DOĞRUHABER / Hasan Işık

Ülkelerin ekonomik durumlarının adeta turnusol kağıdı gibi olan inşaat sektöründe sorunlar devam ediyor. Özellikle artan inşaat maliyetleri ve bu durumu boykot eden inşaat firmaları sektörü durma noktasına getirdi. 

MALİYETLERDE İNSAFSIZ ARTIŞLAR VAR

Geçen günlerde Türkiye İstatik Kurumu'nın açıkladığı verilere göre, inşaat maliyet endeksi Temmuz ayında yıllık yüzde 44,76 artarken aylık yüzde 2,56 artış göstermişti. Bina inşaatı maliyet endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 2,63, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45,15 arttı. Malzeme endeksi bir önceki aya göre, yüzde 3,29, işçilik endeksi yüzde 1,00 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 57,25, işçilik endeksi yüzde 21,18 arttı. İnşaat maliyet endeksi, 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2,89, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,48 artmıştı. Böylelikle, 2015’le başlayan veri setinin en yüksek yıllık artışı kaydedilmişti.

GEÇEN YIL 150 LİRA OLAN ÇİMENTONUN TON FİYATI 400-450 LİRAYA GELDİ

Yukarıda ifade etmeye çalıştığımız TÜİK rakamları sahada iş yapmak durumunda olan inşaat firmalarını adeta çileden çıkardı. Özellikle çimento fiyatlarının katlanarak fırlaması İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON)nu harekete geçirdi. İMKON, çimento zamlarına karşı iş bırakma eylemi başlattı. 24 Eylül’e kadar devam edeceği açıklanan iş bırakma eylemine 60 bin şantiyenin katıldığı belirtildi. Çimentoya gelen zamların Enflasyon ve Döviz kurundaki dalgalanmanın çok üstünde olduğunu belirten İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, “2 Eylül’de yaptığımız toplantı ile boykot kararımızı açıklamıştık, 9 Eylül itibarıyla da başladık. 40’ın üzerinde dernek eyleme katıldı. Üyelerimizin yaklaşık 100 bin şantiyesi var ve 60 bininde iş durdu” dedi. Fiyatlarda bir gerileme olmaması durumunda yeni boykot kararlarının gündeme geleceğini belirten Tellioğlu, “Geçen yıl 150 lira olan çimentonun ton fiyatı 400-450 liraya geldi. Sektör olarak beklentimiz bunun 280-300 lira seviyesinde olması. Fiyatlardaki bu kabul edilemez artışın nedeni ihracat değil. Bugün çimento üreticileri iç piyasaya pahalı ürün vermek için üretim kapasitelerini tam olarak kullanmıyorlar” dedi.

KONUT FİYATLARI 19 AYDIR ENFLASYONUN ÜZERİNDE ARTIYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yayımladığı konut fiyat endeksine göre yıllık bazda konut fiyat artışı yüzde 31,05 oldu. Böylelikle konut fiyatlarındaki artışın yılık %19,25 olan enflasyonun üzerindeki seyri devam etti.

İMKON’UN TEPKİSİ NORMAL

İMKON'dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisinin stratejik sektörleri arasında başı çeken inşaat sektörünü en çok etkileyen girdi mamullerinin başında çimentonun olduğu belirtilmiş ve şunlar kaydedilmişti: "Çimento sektörünün fahiş zamları geri çekmesi yolunda verdiğimiz mücadeleye yeni zamlarla karşılık verilmiş, Türkiye inşaat sektörüne iş bırakma ve boykot dışında seçenek bırakmamıştır. Bizler de çimento sektörünün haksız ve fahiş fiyat artışlarına sessiz kalmayarak inşaatlarımızı 24 Eylül'e kadar durduruyoruz. Türkiye inşaat sektörü Türkiye ekonomisinin taşıyıcı lokomotifidir, bu zamana kadar haklı çağrımıza yeteri kadar kulak vermediniz, Türkiye inşaat sektörünün haklı talepleri karşılık buluncaya kadar demokratik şartlarda, boykot kararımız sonuç alıncaya kadar yenilenerek devam edecektir."