Başkent Ankara'da kimi bölgelerde asgari ücreti geçen yüksek kira fiyatları vatandaşları mağdur ederken, yetkililerin bu konuda bir çözüm bulması bekleniyor.

Bir taraftan salgın diğer taraftan ise temel gıda ürünlerindeki zamlar ve yüksek kira artışları nedeniyle halk zor günler yaşıyor.

 

Ankara'da konut fiyatları her geçen gün yükseliyor. Kentte hem konut satın almada hem de ev veya daire kira fiyatlarında yüzde 100'lere varan artış, vatandaşların yanı sıra gayrimenkul sektörünü de çok ciddi anlamda etkiliyor.

Sektör temsilcileri, konut ve kira artışlarının, inşaat malzemesi fiyatlarının katlanarak artmasından kaynaklandığını düşünüyor.

Başkentte konut sorununun ev fiyatlarına olumsuz etki ettiğine dikkat çeken gayrimenkul uzmanları, ev fiyatlarının inşaat sektörünün durmasından ve inşaat malzemelerinin yükselmesinden dolayı arttığını, bu durumun da vatandaşları mağdur ettiğini söyledi.

"İnşaat sektörünün yüzde 80'i şu anda durmuş halde"

Cumali Taştan

İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntılara değinen Öz Doğu Anadolu İş Adamlar Derneği Başkanı ve Müteahhit Cumali Taştan, "İnşaat sektöründe şu anda çok ciddi sıkıntılar çekiyoruz.  Sıkıntıların sebeplerinden bir tanesi de maliyetlerin artması. Demir ve betonun fiyatının artması ciddi bir şekilde bizleri etkiledi. Şu anda durmuş vaziyeteyiz. Demir fiyatı yaklaşık 3 katına çıktı. Biz evleri üç katına çıkarmadık. Maliyetimiz artığı gibi ev kiralarımız da arttı. Bölge insanı mağdur… ev kiralayamıyor. Biz de sıkıntı çekiyoruz, evi kiralayacak insan da sıkıntı çekiyor. Talep çok fazla ama biz ev yapamıyoruz. Sebebi de maliyetlerin yüksek olması. Talep fazla ama alım gücü yok. İnsanların alım gücü olmadığından dolayı bizim sektör de durdu. Demir gibi ürünlerin fiyatlarının daha makul fiyatlara düşmesi lazım. Demir ve beton fiyatlarının geri çekilmesi lazım ki biz de iş yapalım. Biz iş yapamazsak piyasa tamamen durmuş olacak. Sektörümüzün yüzde 80'i şu anda durmuş ve iş yapamaz hale gelmiş. Bu da bir gerçek." dedi.

"1500 TL'ye kiraya verdiğimiz daireler şu anda 2900 ile 3500 TL arasında değişiyor"

Ali Cabılar

Yaklaşık 17 yıldır emlak sektöründe olduğunu belirten Gayrimenkul Müşaviri Ali Cabılar, "Bu yıl kiralık ve daire satışlarında çok kısır bir dönem yaşıyoruz. Özellikle kiralıkların sıkıntısı şu; bir buçuk sene önce faiz artışlarındaki düşüşten dolayı herkes oturduğu evi satın aldı. Dolayısıyla bir sirkülasyon olayı olmuyor. Sirkülasyon olmadığı için bu sene hem öğrenciler hem normal vatandaş olsun hepsi kiralık konusunda sıkıntı yaşıyor. Günde yaklaşık 20-30 kişilik liste yapıyoruz, kiralık gelirse onları arıyoruz. Tabi kiralar da çok yüksek. İnanılmaz derece de yüksek. Bunun sebebi de ev fiyatlarının yüksek olmasındandır. Çoğu kişi evlerini krediyle çok yüksek aldığı için kira artışları da inanılmaz seviyelerde. Kira fiyatları bu sene olduğu kadar hiçbir zaman bu kadar yüksek olmadı. Gerçekte de vatandaşlar çok büyük sıkıntıda, öğrencilere ise özellikle çok üzülüyoruz. Öğrenciler kiralık daire bulamıyorlar. Yurtlar da olmadığı için öğrenciler büyük sıkıntı yaşıyorlar. Kiralık ev de bulamıyoruz. Bu kısır döngüden inşallah çabuk çıkarız. Yaklaşık 1500 TL'ye verdiğimiz daireler 2900 ile 3500 TL arasında değişiyor. Kiralık daireler ikiye katlandı. Çukurambar bölgesindeki kiralık daireler ise 5 bin ile 7 bin civarında. Tabi ki bunlar biraz lüks daireler ama Balgat semtinde de 3 binden aşağı kiralık daire bulamıyoruz. İnşallah bir an önce çözümü bulunulur ve bu sıkıntılardan kurtuluruz." ifadelerini kullandı. 

"Kiralık ofisler 3 bin 500 lira, evler 3 bin lira"

Coşkun İmrak

Yaklaşık 20 yıldır Balgat'ta ikamet ettiğini söyleyen vatandaşlardan Coşkun İmrak, "Bizim buralarda 3 bin liradan aşağı ev yok. Kiralık ofisler 3 bin 500 lira evler 3 bin lira. Yeğenim Gazi Üniversitesini kazanmış İstanbul'dan geldi. Babasıyla gittik Gazi Mahallesinde ev tutuk. Bir artı bir 3 bin liraya tutuk. 3 bin liraya zor bulduk. Evler pahalı genelde bulunmuyor. Bir tane olsa boş durmuyor hemen kiraya veriliyor. Bunun sebebi bence salgından dolayı evlenmelerin ertelenmesi bu sene evliliklerin çok olmasından dolayı, öğrencilerin gelip ev tutmasından dolayı ve yurtdışından gelen çok insan olduğu için bu yüzden evler çok pahalı ve kiralık evler bulunmuyor." şeklinde belirtti. (İLKHA)