daki bu büyük potansiyelin değerlendirilmesine yönelik son 20 yılda çok önemli projeler gerçekleştirildiğini anımsatan Vali Erin, Kültür ve Turizm Bakanlığı sayesinde bu zenginliği ve potansiyeli tekrar keşfettiklerini dile getirerek, "Bu hazineye farklı açılardan bakabilme imkânı bulduk" dedi.

Şanlıurfa'nın binlerce yıllık tarihi mirası ve medeniyet birikimi hakkında bilgiler veren Vali Erin, tarihin başlangıç noktası olan Şanlıurfa'nın, antik çağdan bugüne kadar birçok medeniyete ve inanca ev sahipliği yaptığını hatırlattı.

12 bin yıl önceki Neolitik Çağın mesajını dünyaya ve insanlığa taşıyan tek yerleşim yerinin Şanlıurfa olduğunu kaydeden Erin, buna rağmen Şanlıurfa'nın turizm ekonomisinden yeteri kadar faydalanamadığını söyledi.

Göbeklitepe'nin Şanlıurfa için bir çığır açtığını, 2019 yılının "Göbeklitepe Yılı" olarak ilan edilmesiyle kentin ziyaretçi akınına uğradığını ve 1 milyon 150 binlik ziyaretçi rakamına ulaştığını hatırlatan Vali Erin, salgının kontrol altına alınmasıyla bu potansiyelin daha da büyüyeceğini öngörerek hizmet sektörüne yönelik iyileştirme ve yatırım faaliyetlerine önem verdiklerini söyledi.

"Şanlıurfa'daki keşiflerle kayıtlı dünya tarihi 12 bin yıl öncesine taşındı"

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, tarih sayfalarında dünyanın 7 bin yıl öncesi varken, Şanlıurfa'daki keşiflerle bu tarihin 12 bin yıl öncesine taşındığını kaydetti.

Beyazgül, "Biz Şanlıurfalılar olarak biliyoruz ki, 12 bin yıl önce var olan bu şehir, 12 bin yıllık birikimiyle devam etmiştir. 12 bin yıl çeşitli medeniyetler yaşamış, çeşitli kültürlerin buraya vermiş olduğu birikim var. Göbeklitepe keşfedilmeden önce buraya gelenler, 'Bu şehirde anlamadığımız bir derinlik var. Bu şehre geldiğimiz zaman gitmek istemiyoruz.' derlerdi." diye konuştu.

Karahantepe arkeolojik kazılarını yürüten ekibin başında bulunan Prof. Dr. Necmi Karul da neolitik döneme ait bilinenlerin, bu bölgede yapılan kazılar sonucu değiştiğini söyledi.

Şanlıurfa'da yürütülen kazı çalışmaları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Karul, Halen Şanlıurfa'da 7 ayrı tepede kazı çalışması yürütüldüğünü ve uluslararası bir ekiple kazı çalışmalarını 12 noktada yapmayı planladıklarını dile getirdi.

"Neolitik dönem, uygarlığın kırılma noktasıdır"

Türkiye'nin en önemli neolitik dönem uzmanlarından İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Celal Özdoğan ise öğrencilik hayatında ilk katıldığı kazının Şanlıurfa'daki Biris Mezarlığı olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Özdoğan, "Neolitik dönem, uygarlığın kırılma noktasıdır. Dünyanın ezberi ilk defa 1978 yılında Nevali Çori'de kırıldı, ezber orada bozuldu. Göbeklitepe bir daha bozdu, Karahantepe bir daha bozdu. Neolitik dönem dediğimiz yerleşik yaşama geçiş sadece bu bölgede başlamıyor. Dünyanın farklı yerlerinde de başlıyor. Ancak Göbeklitepe'deki sonuçlar bütün bunların üzerine çıkıyor. Bunları anlatmamız gerekiyor. Bu yüzden 2023 yılında Şanlıurfa'da Dünya Neolitik Dönem Kongresi yapmaya karar verdik. Bu gerçekten Şanlıurfa'ya bilim dünyasının borcudur." dedi.

Programda uluslararası katılımcılar adına bir konuşma yapan Rus Bilimler Akademisi-Sibirya Bölümü Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Andrei Tabarev de Şanlıurfa'daki neolitik döneme ait keşiflerin Türkiye ve dünya için büyük öneme sahip olduğunu belirterek, arkeoloji açısından devrim niteliğindeki keşiflerin uluslararası bir katılımla tanıtılmasından dolayı teşekkür etti.

Profesyonelce hazırlanmış görsel ve işitsel şölen halinde gerçekleşen Taş Tepeler tanıtımı çerçevesinde, Karahantepe arkeolojik kazılarında ortaya çıkarılan ve taşınabilir halde olan 37 eser de Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde ilk kez ziyarete açıldı.

Program, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile beraberindekilerin Şanlıurfa Arkeoloji Müzesindeki Karahantepe ve Neolitik İnsan Sergisini ziyaret etmesiyle sona erdi. (İLKHA)