DOĞRUHABER / Muhsin Şenol / Mehmet Tahir Özsoy 

Okulların yüz yüze eğitime açılması bir taraftan sevindirirken diğer taraftan aileleri zor durumda bırakıyor. Kırtasiye ürünlerindeki fahiş fiyat artışları yetmezmiş gibi bir de yardımcı kitap dayatması velilerin tepkilerine neden oluyor. Neredeyse her ders için istenen kaynak kitapların fiyatları ise cep yakıyor.

Veliler, Milli Eğitim Bakanlığı’na ‘Madem kaynak kitap alacağız, neden ücretsiz kitap veriliyor?’ diyerek buna çözüm bulunması çağrısında bulunuyor.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan ismini vermek istemeyen bir öğrenci velisi, yardımcı kitap dayatmasına şöyle tepki gösterdi: “Dağıtılan ders kitapları işe yaramıyorsa dağıtmayın. Hatta basmayın. Ne diye hem bunları dağıtıp hem de yardımcı kitap istiyorsunuz? Birilerine rant sağlayacaksınız diye bize külfet çıkarmayın. Bıktık usandık artık yanlış uygulamalardan.” ifadelerini kullandı.

“MEB MÜDAHALE ETMELİ”

Okul kayıtlarının ücretsiz olduğunu ancak gittikleri okulda aidat adı altında para talep edildiğini söyleyen M.E isimli öğrenci velisi de şunları kaydetti: “Anaokulundan abla parası adı altında aylık ücret istiyorlar. Okul kayıtları ücretsiz ama aidat adı altında soygun var. Üstüne önlük kalktı serbest kıyafet istiyorlardı ama şimdi her okul kendi armasını bir tişörte basıyor ona da dünyanın parasını istiyor kırtasiyeler. Bir de yardımcı kitap soygunuyla aileler zor durumda bırakılıyor. Sözde ücretsiz eğitim var. Bu soyguna verecek parası olmayan veliler çocuklarının gözünde küçük düşüyor. Bir taraftan ücretsiz kitap veriyoruz diyerek propaganda yapılırken okullarda ailelere zorla aldırılan yardımcı kitaplara göz yumuluyor. MEB buna müdahale etmeli.”

“HALKI YARDIMCI KİTABA MECBUR BIRAKMAYIN”

Konuyla ilgili sosyal medyada da çığ gibi büyüyen bir tepki var. Sosyal medya hesabından kaynak kitap istenmesine tepki gösteren TV programcısı gazeteci Mustafa Karakaş, “Okul, 8’inci sınıfa giden çocuklardan yardımcı kaynak istiyor. Kitapların ücreti 410 lira. Ders kitapları bedava propagandası baydı artık. Ders kitapları ile kimi doyuruyorsunuz bilmiyoruz. Ama kitaplar gereksizse basmayın! Halkı yardımcı kitaba mecbur bırakmayın.” diyerek tepki gösterdi.

“KAYNAK KİTAP SOYGUNUNDAN ŞİKAYETÇİYİM”

Sosyal medyada konuya tepki gösteren bir diğer veli, “İlk ve orta okul öğrencilerine okul müdürleri ve yayınevleri ortaklığı ve öğretmenlerin dayatması olan kaynak kitap soygunundan şikayetçiyim. Devletin verdiği kitapları içi boş olarak nitelendiriyorlar.” ifadelerini kullandı. Bir başka sosyal medya kullanıcısı ise, şöyle söyledi: “Öğretmenlerin ek kaynak kitap aldırmasından bıktık. Hayat zaten pahalı birde eğitimi pahalandırmayın.”

“BİR SET 110 TL”

Amine Duygu İdin, adlı bir veli ise, “Anca ek kaynak kitap istiyorlar. Bak birinci sınıf oğluma istedikleri bir set 110 TL. Ders kitabı haricinde her ay 10 TL fotokopi parası, sınıfça ve her hafta bir öğrenci sırayla  dezenfektan ıslak mendil alacak.” diyerek duruma tepki gösterdi.

“KAYNAK KİTAP SOYGUNU KİMİN ESERİ?”

Okullarda kitaplar bedava değil mi? diyen bir başka sosyal medya kullanıcısı ise, “Kaynak kitap soygunu kimin eseri? Bizim zamanımızda kaynak kitap bulunduran öğrenci yanardı.” dedi.

“ACİL MÜDAHALE EDİLMESİ YERİNDE OLACAK”

Milli Eğitim Bakanlığı’na seslenen bir veli ise şu ifadeleri kullandı: “Okullarda "ek kaynak kitap" rezaleti, ilaç mümessillerinin doktorlara rüşvetle ilaçlarının yazdırılması haline dönüşmeden, Bakanlıkça konuya acil müdahale edilmesi yerinde olacaktır.”

“ÖĞRETMENİN İSTEDİĞİ KİTAPLARI BASIN”

Öğrenci velisi Ali Bekir, “Okul kitaplarını neden basıyorsunuz? Devlet okullarındaki öğretmenler kaynak kitap aldırıyor. Ya öğretmenin istediği kitapları basın ya da hiç basmayın ağaç israfı olmasın.” diyerek Milli Eğitim Bakanlığı’nı göreve çağırdı.

“SAHİ SİZ NEDEN KİTAP DAĞITIYORSUNUZ Kİ”

Kaynak kitapların pahalı oluşundan dert yakınan bir veli, “Kaynak kitap talepleri had safhada, bir kitaba 80-100 TL para veriyoruz. Her ders için kaynak kitap isteniyor. Sahi siz neden kitap dağıtıyorsunuz ki? Hiç bir işe yaramıyor verdiğiniz kitaplar.” dedi.

HÜDA PAR: YARDIMCI KİTAP UYGULAMASI BÜYÜK KÜLFETTİR

HÜDA PAR tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan gündem değerlendirmesinde de bu konuya değinilmişti. Yardımcı kitap uygulamasının ailelere büyük bir yük getirdiğinin kaydedildiği açıklamada şunlar ifade edilmişti: “Millî Eğitim Bakanlığı yıllardan beri öğrencilerin ders kitaplarını ücretsiz olarak dağıtmaktadır. Bu uygulama, özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın yüklerini hafifletme açısından önemlidir. Ancak bu kitapların yetersizliğinden şikâyet eden öğretmenler, bunlara ek olarak dışarıdan yardımcı kitaplar talep etmektedirler. Bu durum, velilere fazladan bir ekonomik yük getirmenin yanı sıra öğrencileri iki kaynak kitap arasında bırakarak ciddi bir kafa karışıklığına da neden olmaktadır. Yardımcı kaynak ihtiyacı, Türkiye’de büyük bir sektöre dönüşmüş, veliler için ağır bir külfet haline gelmiştir. Bu durum sürdürülebilir değildir. Öğretmenlerin pedagojik anlamdaki önerileri de dikkate alınarak bakanlığın dağıttığı kitapların yeterli hale getirilmesi sağlanmalı ve yardımcı kaynak ihtiyacı ortadan kaldırılmalıdır.”